4Ever 2019 - modrá je dobrá

Jaké novinky si pro vás nachystala na rok 2019 česká značka 4Ever? Na to se vám pokusíme odpovědět v následujícím článku...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
4Ever 2019 - modrá je dobrá

4Ever patří mezi největší české výrobce jízdních kol. Kvůli tomu v minulosti hned několikrát rozšiřoval plochu svých provozů v rámci svého areálu ve Studénce. Málokdo už ale ví, že většina výrobní kapacity této firmy je určena pro montáž bicyklů pro jiné značky, zejména ty zahraniční a většina z nich jsou navíc elektrokola.

Radim Brož: "Elektrokola ostatní výrobu převálcovala"

Samotná značka 4Ever tak ve výrobních plánech a kapacitách zaujímá pouze minoritní podíl a z pohledu firmy by se mohlo s trochou nadsázky říct, že jde o takové hobby majitelů firmy. A jak každý jistě ví, tak hobby děláte, protože vás to baví, a kdyby vás to bavit přestalo, najdete si jiné. A u 4Everu letos po zhlédnutí všech novinek a poslechnutí si informací o nich musím říct, že přicházejí změny, které přesně vystihují to, co popisuji o pár řádků výše.

Ve stručnosti, kromě nového špičkového karbonového hardtailu přichází 4Ever s výraznou změnou a hlavně zjednodušením designu, novými barvami, ale i úplně novými modely, na kterých evidentně zkouší, jak je přijmou zákazníci před tím, než z nich případně udělají běžnou záležitost. Posilují dětská resp. juniorská kola, což je trend i u jiných značek u nás a mnoho nového je i mezi elektrokoly. Pojďme se teď na nejzásadnější novinky podívat podrobněji.

Komplet nový Scanner

Nechci se příliš opakovat, ale 4Ever, ačkoliv má hodně širokou škálu prodejných kol v cenově příznivých kategoriích, nabízí i opravdu špičkově vybavená karbonová kola za mnoho desítek tisíc. A právě do této kategorie patří hlavní novinka letošního roku, X-Country hardtail Scanner.

Předchozí generace tohoto modelu měla za sebou už nějaký ten křížek, a proto došlo letos na velkou generační obměnu, v rámci které dostal bike kompletně nový karbonový rám vyrobený z High Modulus karbonových vláken.

Tvarově jde o čistější jednodušší design než u předchůdce. Trubky mají oválnější průřez a zadní stavba rovnější linie především u zadních patek. Nově je zde boostová zadní pevná osa a zmizel i zpevňující trojúhelník u sedlové trubky.

Středové složení je v rámu uchyceno díky PressFit standardu a celkové tuhosti kola pak napomáhá i robustní spodní rámovka spolu s rozšiřující se sedlovou trubkou těsně nad středovým složením. Nové je také vnitřní vedení kabeláže s tím, že se zde stále počítá s možností použití přesmykače, ke kterému je připraven přední přívod, tak zvaný sideswing.

Hlavní novinkou je však u tohoto modelu kompletně nová geometrie s hlavovým úhlem 69° a sedlovým 74°, přičemž rám se protáhl na délku a do vínku dostal univerzálnější 120mm zdvih přední vidlice. Poprvé v historii zde také převládají jednopřevodníkové pohony nad specifikacemi s přesmykačem. V rámci pěti modelů Scanner je poměr 3:2 ve prospěch jednopřevodníků, přičemž vše je výhradně v rukou japonského Shimana.

Exklusivní nejdražší Scanner je kompletně na novém Shimanu XTR 1x12 a vychází na 104 990,-Kč. Naopak nejlevnější Scanner pořídíte na mixu Shimana SLX a XT za 55 990,- Kč. I v základu se má ale bike vejít pod 11 kg, což je hodně slušná hodnota vzhledem k jeho ceně.

Virusy končí a s tím i drahé sedmadvacítky

Jistě si pamatujete, že měl ještě loni 4Ever ve své nabídce biky označené jako Virus SXC resp XC. Tímto označením se pyšnily jednak celoodpružené, jednak pevné karbonové X-Country biky, na kterých 4Ever stavěl své vlajkové lodě. Jenomže v obou případech šlo o 27,5" modely, o které v posledních několika letech v této kategorii prakticky již není zájem a 4Ever tak na tento trend reaguje podobně jako většina ostatních značek, a to tím, že je prostě stahuje bez náhrady ze své nabídky a soustředí se v této kategorii výhradně na 29" Scannery a dostupnější Inexxisy.

Pokud se ptáte, co bude s celoodpruženými koly, pak musíte být trpěliví. V tuto chvíli sice 4Ever ve své nabídce žádného fulla nemá, nicméně intenzivně na novém pracuje a v nabídce by se podle předběžných informací měl objevit ještě v průběhu letošního roku. Jisté zatím je, že půjde o devětadvacítku, více informací zatím k dispozici není...

Pokračovat na: Design a další novinky

Seznam stránek článku:

  1. 4Ever 2019 - modrá je dobrá
  2. Design a další novinky
  3. Vice elektriky
  4. Fotogalerie
Přečteno - 23239x Tagy: 29 4ever karbon elektro tech2019
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsCanyon Neuron:ONfly – Superhrdina singltreku
    Canyon Neuron:ONfly – Superhrdina singltreku
  2. Tech newsDirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
    DirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
  3. Tech newsNorco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
    Norco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
  4. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  5. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68
  6. Tech newsCanyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
    Canyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744