Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Tisk

Miroslav karasek perexSběratel Miroslav Karásek vystavuje od 3. ledna do 15. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži část svojí ojedinělé sbírky novin z celého světa. Po úspěšné prezentaci asijských periodik se tentokrát věnuje periodickému tisku na africkém kontinentu. Hodně titulů ještě dnes není k vidění na internetu, takže si na výstavě v Domě kultury můžeme udělat představu, jak přistupují ke grafickému zpracování novinových stran v afrických zemích.

 

Co všechno můžou vidět návštěvníci na vaší výstavě?
Pro letošní výstavu zahraničních novin z mé rozsáhlé kolekce jsem zvolil přehlídku tisku afrického kontinentu. Je tu zastoupeno na šedesát zemí a velkých ostrovů. Z jazyků návštěvník uvidí ryzí a neznámou berberštinu, jazyk Hausa, afrikánštinu, Zulu, arabštinu nebo amharštinu. Například ze Středoafrické republiky je vystaveno více výtisků, jeden z nich nese titul, který by u nás zněl dost nelibě, a sice Confident.

Jako tyto tiskoviny získáváte? Jaké jsou reakce a dotazy návštěvníků?
Při shromažďování afrických novin jsem měl mimořádné štěstí. Pomohli mi velvyslanci několika států, kteří projevili nečekaný zájem o nevšední sběratelský obor, a kromě zemí, jež zastupují, přispěli novinami z okolních zemí. Asi bych jinak velmi obtížně získal tisk Leshota, Konga, Eritrey, Burkiny Faso nebo Gambie. Do těchto a řady dalších turisté nezajíždějí, do Somálska se pošta nedoručuje, čímž jsem naznačil, že zbytek mi přivezli kamarádi cestovatelé rovněž s pochopením pro tvorbu sbírky. Potěšilo mě, že informaci o pořádání výstavy afrických novin v Domě kultury v Kroměříži přinesl web Velvyslanectví České republiky v Addis Abebě. Reakce návštěvníků byly na všech výstavách pozitivní, plné uznání a obdivu. A také je zajímá, co mi ještě chybí.

Miroslav karasek 1

Miroslav Karásek

Kolikátá je to vaše výstavy v Kroměříži a kolikátá celkově?
V Kroměříži jsem se se sbírkou pochlubil už pětkrát, jednou v Galerii města Holešova a jedenkrát v Krajské knihovně Fr. Bartoše ve Zlíně. Příprava výstavy je náročná, obvykle si všechno chystám sám, a stejné je to i s likvidací. Ale na co by mi celá ojedinělá kolekce byla, kdybych ji nepředstavil veřejnosti. Hodně titulů ještě dnes není k vidění na internetu, takže si na výstavě v Domě kultury můžeme udělat představu, jak přistupují ke grafickému zpracování novinových stran v afrických zemích.

Jak dlouho trvá tento váš koníček a co všechno obnáší vaše sbírka?
Sbírání zahraničních novin se věnuji už přibližně 27 roků. Za tu dobu jsem získal ze 193 zemí registrovaných OSN zástupce ze 189 států. Ale protože sbírka zahrnuje i noviny z nezávislých států s omezeným uznáním, závislých území s vysokým stupněm autonomie, svrchovaných nestátních subjektů (např. území, kde působí řád Maltézských rytířů), zaniklých států a velkých ostrovů, součet se k dnešnímu dni zastavuje na čísle 278. Věřím a vím, že ani to není číslo konečné. Stále se o to snažím. Celá sbírka je aktivní a vedle sběratelského hlediska má smysl dokumentačně – historický.

Miroslav karasek DKwww.dk-kromeriz.cz 

Kdy a kde budete vystavovat příště?
Zatím jsem nesměle programovému oddělení Domu kultury v Kroměříži naznačil, že by se pod jeho střechou mohly za rok shromáždit noviny z amerického kontinentu, Austrálie a Polynésie a nakonec Evropy, odkud mám rovněž překvapivé exponáty (Karelská republika nebo Podněsterská moldavská republika). Vzhledem k rozsahu sbírky a její výjimečnosti minimálně v Evropě si myslím, že kdyby se pro ni našel vhodný prostor a odpovídající instalace, mohla by se stát vděčným lákadlem pro vzdálenější turisty. Vzpomínám si, jak na výstavu v Muzeu Kroměřížska zavítali návštěvníci z Japonska a byli nadšeni, protože tam nalezli a četli svoje noviny. Ale to je jen moje neskromná představa.

Foto: archiv autora


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Tereza Bartošová 200Tereza Bartošová se narodila se v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako lékařka. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Debutovala v roce 2023 detektivním románem Kle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

MUDr. Jan Hnízdil vydává svou knihu i na Slovensku: Není v ní nic, co byste nevěděli

hnozd200Léčí svým celostním přístupem k pacientovi. Zdraví netvoří jen tělo, ale především duše, styl života a to, jakým způsobem sami se sebou zacházíme. Když ale necháme vzletných slov, můžeme MUDr. Jana Hnízdila charakterizovat jako člověka, který se svým...


Literatura

Ženská milostná poezie v almanachu Královny slz a ostružin

200litKdyž byla spisovatelka a básnířka Sylva Lauerová konfrontována s názorem, že poezie se dnes téměř neprodává, vyvolalo to u ní nejen otázku, zda je tomu skutečně tak, ale zároveň se zrodil i nápad vytvořit almanach ženské milostné poezie plný něhy, radosti a...

Divadlo

Tygr v tísni uvádí imerzivní inscenaci Mistr a Markétka

mistr a marketka 200Počátkem června ožije historický palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy imerzivní inscenací legendárního románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka. Inscenace nechá diváka volně procházet mnohovrstevnatým dějem a hledat si cestu v...

Film

Čtvrtý ročník přehlídky 3Kino záhy započne

3dBěhem prvních pěti listopadových dnů (1.-5.11.2017) se v pražských kinech Atlas a Evald pořádá již počtvrté přehlídka 3Kino – spatříme na čtyřicet převážně nových až nejnovějších filmů, zpravidla u nás dosud neznámých, natočených v tuzemsku  i u našich nejbližších sousedů,  na Slovensk...