6 důvodů, proč si nenechat ujít pražský koncert You Me At Six

You Me At Six | Zdroj: facebook.com

Britská pětice You Me At Six přijede už za pár dní do Prahy, aby zde představila své nejnovější album VI. Přestože jsme ji mohli vidět loni na Aerodrome Festivalu v Panenském Týnci, 26. ledna ve Futurum Music Baru bude mít kapela určitě opět co nabídnout.

Nová deska je jedna pecka za druhou

Loni na podzim, prakticky na den přesně, kdy jejich debut Take Off Your Colours oslavil deset let, vydali You Me At Six nahrávku VI. A s touto novinkou se toho změnilo opravdu hodně. Už předchozí deska byla ovlivněna nerockovými umělci a nejnovější počin už nezná hranice žánru. Naopak je od předešlé tvorby dospělejší, má propracovanější zvuk a srší energií i pozitivními vibracemi.

Čtěte také: TOP 10 alb podzimu: S experimentální novinkou přijdou Mumford & Sons, ambiciózní budou The 1975

12 let v jedné sestavě a stále nepolevují

Pětice spolu hraje už 12 let, přičemž v roce 2008 přišlo na řadu první album. Od té doby jejich sláva stále roste. Málokterá kapela přežije tak dlouho bez personálních změn, hádek nebo jiných problémů. Bubeník Dan Flint po vydání poslední desky řekl, že by spolu skupina nevydržela, kdyby nedělala hudbu skutečně pro zábavu. Proto se You Me At Six nenechají ovlivnit očekáváním fanoušků, a tak často nevytvářejí hudbu ve stylu, který by si možná někteří posluchači více přáli. Rádi mění zvuk, vyvíjí se, stále se učí a jak Dan řekl, hlavně to nedělají pro peníze.

Uslyšíte (alespoň) jeden song z první desky

Ač je aktuální deska skvělá, spousta fanoušků stále upřednostňuje starší tvorbu You Me At Six. Někteří možná i tu úplně nejstarší, ale z alba Take Off Your Colours se skladby v koncertních setlistech už dlouho neobjevují. Kapela si toho byla vědoma, a tak udělala tour k výročí deseti let zmiňovné desky (bohužel jen v Británii). Zpěvák Josh Franceschi ale v jednom z rozhovorů přiznal, že alespoň jeden song z Take Off Your Colours plánují hrát i aktuálně v evropských městech.

Velké ambice

You Me At Six nedávno zmínili, že jejich dalším cílem je headlinovat festivalu Glastonbury. Přestože u nás zahrají v relativně malém klubu, tenhle další milník není ani nemožný a zřejmě ani příliš vzdálený. Britská pětice se nikdy nebála velkých cílů. Na nové album tak například nemohla dlouho najít producenta, protože ji každý chtěl vést v omezených hranicích rocku, a to kapele nestačilo. Proto si album nakonec částečně produkovali sami. You Me At Six prostě vždy chtějí víc a při živé show se můžete přesvědčit, že na to opravdu mají.

Milují koncertování a je na ně radost pohledět

Z kluků, kteří před deseti lety na koncertech vypadali jako by na sebe hodili první, co jim přišlo pod ruku, se stala skupina, která by mohla sbírat fanynky už jen díky svému vzhledu. Dlouhé mastné vlasy skončily s mladickou érou a You Me At Six dnes vystupují s mnohem důstojnější (přesto stále dost punkovou) vizáží. Nadšení do vystupování se ale nemění ani po tolika letech. You Me At Six umí pořád odpálit skvělé shows, které vás donutí tančit, zpívat a bezpochyby také odstartovat mosh pit.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Jak šel čas s Bring Me The Horizon

Zjistíte, proč je mají vlastně všichni tak rádi

Pokud už jste fanoušky You Me At Six delší dobu, pravděpodobně víte, jak moc jsou oblíbení mezi jinými umělci. Na nejpopulárnějším songu Bite My Tongue například hostoval Oliver Sykes z Bring Me The Horizon a několikrát se objevil na jejich koncertě, aby s nimi odehrál i další skladby. Frontman Josh Franceschi se zase objevil na  albu There Is a Hell… od BMTH a také na několika jejich koncertech. Podobné přátelství a vzájemné návštěvy na shows panuje například i s Hayley Williams z Paramore a několika dalšími interprety. Ale není divu, pokud si je zvládnete po koncertě odchytnout a chvíli s nimi poklábosit, zjistíte, že tahle pětice je skutečně jedna z nejmilejších partiček, kterou můžete na hudební scéně poznat.


Napište komentář

Václav Pilka
O Václav Pilka 275 Článků
Jsem absolvent literární tvorby a hudba je pro mě obrovská část života. Protože ale nikde nehraju, tak o ní alespoň píšu. Žánrově se skoro vůbec nevymezuju, takže mám rád třeba Enter Shikari, Architects, Charli XCX, Little Simz, Pussy Riot nebo The 1975. Vedu mimo jiné i portál o méně populárních interpretech justlisten.cz