Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Na otočku do Rakouska. Užijte si jednodenní lyžařský výlet k sousedům

Cestování

  5:00 – ADVERTORIAL
Chcete si letos s rodinou pořádně zalyžovat, a přitom se netrmácet moc daleko? Zkuste některý ze skiareálů v Horním Rakousku. Najdete tam spoustu kilometrů perfektně upravených sjezdovek s nádhernými výhledy, pohodlné lanovky, parkování zadarmo a restaurace s nabídkou místních jídel. Z Česka jste tam za pár hodin, a tak si můžete výlet naplánovat klidně na jediný den.

Lyžování v Horním Rakousku foto: Achensee Tourismus

advertoriál

Nejbližší hornorakouské zimní středisko se jmenuje Hochficht (česky Smrčina) podle stejnojmenné hory. Leží hned za našimi hranicemi - na jižní straně Šumavy. Když pojedete z Prahy, můžete stát za tři hodiny v přezkáčích pod lanovkou. Hochficht je největší nealpský skiareál v Rakousku a říká se, že lepší lyžování v okruhu 250 kilometrů od Prahy nenajdete.

„Vzhledem k tomu, že leží na našich hranicích a velká část personálu i návštěvníků mluví česky, dá se s trochou nadsázky považovat za české středisko. No a v takovém smyslu o něm můžeme v klidu říct, že je to pak také nejlepší české středisko,“ říká lyžař Roman z Plzně, který do Hochfichtu jezdí pravidelně už dlouhá léta.

Lyžování v Horním Rakousku
Lyžování v Horním Rakousku

Není divu. Hochficht nabízí osm sjezdovek o celkové délce 21 kilometrů. Areál je skvělý především pro rodiny s dětmi, parádně si ale zalyžují i pokročilý lyžaři, kteří zde najdou i sjezdovky s homologací Mezinárodní lyžařské federace. Nahoru je vozí dva jezdicí pásy, dva kotvové vleky a čtyři lanovky. Za zmínku stojí hlavně ta nejnovější kabinková, která začala sloužit loni v zimě. Vede na vrchol hory Hraničník (Reischlberg) ve výšce 1281 m n. m. a vůbec se neloudá. Nahoře jste za pět a půl minuty.

„Lyžuje se na třech kopcích, které jsou navzájem propojené sjezdovkami a lanovkami. Kromě klasických tratí je tu i zajímavý lesní traverz z vrcholu Hochfichtu. Při dobrém počasí je ze sjezdovek parádní výhled na Alpy, hlavně na Dachstein. Jezdí se na jižních svazích, takže trati jsou krásně prosluněné. V čem tenhle areál taky na hlavu poráží všechna česká střediska, je úroveň gastronomie,“ chválí lyžování v Hochfichtu Roman.

A tak zatímco si budete dopřávat sacher dort a vídeňskou kávu v místní rodinné kavárně, můžete z okna sledovat děti, jak s instruktorem v dětském výukovém parku pilují první obloučky, vozí se na „kouzelném“ koberci nebo řádí na kolotoči.

Do Hochfichtu se ale můžete vypravit, i když na sjezdových lyžích nejezdíte. Běžkaři mohou vyrazit do stopy - celkem tu mají k dispozici 79 kilometrů upravených tras. Snowboardisté (ale samozřejmě i lyžaři) si mohou otestovat své schopnosti na boarder&ski-crossová dráze, která nabízí rychlé klopené zatáčky a několik skoků. V areálu si můžete i zasáňkovat a koho nakonec ruch střediska unaví, může si půjčit sněžnice a vyrazit na dlouhý výlet do zimní šumavské přírody.

Po stopách šampiona Hannese Trinkela

Pokud vám ovšem krajina oblých českých kopců nestačí, musíte pokračovat na jih do Alp. Ani tak ovšem není nutné trávit v autě dlouhé hodiny. Jen asi 140 kilometrů od hranic v nádherné horské krajině regionu Pyhrn-Priel leží skiareál Hinterstoder. Nabízí skvělé lyžování rodinám s dětmi i ostříleným a náročným sportovcům.

„Do Hinterstoderu se dá dojet z Česka klidně i na jednodenní lyžování. Před lety jsme dokonce byli ubytovaní u Lipna a dojížděli sem - šlo to v pohodě. Je to na alpské poměry docela malé, ale zajezdíme si tu vždy pěkně. Prostředí je z větší části zalesněné, tedy kromě samotného vrcholu,“ říká Jana Baránková z Prahy.

Hinterstoder nabízí 40 kilometrů sjezdovek nejrůznějších obtížností - 12 modrých, 8 červených a 10 černých - tedy od cvičných louček pro děti po závodní sjezdovou trať. Je to totiž jediné středisko zimních sportů v Horním Rakousku, ve kterém se pořádají závody Světového poháru. Své lyžařské schopnosti tak můžete vyzkoušet na sjezdovce Hannese Trinkela. Na 3,5kilometrové trati vás čekají opravdu slušné padáky se sklonem až 60 procent. Celou sjezdovku dáte těžko na jeden zátah. Až budete nabírat nové síly, můžete pátrat, zda kolem vás nesviští sám Hannes Trinkel, mnohonásobný vítěz světového poháru ve sjezdu a Super-G, který prý v Hinterstoderu žije.

A pokud by vám ani tato výzva nestačila, pak už vám zbývá jedině sjezdovka s příznačným názvem Inferno, která má sklon až 70 procent. Ale dejte pozor, sem už by se měli vydávat jen opravdu zkušení sportovci.

Nejrychlejší lanovka v Evropě

Jen „přes dva kopce“ od Hinterstoderu leží další menší skiareál Wurzeralm. Dostanete se do něj z městečka Spital am Pyhrn, odkud vás sveze nejrychlejší pozemní lanovka na světě. Wurzeralm je skvělý hlavně pro rodiny s dětmi. Pro nejmenší lyžaře a snowboardisty je určen „Sunny Kids Park“ s cvičným pásovým vlekem a lyžařským kolotočem. Až si děti osvojí základní dovednosti, můžete je vzít s sebou na některé zábavné sjezdovky - z dráhy s terénními vlnami, hadí trati nebo rychlostní sjezdovky nebudou chtít pryč. Hlavní atrakcí lyžařského střediska je však více než 1 800 metrů vysoká hora Frauenkar s úžasným výhledem na okolní krajinu.

Pokud byste okolní hory chtěli poznat lépe, domluvte si výpravu na sněžnicích. Můžete si vyšlápnout třeba do Národního parku Vápencové Alpy (Nationalpark Kalkalpen). Místní průvodci vás vezmou na místa, kam byste se sami jen těžko vypravili. Zároveň vás seznámí s řadou zajímavostí a ukážou, že příroda v zasněžených Alpách rozhodně nespí...

Tento článek vznikl ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung.

Autor: