Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Německa a Francie vznikne superstát. Merkelová s Macronem podepíší překvapivou smlouvu

.echo24 .svet

Překvapivou smlouvu, která vznikla prakticky v utajení, podepíše německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý v německých Cáchách.

Z Německa a Francie vznikne superstát. Merkelová s Macronem podepíší překvapivou smlouvu reuters Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v listopadu minulého roku.

tato smlouva vytvoří z obou nejsilnějších evropských zemí de facto společný superstát. O smlouvě se nikde příliš nepíše, teprve před několika dny byla zveřejněna na stránkách francouzského ministerstva zahraničí. 

Ve Smlouvě o francouzsko-německé kooperaci z Cách se hovoří například o jednotném vystupování v zahraniční i obranné politice obou zemí a koordinaci jednotných postojů v otázkách EU či NATO. Z celkového vyznění smlouvy vyplývá, že současná integrace Evropské unie je pro Německo a Francii příliš pomalá, vytvořili si tak proto svou verzi „superrychlostní“ integrace. K podpisu smlouvy má dojít v úterý 22. ledna, což je i datum 56. výročí uzavření takzvané Elysejské smlouvy, která upevňovala spolupráci mezi Francií a tehdejším západním Německem. 

„Oba státy se zavazují k výuce jazyků v pohraničních oblastech, aby tak v pohraničí žilo dvojjazyčné obyvatelstvo.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite