6 ověřených rad, jak se vyhnout lednovým depresím

Leden je dlouhý a pochmurný měsíc. Slunce se zpravidla schová bůhvíkam a z šedivých mraků prší se sněhem. A to na náladě nepřidá.

Pokud jste se během Vánoc pohádali s příbuznými, nacpali cukrovím k prasknutí a přibrali tři kilogramy, možná už cítíte, jak se na vás chystá obávaná lednová deprese. Navíc jaro je v nedohlednu a finanční situace po svátcích neutěšená. Co teď?

1) Podlehněte lednovým slevám

Na nás všechny padá beznaděj už jen z toho počasí. Když se přidají existenční problémy, strach z budoucnosti, bláznivé nápady šéfů, kteří s novým rokem nutí lidi bez nálady do nových projektů, nejrůznější maléry jsou na světě. Zkusme se tedy přinutit myslet na něco příjemnějšího. Naplno vypukly lednové slevy. Obchodní řetězce se předhánějí ve snahách, jak nás ulovit. A tak podlehněte a ulovit se nechte. Udělejte si radost novou kvalitní šálu, navíc podstatně zlevněnou. A hned si ji také vemte na sebe. Že se cítíte líp?

2) Zabalte se do barev

Jen si všimněte, jak se lidé v lednu oblékají. Rozhlédněte se po ulici. Co vidíte? Černé dlouhé kabáty a bundy, šedivé deštníky, černé kabely, tmavé boty a kalhoty. Veselé barvy jako by kamsi utekly. Zkuste proti tomu bojovat. Pořiďte si třeba červený zimní kabát a červený deštník s bílými puntíky. Doma od rána sviťte, rozsviťte i stolní lampy a svíčky.

3) Dejte si do nosu

Antidepresivní potraviny? Samozřejmě že existují. Šťastnější se můžeme cítit i díky jídlu. Pochopitelně nebudeme doporučovat šlehačkové dorty či jitrnice, obojí je kalorické až strach, a tak by pocit štěstí vystřídalo rozčarování z nadváhy. Jedním z přírodních antidepresiv jsou kešu oříšky, případně vlašské ořechy nebo mandle. A rozhodně neuděláte chybu, pustíte-li se do jablek, banánů, hořké čokolády či fazolí. Nezapomínejte na zelený čaj.

4) Těšte se

Do jara, na které tolik čekáme, zbývá bezpočet dnů, takže na obzoru zdánlivě není nic, na co bychom se měli těšit. A přitom psychologové i psychiatři stále častěji upozorňují, že základem toho, aby byl člověk šťastný, je právě to, aby se měl na co těšit. Ať už je to dovolená, setkání s někým, s kým je nám dobře, nebo koupě něčeho, na co jsme dlouho šetřili.

5) Nebuďte sami

Když už na vás útočí smutek, který se téměř nedá vydržet, hlavně se neschovávejte doma pod peřinou. Zkuste zatelefonovat někomu blízkému, se kterým se dobře povídá, třeba matce, sestře, nejlepší kamarádce. Nemusíte dotyčnou hned lekat tím, že se cítíte pod psa. Jen si s ní zajděte do kavárny a popovídejte o všem možném. Třeba přijdou na pořad dne i nějaké ty veselé historky. Bude vám líp, uvidíte.

6) Nic si už nevyčítejte

Je velmi snadné neustále si říkat: Měla jsem to udělat jinak. Proč jenom jsem nejednala úplně opačně? Ale pozor, takhle jen uvíznete v kruhu vlastního smutku. Minulost je za námi a nikdo ji už nezmění. Zaměřte se na přítomnost. Důležité je, co je teď.

-EM-

Sdílejte článek
Štítky deprese Vánoce rada

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.