Hlavní obsah

Brantlová po basketbale zakotvila v Londýně, natáčela i s Gerem

Londýn

Basketbalovou kariéru už Tereza Brantlová definitivně uzavřela, ale nastartovala mnoho dalších. Vedle učitelky a trenérky je také basketbalovou komentátorkou, modelkou a začínající herečkou, která už má na kontě záběry s filmovou hvězdou Richardem Gerem. Natrvalo se usadila v Londýně, hlavně kvůli svému přesvědčení, že kdo nic nezkusí, nic nezíská.

Foto: David Šváb, ČTK

Basketbalovou kariéru už Tereza Brantlová uzavřela, ale nastartovala mnoho dalších. Vedle učitelky a trenérky je také basketbalovou komentátorkou, modelkou a začínající herečkou.

Článek

"Člověk nemá limity. Limitujeme jen sami sebe, když říkáme, že na tohle nemáme. Já tak nepřemýšlím. Já to zkusím a maximálně uslyším 'ne'. A to 'ne' mě pak motivuje jít dál a zkusit se zlepšit," řekla Brantlová v rozhovoru v Londýně.

První velký úspěch zažila v roce 2001, kdy se po boku Evy Vítečkové či Jany Veselé stala juniorskou mistryní světa v basketbale. Poté sice neměla tak zářivou kariéru jako její spoluhráčky, které se staly i seniorskými vicemistryněmi světa a vyhrály Evropskou ligu, ale díky basketbalu si vyzkoušela život v mnoha zemích. Hrávala v Maďarsku, Rumunsku, Švýcarsku, Španělsku, v Anglii, ale také v sibiřském Krasnojarsku.

Foto: Šváb David, ČTK

Tereza Brantlová zkouší být i herečkou.

"Vydržela jsem tam sedm měsíců. Některé holky to vzdaly po měsíci. Hned na začátku jsme nedostávaly zaplaceno, bylo tam minus 40 stupňů, trénovaly jsme čtyři hodiny ráno a čtyři hodiny večer a mezi tím jsme hodinu a půl přejížděly mezi domovem a halou. Viděly jsme umrzlé psy na ulicích. Stávalo se, že jsme jely na zápas dva dny vlakem. Byl to drsný a oči otevírající zážitek," popisovala Brantlová.

I tato zkušenost jí ale pomohla k rozhodnutí se ve třiceti letech sbalit a odstěhovat do Londýna. "Koupila jsem si jednosměrnou letenku a zkusila tu zapustit kořeny. Dala jsem si měsíc, jestli se to povede. A naštěstí to vyšlo," uvedla. "Zkušenost ze života profesionálního sportovce mi v tom hodně pomáhá. Nebojím se prohrát, bojovat a nikdy se nevzdávám. Umím rozeznat, kdy to jde a kdy ne. Takže neplýtvám silami a časem na věci, které nikam nevedou," uvedla.

Tím, že se ochotně vrhá po každé příležitosti, získala v Anglii široký záběr. Pracovala v basketbalové akademii pro mládež, učila tělocvik na střední škole a nyní se věnuje osobnímu trenérství v síti fitness center David Lloyd Clubs. K tomu dělá modelku a zkouší herectví.

"Vím, že to zní, že nevím kam patřím, když dělám tolik různých věcí. Ale já prostě zkouším od každého trochu, což mi otevírá oči. Potkávám zajímavé lidi a nikdy nevíte, kdy tyto příležitosti využijete," řekla Brantlová.

Hodně jí pomohlo, že už během kariéry stihla vystudovat v Praze FTVS. "Když jsem se přesunula do Anglie, tak mi to studium začalo dávat smysl. Bez toho bych tu měla hrozně těžký život. Takto mi to pomohlo se zapojit do běžného života. Proto mohu mladým hráčům jen doporučit, aby mysleli i na studium," dodala.

Foto: Šváb David, ČTK

Bývalá basketbalistka Tereza Brantlová.

Samotnou ji překvapilo, když dostala první nabídku na modeling. "Kdyby mi pár let zpátky někdo řekl, že půjdu po molu v Madridu a Londýně během Fashion Weeků, tak bych tomu nevěřila. Tehdy jsme si říkala, že já a modeling, to asi těžko. Ale to bylo proto, že jsem o tom nic nevěděla. Neznala jsem, že jsou různé kategorie modelek. I když nemám ráda rozřazování, tak já patřím mezi modelky s křivkami a jsem na to hrdá," řekla Brantlová. "Snažíme se prosadit myšlenku, že není jeden ideál krásy. Chceme, aby se lidi měli rádi takoví, jací jsou," dodala.

Zajímavě má i rozjetou kariéru u filmu. Naposledy natáčela pro BBC televizní sérii MotherFatherSon po boku hvězdného Richarda Gerea. "Měla bych tam být vidět v záběrech, kdy je v kancelářích své společnosti. Já hraju novinářku. Byl to velký zážitek být celý den na metr od Richarda Gerea. Byl velký gentleman. Je opravdu takový, jak ho známe z filmu Pretty Woman," řekla Brantlová, která si zahrála i ve videoklipu Phobia zpěváka Jethra Sheerana, bratrance slavnějšího Eda Sheerana.

Velkým tématem je nyní chystaný brexit, Brantlovou však nijak nestresuje. "Nikdo moc neví, co se bude dít. Teď zas neprošla dohoda. Já to začnu řešit, až to bude aktuální a řeknou nám, co máme dělat. Pak budu muset zažádat o status rezidenta a bude to na úrovni papírování. Ale vzhledem k tomu, že než se ty papíry vyřídí, tak budu v Anglii žít už pět let, tak mě by se to úplně týkat nemělo," uvedla.

Reklama

Související témata: