Čechoslováci v gulagu. Hlavní cenu Trilobit získal dokument o krutosti sovětské moci

Udělování cen Trilobit 2019 (zdroj: ČT24)

První letošní bilancování české kinematografie za rok 2018 – v Berouně se už po dvaatřicáté udělovaly audiovizuální Ceny Trilobit. Hlavní cenu si odvezla režisérka Marta Nováková. Její trilogie Čechoslováci v gulagu připomíná tragickou historii Čechů a Slováků, kteří na vlastní kůži pocítili krutost sovětské moci v první polovině dvacátého století.

Novinkou letošního ročníku byla divácká cena, o které na začátku roku rozhodli návštěvníci Městského kina Beroun. Ocenění získal režisér Ondřej Trojan za snímek Toman. V pořadí čtvrtý Trojanův celovečerní film divákům přibližuje příběh rozporuplné osobnosti Zdeňka Tomana – někdejšího šéfa československé zahraniční rozvědky.

Cenu Vladislava Vančury za celoživotní dílo letos porota udělila režiséru Evaldu Schormovi in memoriam „za celoživotní dílo, jímž tvůrce přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu“. Ocenění převzali režisérův syn s vnukem. 

Zvláštní cenu poroty obdrželi herci Martin Huba a Jan Budař za role Masaryka a Karla Čapka ve filmu scenáristy Pavla Kosatíka a debutujícího režiséra Jakuba Červenky Hovory s TGM

Cenu Ferdinanda Vaňka za rozvoj občanské společnosti udělila porota spolku Obraz – obránci zvířat a Ekologickému bloku – Občanské noviny, a to za „burcující obrazy klecového chovu na velkých českých farmách“.

Dalším oceněným byl dramaturg Petr Buchta. Série Rudí prezidenti, na jejímž vzniku se Buchta podílel, podle poroty „dokazuje důležitost seriózní dokumentární tvorby i nezávislých veřejnoprávních médií“.

Cena Josefa Škvoreckého za mimořádné literární dílo v oboru audiovizuální tvorby letos putovala k Marku Hlavicovi za publikaci Dramatická tvorba ostravského studia Československé televize (1955–1991).

Hlavní cena pro dokumentární cyklus Čechoslováci v gulagu

Cenu Trilobit letos získaly celkem tři tituly. Za road movie Všechno bude porota ocenila režiséra Olmo Omerzu. Za dokument King Skate získali cenu Šimon Šafránek a Šimon Hájek. Třetího Trilobita dostal režisér Marián Polák, a to za celovečerní dokument Planeta Česko.

Hlavní cenu Trilobit 2019 pak obdržela režisérka Marta Nováková za dokumentární sérii Čechoslováci v gulagu.

„Trilogie režisérky Marty Novákové připomíná tragickou historii občanů naší vlasti, kteří na vlastní kůži pocítili krutost sovětské moci v období mezi 20. a 50. lety dvacátého století. Jejich naděje a očekávání byly utopeny v nelidské mašinerii režimu, který se oháněl humanismem a pokrokem v zájmu člověka a lidstva,“ zdůvodnila porota své rozhodnutí.

Dětská komise ocenila režiséra Víta Karase za film Přání k mání. „Přání k mání bylo opravdu nádherné. Líbilo se mi, že si ten kluk nenechal poslední přání pro sebe. Líbilo se mi krásné vánoční prostředí,“ uvedla jedna z členek poroty – devítiletá Tereza Hnaťuková.

Zlatý citron za odvolání šéfredaktora stanice Vltava Petra Fischera

Zcela zvláštní cenu – nechvalný Zlatý citron 2019 – komise udělila radním Tomáši Kňourkovi,  Vítězslavu Jandákovi a předsedkyni Rady Českého rozhlasu Haně Dohnálkové. 

Podle  poroty „radní nejprve iniciovali a poté spolu s ostatními členy Rady Českého rozhlasu řediteli servilně schválili bezprecedentní odvolání odborně fundovaného šéfredaktora stanice Vltava Petra Fischera. Tento akt, zdůvodněný zástupnými argumenty z komunistického slovníku, znovu dokazuje neudržitelnost dosavadního politického klíče volby rad, jež se staly vážným ohrožením svobody médií“.

Ceny se letos předávaly po dvaatřicáté. Poroty vybíraly ze 104 přihlášených titulů a 23 snímků s dětskou nebo rodinnou tematikou. Řada vítězných děl vznikla v koprodukci s Českou televizí.