Přejít k hlavnímu obsahu

Milujete barvy a veselí? Naplánujte si výlet na karneval v Benátkách

Pokud máte rádi živo, hudbu, smích a masky hrající všemi barvami, máme pro vás skvělý tip na výlet. Tradiční festival v Benátkách, který je nezapomenutelný nejen díky klasickým maskám, ale i díky nádherným kulisám města.

Velikonoce jsou v roce 2019 až od 19. do 22. 4. Karneval se tím pádem koná o třech víkendech, a to od 16. 2. do 5. 3. 2019, protože tradice musí začínat 10 dní před Popeleční středou. Co vás čeká a co by se vám mohlo líbit nejvíc? Hned to prozradíme.

1. víkend: La Festa Veneziana (16. a 17. 2.)

Za zřejmě nejkrásnější část festivalu, který se údajně konává už od 2. pol. 12. stol., se obecně považuje už jeho začátek. Tím je především zahajující vodní průvod, který se po kanálu Rio di Cannaregio plaví s železnou pravidelností v sobotu od 18.00 hod. Pokud to nestihnete, můžete to napravit ještě o dvě hodiny později. Průvod má totiž dvě části.

V neděli v 11.00 hod. pluje průvod po Canal Grande od Punta della Dogana přes Rio di Cannaregio až k mostu Ponte dei Tre Arche.

2. víkend: Il vo dell’Angelo (24. 2.)

Druhá neděle se nese ve znamení spouštění anděla. Tedy dříve se v něm nesla. Na laně se ze zvonice svatého Marka na náměstí spouštěla Marie. Krásná, leč nebezpečná tradice se držela do 16. století až do roku 1750, kdy došlo k nehodě. Pak až do roku 2001 byla místo člověka spouštěna dřevěná holubice.

Dnes už můžeme opět vidět člověka, ovšem už na jiné dráze, než na jaké se dříve začínalo. Od roku 2011 se navíc spouští nejkrásnější dívka z předchozího ročníku karnevalu.

V Benátkách spatříte tradiční druhy masek. Z některých jde na rozdíl od jiných strach.

3. víkend: Il volo dell’Aquila (3. 3.)

V neděli 3. 3. 2019 na vás bude čekat Let orla, který je vesměs stejný jako Let anděla 24. 2., jen se místo dívky spouští některá z hvězd italského showbusinessu. Akce obvykle začíná v poledne, pro jistotu si zkontrolujte program. Občas se začátek posune na 11.00 hod.

Závěr akce: Svolo del Leon (5. 3.)

Poslední akce karnevalu se bude konat v úterý 5. 3. v 17.00 hod. Je jí tradiční Let lva. Spočívá v tom, že z rukou 12 nejhezčích dívek festivalu se snese benátská vlajka, která má ve znaku lva. Jakmile se vlajka dotkne ochozu zvonice svatého Marka, karneval je považován za oficiálně ukončený.

Co znamenají roztodivné masky?

Kdykoli se vydáte do Benátek, i mimo období karnevalu, vždycky tady u stánků se suvenýry spatříte masky. Tady jsou ty tradiční, nejčastější:

  • Colombina je maska, která zakrývá jen horní polovinu obličeje. Nosívají ji ženy a představuje postavu italského divadla.
  • Moretta dříve ukrývala dámy z vyšší společnosti. Maska představuje černou dámu a nemá otvor pro ústa, takže její nositelky nemohou mluvit.
  • Bautta je pozlacená maska bez úst, která zachovává úplnou anonymitu, nosila se i při politických rozhodováních. Masku obvykle nosí muži a měli by k ní mít černý plášť a černý trojcípý kloubouk.
  • Dottore della Peste je maska s dlouhým zobákem a značí morového lékaře. Jde z ní pořádný strach a patří k tradičním prvkům tohoto karnevalu. Původně ale skutečně chránila doktory před nákazou morem. Nosí se k ní černý plášť a bílé rukavice, pročež nositel vypadá jako smrtka.

A jsou samozřejmě i další.

Zažili jste někdy karneval v Benátkách nebo se na něj chystáte?

 
 

Místo

45° 26' 27.042", 12° 18' 55.854"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Milujete barvy a veselí? Naplánujte si výlet na karneval v Benátkách