Hlavní obsah

Na 245 milionů křesťanů pronásledují už v 73 zemích světa

Právo, rm

Počet pronásledovaných křesťanů loni vzrostl globálně o 30 milionů a dnes je různým formám perzekuce vystaveno celosvětově na 245 milionů věřících. Vyplývá to z údajů nizozemské neziskové organizace Open Doors, která monitoruje situaci ve sto padesáti zemích.

Foto: Profimedia.cz

Křesťanská svatba na Filipínách

Článek

Vyznavači nejpočetnějšího náboženství planety jsou podle ní pronásledováni v 73 zemích světa, přičemž o rok dříve to bylo „jen“ v 58 zemích. Osmnáctým rokem po sobě se na první místo zařadila stalinistická Severní Korea. První desítku států označují experti za „extrémně nepřátelskou“ vůči křesťanství.

Překvapila Indie

Za KLDR následují Afghánistán, Somálsko, Libye, Pákistán a Súdán. V nich obzvlášť trpí křesťanské ženy, které jsou znásilňovány a nuceny do nedobrovolných manželství. Vůbec poprvé letos do „top ten“ pronikla Indie, ještě před pěti lety byla osmadvacátá. Nyní tam ale hinduističtí nacionalisté rozpoutávají vlny násilí proti všem náboženským menšinám.

Země extrémně nepřátelské vůči křesťanství
1. Severní Korea
2. Afghánistán
3. Somálsko
4. Libye
5. Pákistán
6. Súdán
7. Eritrea
8. Jemen
9. Írán
10. Indie
Zdroj: Open Doors

O více než deset příček poskočily na pomyslném žebříčku Čína, Alžírsko, Středoafrická republika, Mali a Mauretánie. Poměry se zhoršily i v Bhútánu, Barmě a Nepálu, kde se národní identita překrývá s náboženstvím. Na 26. místě skončilo Turecko.

Každý třetí v Asii je perzekvován

Čína se vyhoupla z loňského 43. místa na sedmadvacáté. Podle nadace jsou tam pro křesťany nejsložitější poměry za posledních deset let. Zhruba 50 milionů lidí tak může letos počítat s nějakou formou represe. Peking se snaží především utužit kontrolu nad bohoslužbami.

„Někteří představitelé čínských církví dokonce tvrdí, že jsou na tom hůře než za kulturní revoluce před rokem 1976,“ řekla Henrietta Blythová, šéfka britské pobočky Open Doors. Podle ní statistika zapadá do trendu, kdy každý třetí křesťan v Asii má kvůli víře potíže.

V Číně je podle odhadů 93 až 115 milionů protestantů a deset až 12 milionů katolíků. Většina patří k neoficiálním církvím. Pokud bude růst pokračovat dosavadním tempem, v roce 2030 bude mít Čína nejvíce křesťanů na světě. Přitom letos v prosinci v některých městech a školách komunistické úřady zakázaly jakékoli slavení či zmiňování Vánoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám