Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Jediná milovaná?


Jediná milovaná?
Recenze knihy: Jana Seymourová
Autor: Alison Weir
Originální název: Jane Seymour: Haunted Queen
Nakladatelství: BB art
Počet stran: 480
Alison Weirová se pustila do nelehkého úkolu - podrobně zpracovat každou ze šesti manželek Jindřicha VIII. Tudora a přenést ji na literární pole prostřednictvím obsáhlých románových biografií. V tomto třetím svazku se tak setkáváme s třetí ženou anglického panovníka, Janou Seymourovou. Bývalá dvorní dáma Kateřiny Aragonské a následně i Anny Boleynové je svědkyní rozvodu s první ženou, bouřlivých začátků s ženou druhou i ochlazení vztahů mezi Annou a Jindřichem. Zároveň sledujeme i Annin postupný pád až na samé dno a na popravčí špalek. Uběhne pouhých jedenáct dní od popravy předešlé Jindřichovy manželky, když oblékne svatební šat a stane se manželkou s pořadovým číslem tři. Je si ale velmi dobře vědomá své situace a povinnosti - musí za každou cenu porodit mužského potomka a splnit tak královi největší přání a zároveň dynastickou povinnost. Mnozí se také domnívají, že Jana byla jedinou manželkou, kterou Jindřich skutečně miloval. Podtitul "Laskavá královna" možná dává čtenáři vodítko, proč tomu tak bylo.

Alison Weirová je britská historička, která na literárním poli působí už delší dobu. Její knihy jsou čtivé, a přesto historicky přesné. Napsání každého románu předchází pečlivé zkoumání dané postavy a období, což je na výsledném dojmu jasně patrné. A ne jinak je tomu i u Jany Seymourové, Laskavé královny. V první polovině knihy se obracíme k ranému mládí budoucí panovnice, k jejímu postavení u dvora i v samotné rodině a dostáváme se tak na úplný začátek Jindřichova manželského života.
Ukázka knihy

Na tomto oceňuji právě to, že si čtenář může připomenout vývoj vztahu mezi Jindřichem a jeho manželkami, ale vše vidíme zase z trochu jiného úhlu. Pohled Jany je opět o něco odlišný, než jak to viděly Kateřina nebo Anna a je to samozřejmě logické. Jak jsme na to již zvykli u autorčiných předchozích knih, dochází k efektu, kdy vám jednotlivé detaily naznačené v předešlých dílech, zapadnou do sebe jako dílky skládačky a až nyní dávají kompletní smysl. Ačkoli se zpočátku může zdát, že se stále opakuje to samé a na konci je zase Janin život neustálý sled otěhotnění a potratů, kniha má nesmírnou sílu a vypovídající hodnotu.

Tento román oceňuji zase o kousek výš než předešlý díl o Anně Boleynové. Informace dávají smysl, kniha je krásně pojata co do beletristické, ale i faktografické stránky a celé dílo je komplexní a čtivé. Snad jen vzhledem k tomu, že se jedná o nepřikrášlený život tehdejší tudorovské dámy, bych knihu nedoporučovala začátečníkům na poli historických románů.

Celkový dojem je ale ve skrze kladný a i třetí díl ze série Šesti tudorovských královen mě potěšil a stane se ozdobou mé knihovny.

Hodnocení autora recenze
80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80%
V obchodech()



Komentáře

Další zajímavé recenze



Divoké devadesátky v detektivce Václava Neuera
Recenze knihy Dávid a Goliáš

Studna v detektivce Dominika Dána
Recenze knihy Studňa

S Ladislavem opět na cestách
Recenze knihy Všechny cesty vedou do Santiaga

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?