Petr Voldán: Koncepčně - kdy konečně

Přišla pravá zima, lidé chtějí lyžovat. Ale jak se na hory dostat a kde parkovat, to je stále častější oříšek. Podobné problémy řeší řidiči kamionů, když chtějí dodržet povinné pauzy - je málo míst, kde parkovat. Stejné obrázky vidíme třeba i kolem nemocnic. Zimní parkovací kolapsy momentálně řeší policie a silničáři operativně, kdežto odpovědní hovoří o plánech do budoucna.

Dělat něco koncepčně, mít nějakou koncepci, to znamená rozeznat v čem je problém, pochopit ho, rozhodnout se co s ním a pak tu potíž řešit. Zní to složitě? Žádna věda to ale přece není.

Když řešíme nějaké průšvihy jen tak v rychlosti, jen aby to bylo a dál je to jedno, máme potíž brzo zpátky. Někdy i trochu větší. Když na mosty jen roky koukáme, pak se najednou divíme, že už nejdou opravit a jsou skoro na spadnutí. Když chceme honit alespoň kilometříky dálnic - zatím holých, bez parkovišť a benzínek nebo občerstvení - ono se to postupně dodělá - zjistíme brzo, že se to nějak nedodělalo a dost to všechno chybí.

03567180.jpeg

Jenže my až moc rádi všechno jen “hasíme”. Ono to ale, bohužel souvisí s tím, že skoro všechno ovlivňuje politika, přesněji politici - na jejich libo či nelibosti moc často záleží, jestli bude nebo nebude a kudy bude, když bude obchvat města, parkoviště u nemocnice nebo raději něco, co je víc vidět a nese politické body. Ale ti politici mají životnost často kratší, než některé trvanlivé potraviny a pak se zase mění priority. O koncepci se mluvit většinou nedá.

Chceme až letos, aby byla plná lyžařská střediska, když už napadne sníh a mrzne? To asi ne. Proč tedy slyšíme až teď, když nemají lidé kde parkovat a ucpou silnice do horských středisek - pokud nemyslíme ignoranty bez respektu k pravidlům, kterých se najde vždycky dost - že už asi bude potřeba vybudovat odpovídající plochy a lyžaře třeba dál odvážet. A jakmile sleze sníh, bude ticho po pěšině. Do léta, pak se zase davy nedostanou do skal.

To samé kolem nemocnic - kdo čeká, že za pacienty budou příbuzní chodit procházkou, o těch, co potřebují na vyšetření, nemluvě. A když nechceme, aby kamiony parkovaly se spícími řidiči kde jen se dá, bylo by dobré mít parkoviště. To ale nemůžeme pořad jen “hasit”, to by asi chtělo řešit koncepčně. Ale kdy konečně, když máme ty politiky jen s omezenou životností. Jen životností? A tak už raději klidné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio