Medicína

Nový lék proti bolesti v injekci


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
21.leden 2019

Na trh přichází nová forma léku pro ty, kdo trpí akutní bolestí střední až silné intenzity: Dexketoprofen ADAMED (dexketoprofenum trometamolum). Lékařům je lék poprvé k dispozici v injekční formě. Spadá do skupiny nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků a je pouze na předpis.

„Výhodou je rychlý nástup účinku – do několika minut –, oproti jiným formám léků, u nichž pacient pocítí efekt do půl hodiny. Kromě toho lék minimálně zatěžuje trávicí systém a na rozdíl od opiátů nemá takové nežádoucí účinky,“ vysvětluje algeziolog MUDr. Marek Hakl.

Nový lék bude výhodný pro pacienty především po operacích, akutních traumatech, renálních kolikách či ortopedických zákrocích, ale např. i pro neurologické pacienty. Lék není hrazen ze zdravotního pojištění, jeho úhrada tak zůstává buď na pacientovi, nebo na zdravotnickém zařízení. Lék na akutní bolest v injekční formě lékaři v České republice ročně využijí pro stovky pacientů.

Dexketoprofen ADAMED mohou předepisovat a aplikovat lékaři bez ohledu na konkrétní specializaci.

Společnost  je součástí farmaceutické a biotechnologické nadnárodní skupiny Adamed Group. Vyrábí 250 produktů ve 14 terapeutických oblastech pro více než 65 zemí světa. Zaměřuje se na vlastní vývoj inovativních a generických léků s přidanou hodnotou. V České republice působí od roku 2016.

Dle TZ

www.narrativemedia.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová