Středa , 24. 04. 2024

Jiří

Seriálová nostalgie. Televizní seriály z doby totality se stále vysílají, a dokonce jsou v oblibě mladších diváků! Jak to?

Fenomén českých televizních seriálů z období totality přetrval do dnešních dnů, a důvodů pro to je více. Ti starší se dívají často z nostalgie, mladší diváci sledují dobu, kterou nezažili, a srovnávají s dneškem. Ovšem dobrým důvodem, proč se vysílají a jsou v oblibě, je také nesporná kvalita mnoha tehdy natočených děl.
České televizní seriály z období totality jsou fenomén
zdroj: 123RF.com

21. 01. 2019

Příběhy lidí, profesí a událostí nikdy nezevšední

Televizní seriály natáčené do poloviny 90. let měly vždy konec v dohledu. Většinou mívaly šest až třináct dílů. Příběhy jednotlivých postav tak nebyly na počátku natáčení jen ve vizích scenáristů, jako v dnešních nekonečných seriálech. Často ani herec neví, zda jeho postava za několik týdnů nebo let „zemře“, „odjede pracovat do daleké země“, nebo prostě jiným způsobem ze seriálu vypadne. Seriál byl uceleným dílem, buď speciálně napsaným pro televizi, nebo na motivy nějaké knihy. Herec se tak hned při angažování dozvěděl celý svůj osud. Měl jednodušší práci, protože mohl svou figuru příslušně vystavět a přemýšlet o ní jako o celku, ne jako o někom, kdo neví, co udělá zítra. To se určitě odrazilo v jeho výkonu. A možná i ta konečnost seriálu a komplexnost postav je něčím, co diváky stále přitahuje.

Renomovaní tvůrci i významní herci

Častými tvůrci scénářů byli významní spisovatelé a dramatici Jaroslav Dietl, Jiří Hubač, Oldřich Daněk či Otto Zelenka. Střídali se režiséři Zdeněk Podskalský, František Filip, Karel Kachyňa, Jaroslav Dudek, ale také Václav Vorlíček a další, kteří se věnovali dětským sériím. Obsazováni byli nejznámější herci, tak můžeme zhlédnout výkony Marie Rosůlkové, Dany Medřické, Zdeňka Řehoře, Jany Štěpánkové, Eduarda Cupáka, Daniely Kolářové, Vladimíra Ráže, Ivy Janžurové, Radoslava Brzobohatého a mnoha dalších. Hudba byla zadávána špičkovým skladatelům, jako byli Jiří Malásek, Jiří Bažant, Petr Hapka, Karel Svoboda, Ladislav Štaidl, Jindřich Brabec nebo Karel Krautgartner.

Ne všechny byly politické

Mnoho seriálu prolínala politika. Pokud se chcete podívat na reálný život za socialismu nebo idealisticky zdůvodněné jednání „správných komunistů“, pusťte si například Muže na radnici nebo ještě lépe Okres na severu. V Třiceti případech majora Zemana najdete od každého něco, bohužel, místo detektivních zápletek převládla jednoznačně politika. Seriál je však dobrým příkladem, jak se dá dobře zkreslit historie, například Mimikry o skutečném únosu letadla do SRN s paralelou na proces se skupinou The Plastic People of the Universe. Jestliže se chcete jen pobavit nebo si filmově připomenout historii, koukněte se na F. L. Věka, Hříšné lidé města pražského, Cirkus Humberto nebo Návštěvníky.

K TÉMATU  Kolik soli už je v jídle hodně? Potraviny obsahují sůl i bez vašeho dochucování! Víme, jak snadno snížit její příjem.

Proč se tedy dívat?

Že je takový seriál odrazem své doby, je samozřejmé. I proto mohou být tato díla dobrou školou života, která bystrým divákům odhalí z totalitní éry více, než desítky odborných knih. Na webových stránkách České a slovenské filmové databáze si k nim můžete přečíst komentáře, které to dokumentují. Za všechny jeden z nich k seriálu Zákony pohybu z r. 1978: „…ale proboha – tohle o sobě soudruzi natočili? Vždyť to ukazuje zcela perfektně, jak ten systém fungoval. Alibismus, faleš a neschopnost, nekompetentnost a plánované hospodářství. Když tohle vidí člověk, který v tom žil jenom chvíli, nechápe, jak to, že se ten systém ekonomicky mohl udržet tak dlouho.“

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Módní trendy na nás útočí ze všech stran. Ne vždy je ale tak jednoduché si s nimi poradit. Víte, jak je uchopit?
Pracujeme, honíme se, všude samé povinnosti... Jediné, co umíme, je odpočinout si u dobrého jídla a pití. Jenže to tělu nestačí. Jednoho dne totiž řekne dost a my úplně odpadneme. Co s tím? A proč je nutné to změnit?
Bradavky patří mezi nejcitlivější části ženského těla. Většinou jsou bodem, který při správné stimulaci dokáže u ženy vyvolat vzrušení, ovšem někdy mohou dost bolet. Co může být příčinou bolesti bradavek?
Také jste vždy toužili po zahradě, kde vše bude v souladu s vaší duší a myslí? Objevte 10 způsobů, jak se dokonale spojit s přírodou ve vaší zahradě.
Jedni je milují pro jejich klasický vzhled a charakteristické prošívání, které lze poznat hned na první pohled, jiní pro ně zase mají slabost, neboť se od konkurence odlišují trvalostí, komfortem a různorodými střihy, mezi nimiž si každý ctitel džínů snadno najde něco pro sebe. O jakých kalhotách je zde řeč?
I když už se za okny kolikrát "rýsuje" jaro, ještě si nějaký ten pátek počkáme, než se dá zima definitivně na ústup. Počasí je nevyzpytatelné a po ránu umí i nepříjemně překvapit. Studený vítr a teploty okolo nuly rtům příliš nesvědčí.
Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?
Řasy jsou krásnou ozdobou každé ženy a nejlépe dokážou zaujmout tehdy, když jsou husté a dlouhé. Ne každá žena takové řasy má. Nemusíte si kvůli nim lepit umělé řasy. Poradíme vám účinné tipy, jak můžete své řasy zvětšit a prodloužit. Naučte se následující tipy a můžete se dočkat řas, které jste si vždy přáli.
Rozvodové řízení je jedním z nejobtížnějších milníků v životě. Zvláště když obě strany zažívají vztek nebo bolest a jsou do toho zapojeny děti. Jak můžete přistupovat k rozvodu z rozumnějšího a informovanějšího hlediska, abyste usnadnili rozchod sobě i své rodině?
Manželství je pro drtivou Čechů nedotknutelné. Téměř tři čtvrtiny Čechů nesouhlasí s uzákoněním manželství stejnopohlavních párů. Manželská práva ano, ale ne manželství, míní většina veřejnosti. Vyplývá to z aktuálního průzkumu.

Výběr článků

Moje mladší sestra byla vždycky jiná než já. Dostávalo se jí větší pozornosti, protože máma ji měla s druhým manželem, a pro něj ona byla princezna – a já jen přítěž. Musím uznat, že jsem na ni občas žárlila, ona byla tou rozmazlovanou a já jsem musela všechno dělat za ni.
Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.
Schody ze dřeva vypadají úchvatně! Použít se dá ale jakýkoli materiál, a schodiště může vypadat jako dokonalý šperk vašeho domu či bytu. Kámen, cihla, sklo i beton nebo ocel, to vše vás může vynést nahoru do patra. Máte schodiště levotočivé, pravotočivé nebo přímé? Se zábradlím nebo bez? Zajímavým nasvícením získáte další rozměr. Inspirujte se a pusťte se směle do práce.

Nepřehlédněte

O tom, že smartphony a sociální média posunuly fotografii na novou úroveň, není pochyb. Dnes už můžete mít krásné fotky, aniž byste znali všechny fígle profesionálního fotografa. Přesto, že se vám podaří zachynit pěknou fotku, originalitu ji jednoduše dodáte s pomocí filtru. Jak se s nimi pracuje?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek