Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

OPPO potvrdilo smartphone s 10× hybridním zoomem

21.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Jak jsme vás před pár dny informovali, OPPO mělo chystat smartphone s 10× optickým zoomem. Společnost vývoj takového smartphone opravdu potvrdila, lepší by zda bylo ale hovořit o hybridním zoomu.
Před necelým týdnem jsme přinesli informace o připravovaném telefonu společnosti OPPO, který měl mít 10× optický zoom a výrobce takový telefon skutečně potvrdil. Ve skutečnosti půjde o hybridní zoom a kombinaci různých tradičních i méně obvyklých technologií. Nenajdeme zde tedy jeden čip a jeden objektiv s 10× optickým zoomem. Místo toho se použije o něco obvyklejší kombinace více čipů a různých objektivů před nimi.
 
OPPO 10× hybridní zoom
 
Ten nejvíce širokoúhlý poskytne neuvěřitelnou 15,9mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost, což zneměná opravdu extrémně široký úhel záběru (107°). Druhý čip bude mít standardní objektiv, jeho ohniskovou vzdálenost (a tedy i úhel záběru) ale neznáme. Poslední čip pak skutečně využije periskopický objektiv, snímač tedy bude v těle položen nastojato, totéž se bude týkat i objektivu, který bude procházet tělem smartphonu a světlo do něj bude procházet díky jeho zalomení v optickém hranolu. Tento objektiv by měl nabídnout 159mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost (úhel záběru 15,5°).
 
Vše mezi těmito třemi ohniskovými vzdálenostmi se tak bude dopočítávat digitálně pomocí výřezů. Fotomoduly s užšími úhly záběru pak budou vybaveny systémem duální stabilizace obrazu. Další zajímavostí, kterou OPPO představilo, je čtečka otisků prstů integrovaná do celého displeje. Je tak možné využít např. přihlašování pomocí dvou prstů, což dále zvyšuje bezpečnost.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.