Hlavní obsah

Místo recepčních v hotelu zaujme robot. Zatím vypadá jako skříň s displejem, ale časem ho naučí mluvit

Na veletrzích cestovního ruchu v Brně se prezentuje osm stovek firem.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na veletrzích cestovního ruchu v Brně představili novinku, která má změnit služby v Česku.

Článek

Zatím vypadá jen jako designová skříň s velkým dotykovým displejem. Do roka se z ní podle výrobce stane mluvící robot, který změní služby v Česku a částečně vyřeší problém s nedostatkem pracovních sil. „Nahrazujeme klasickou fyzickou recepční, ať už se jedná o kancelářskou budovu, hotelový komplex, logistický areál, nebo nemocnici,” popsal novinku na cestovních veletrzích v Brně Adam Svoboda.

Pracuje jako ředitel divize v české společnosti M2C, která chytré zařízení ve čtvrtek představila. Na výstavišti představuje novinky a trendy v cestovním ruchu na osm set firem.

I-recepce zvládá široké spektrum úkonů. To nejpodstatnější však spočívá v nahrazení cenné pracovní síly. „Spojujeme různé technologie v budově. Dokážeme ovládat výtahy, přístupový či bezpečnostní systém, pracovat s rezervačními programy,” vysvětlil Svoboda.

Klientovi hotelu s robotickou recepční tak například postačí, když přijede na ubytování s kódem rezervace. „Full HD dotykový displej navede zákazníka k potřebným úkonům. Naskenuje třeba váš občanský průkaz nebo cestovní pas. Na základě toho se dostanete do budovy nebo pokoje,” přiblížil Svoboda.

Zařízení počítá i se specifickými problémy. Třeba když soused ve vedlejším pokoji chrápe, nebo si klient chce stěžovat. „Při řešení potíží i-recepční na dálku naváže videohovor s živým člověkem. Takový zaměstnanec může obsluhovat třeba padesát terminálů zároveň,” dodal Svoboda a předvedl zaměstnavatelům, jak řešit problém s nedostatkem pracovních sil.

Cena zařízení začíná na třech stech tisících korunách. Postupně se má zdokonalovat a podobat se lidským bytostem. „A bude na vás mluvit,” slíbil Svoboda.

Jeho společnost představila novinku na veletrzích Go a Regiontour v Brně. Vystavuje tam 800 firem z dvaceti zemí. Podle pořadatelů Češi v posledních letech cestují jako nikdy předtím, jak po republice, tak do zahraničí.

„Vyhledávají stále exotičtější destinace. Letos je tématem střední Čína. Je obrovská a nabízí ohromné rozdíly. Kyrgyzstán plný hor, Mongolsko a nekonečné stepi, čínská Hedvábná stezka,” vyjmenoval ředitel festivalu Go Kamera a známý cestovatel Rudolf Švaříček.

Češi jsou při cestování stále aktivnější a platí to také pro lidi starší 55 let. „Jsou mnohem sebevědomější než dřív. Kolikrát zvládají několik jazyků zároveň. Na zájezdech chtějí cvičení, poznávání a zážitky,” řekla Marie Bardounová z cestovní kanceláře Delfin Travel, která se specializuje na starší klienty.

Čtvrtek byl na veletrzích určený odborníkům, od pátku do neděle může dorazit kdokoli. Zájemci uvidí třeba expozici se dvěma ledovými kvádry, které budou od pátku postupně odtávat. Poukazuje na tání pevninského ledovce a potíže ledních medvědů. Na veletrzích se prezentují taky všechny české a moravské regiony. Loni do areálu přišlo přes třicet tisíc lidí.

Lístky na místě stojí 180 korun, přes internet 140 korun.

Reklama

Doporučované