Řada měst se v posledních letech snaží jít s dobou a třeba na náměstích, ulicích v centru nebo na jiných svých veřejných prostranstvích umožňuje občanům i návštěvníkům připojení k internetu. Jedním takovým městem je i Hlučín.

V současné době se zde zájemci mohou k wi-fi zdarma připojit na tamní radnici a také přímo v kulturním domě. „Je určitě dobře, že bude wi-fi na více místech ve městě. Já osobně ji třeba uvítám zrovna na autobusovém nádraží. V telefonu mám data, ale jsou omezena, takže když mám možnost, vždycky se raději připojím na wi-fi,“ míní například Petr Staněk.

K těmto dvěma místům v Hlučíně ale přibudou další. Radnice totiž získala peníze z evropské dotace, za které nakoupí vybavení, zaplatí instalaci a údržbu sítí alespoň na tři roky.

„Poukázky se rozdělovaly podle zásady kdo dřív přijde, bude dřív na řadě. Pracovnice našeho odboru rozvoje byly dostatečně rychlé, a tak se Hlučín stal jedním ze 170 měst v České republice, které obdrží voucher v hodnotě 15 tisíc eur, za který chceme zřídit wi-fi na veřejných místech,“ říká vedoucí odboru rozvoje Městského rozvoje Hlučín Darina Krejzlová.

Podle starosty města Pavla Paschka by se měly přístupové body prioritně instalovat u kulturního domu, na autobusovém nádraží nebo v některých veřejně přístupných částech budov úřadu, definitivně ale ještě rozhodnuto není.

„Vybudování každého kvalitního přístupového bodu s dostatečnou konektivitou a odpovídajícím managementem je finančně dost náročné, proto podporu ve formě dotace, díky které se občané bezplatně připojí k internetu, určitě vítáme,“ dodává vedoucí odboru informatiky Pavel Provazník.

Smogová situace 21. ledna 2019 v Ostravě.
V ovzduší zůstává stále mnoho jedovatého prachu. V kraji platí regulace zdrojů
Radek Holčák, Adam Čmiel a majitel Jiří Posád.
Radek Holčák: Kůň je vrcholový sportovec, podle toho se s ním musí zacházet