Prahu by mohla do konce roku spojit s Bangkokem přímá linka

Přímá letecká linka mezi Prahou a Bangkokem by mohla začít fungovat do Vánoc. Pro společnost Air Asia, s jejímiž zástupci jednal v Bangkoku premiér Andrej Babiš, jde o první linku do Evropy. Spojení, o kterém Češi jednají už delší dobu, podle předsedy vlády pomůže turistice i obchodu. V jednání je jeden let denně. Zástupce letecké společnosti do měsíce navštíví Prahu.

Přímá letecká linka mezi Prahou a Bangkokem by mohla začít fungovat do Vánoc

Let z Prahy do Bangkoku trvá zhruba deset hodin a letecká společnost nyní hledá partnera, který by pasažéry z Prahy napojil na další evropské destinace. Ročně létá do Thajska zhruba 43 tisíc Čechů, do České republiky míří kolem 50 tisíc Thajců. Linka by ale mohla do Česka přivést turisty i z dalších zemí jihovýchodní Asie, protože Bangkok je jedním z dopravních uzlů skupiny Air Asia, takže by bylo možné vytvořit síť navazujících letů.

Letiště Praha dlouhodobá jednání s Air Asia o přímé lince do Thajska potvrdilo. V následujících měsících jsou podle mluvčího letiště Romana Pacvoně připravena jednání o technickém a administrativním zajištění případného leteckého spojení. „Jsme velmi rádi, že Air Asia potvrdila svůj zájem provozovat novou linku, která by mohla být otevřena do konce roku,“ uvedl. Pražské letiště uvádí, že potenciál pro linku z Prahy do Bangkoku byl v roce 2017 až 34 400 pasažérů.

Tuzemské cestovní kanceláře očekávají, že případné zavedení přímé letecké linky z Bangkoku do Prahy by zvýšilo zájem českých turistů o tuto exotickou destinaci a vedlo k poklesu cen letenek. Thajsko patří mezi Čechy k nejoblíbenějším exotickým destinacím. Loni si prostřednictvím akreditovaných agentur koupilo letenku z Prahy do Thajska více než 20 tisíc cestujících. Většina létá s Emirates přes Dubaj.

„Z Bangkoku léta denně velké množství vnitrostátních linek na thajské ostrovy a cestujícím by se tak významně zkrátil čas strávený na cestě do cílové destinace,“ uvedla Eva Němečková z Firo-tour.

Podle ředitele Čedoku Jana Koláčného má vyšší konkurence vždy dopad na cenu. „Kromě toho, že společnost Air Asia se profiluje jako nízkonákladový dopravce a lze tedy od něj očekávat cenově příznivou nabídku, sama existence přímého letu by přiměla i další letecké dopravce, kteří nabízejí lety s přestupem, k úpravě jejich cen. Lze tedy očekávat, že zavedení nové linky by vedlo ke snížení ceny letenky na uvedené trase,“ řekl.

Čedok nyní nabízí možnost cestovat do thajských letovisek s přestupem v katarském Dauhá. Podle Koláčného si většina klientů přeje cestovat s co nejmenší ztrátou času. Bude tak záležet na tom, jakou návaznost letů a v jaké ceně bude společnost Air Asia nabízet na přípojných letech z Bangkoku do míst jako je Phúket, Krabi a další.

„Nejvíce cestujících míří do Bangkoku, odkud přejíždějí do dalších thajských destinací. Stoupá ale zájem i o cesty na další letiště. Řada lidí se do Thajska vrací už po několikáté a velkoměstu se proto už vyhýbají,“ uvedla obchodní ředitelka letenek Student Agency Věra Janičinová.

Do Bangkoku cestuje 67 procent lidí mířících do Thajska z ČR, následují Phúket (16 procent), Koh Samui (9 procent) a Krabi (6 procent). Průměrně Češi tráví v Thajsku podle Student Agency 22 dní.

Dosud nejvíce cestujících směřujících do Thajska využívalo aerolinky Emirates s přestupem v Dubaji, a to až 40 procent. Další cestující odbavily Qatar Airways s přestupem v Dauhá (20 procent), Aeroflot s přestupem v Moskvě (13 procent) a Turkish Airlines s přestupem v Istanbulu (10 procent).

Foto: NextNewMedia / Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Asie

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Praha získá díky FlyArystan přímé spojení s Kazachstánem

Kazašská nízkonákladová společnost FlyArystan spustí od 12. června přímé spojení mezi Prahou a kazašským Aktau. Odlety Airbusu A320 pro 180 cestujících jsou plánované vždy v neděli, od 6. července přibude ještě čtvrteční let. Dopravce si Českou republiku vybral jako...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Ras Al Khaimah – emirát na špici

Ras Al Khaimah doslova znamená špička stanu. Tento emirát skutečně na mapě tvoří severní špičku Spojených arabských emirátů, s nimiž sousedí se všemi vyjma Abu Dhábí. Místo na špici má ovšem i z hlediska udržitelnosti a zážitků.

Číst více