Hlavní obsah

V tenisové Síni slávy budou Li Na, Pierceová a Kafelnikov

Melbourne

Dvojnásobná grandslamová vítězka Li Na byla jako první hráčka z Asie zvolena do tenisové Síně slávy. Společně s první čínskou globální hvězdou budou do elitní společnosti uvedeni další dvojnásobní grandslamoví šampioni Mary Pierceová z Francie a Rus Jevgenij Kafelnikov.

Foto: UWE LEIN, ČTK/AP

Rus Jevgenij Kafelnikov při turnaji v Mnichově v roce 2003

Článek

Nyní šestatřicetiletá Li Na byla z osmičky kandidátů, jež byla zveřejněna loni v srpnu, jasnou favoritkou. Vítězka Roland Garros 2011 a Australian Open 2014 vyhrála i hlasování fanoušků, které se uskutečnilo poprvé v historii.

O nových členech Síně slávy tradičně rozhoduje komise složená z aktuálních členů, novinářů a tenisových historiků. K přijetí je potřeba 75 procent jejich hlasů.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Čínská tenistka Li Na na snímku z Wimbledonu 2014. Také ona bude patřit do Síně slávy.

Novinkou pro letošní ročník bylo, že nejúspěšnější tři kandidáti z fanouškovského hlasování dostali tři, dva a jeden procentní bod, které se započítávaly do celkového počtu.

Další nová členka Síně slávy Pierceová vyhrála Australian Open 1995 a Roland Garros 2000. Další dva grandslamové tituly má z ženské a smíšené čtyřhry a dva triumfy s francouzským týmem ve Fed Cupu.

Foto: LIONEL CIRONNEAU, ČTK/AP

Francouzka Mary Pierceová při French Open 2005. Už má místo v Síni slávy.

Kafelnikov se stal v roce 1996 prvním ruským grandslamovým vítězem, když ovládl Roland Garros. V Paříži tehdy vyhrál s českým tenistou Danielem Vackem i čtyřhru. Singlový a deblový titul na jednom grandslamu od té doby žádný muž nezískal.

Podruhé na grandslamu zvítězil Kafelnikov v roce 1999 na Australian Open. Čtyřhru na největších čtyřech turnajích vyhrál celkem čtyřikrát (třikrát s Vackem), navíc má olympijské zlato v singlu ze Sydney 2000 a je daviscupovým šampionem z roku 2002.

Z osmičky kandidátů na uvedení do Síně slávy si budou muset na další šanci počkat Chorvat Goran Ivaniševič, Švéd Jonas Björkman, Španěl Sergi Bruguera, Rakušan Thomas Muster a Španělka Conchita Martínezová.

Noví členové budou slavnostně oceněni na Australian Open a oficiálně uvedeni během červencového turnaje v Newportu, kde Síň slávy sídlí. Od svého založení v roce 1954 přijala Síň slávy zatím 254 členů. Loni byla jako osmá zástupkyně českého tenisu oceněna Helena Suková.

Reklama