Z chrudimského Regionálního muzea padají kusy fasády. Hrozí, že někoho zraní

21. leden 2019 08:10

Na chodníku před Regionálním muzeem v Chrudimi je cedule s varováním, že padá omítka. Zní to jako drobnost, ale řešení bude stát miliony korun. Fasáda muzea postupně praská a může být pro chodce nebezpečná.

Chrudimské muzeum sídlí v budově v Široké ulici. To je místo, kudy každý den projde opravdu hodně lidí. Jenže část muzejní budovy postupně praská, ve fasádě se množí trhliny a už se stalo, že těžké kusy materiálu odpadly dolů. Muzejníci nechtějí riskovat, že někoho směs malty, kamení a úlomků zraní, proto plánují kompletní rekonstrukci.

Město Chrudim, které budovu vlastní, část objektu propůjčilo na padesát let Pardubickému kraji, který muzeum zřizuje. A podle chrudimského starosty Františka Pilného (ANO) je ve smlouvě i to, že hejtmanství bude zajišťovat údržbu a opravy. Obě strany se musí dohodnout, co je potřeba udělat a kdo to zaplatí.

Provizorní přístřešek

Už v následujících měsících začne krok jedna, tedy stavba ochranného přístřešku kolem budovy.

Chrudimské muzeum mění střechu a opravuje sochy v průčelí

Střecha regionálního muzea dostává novou krytinu

Chrudimské muzeum bude mít novou střechu. Dělníci v těchto dnech opravují krovy a práci vysoko nad zemí na stavbě mají i restaurátoři. Musí totiž obnovit sochy a další ozdobné prvky na průčelí novobarokní budovy.

„Opadávají nám zdobné prvky, takže podchozí konstrukce zde bude hlavně proto, aby nedošlo k žádnému ublížení návštěvníků, nebo chodců, kteří jdou okolo,“ říká ředitelka chrudimského Regionálního muzea Klára Habartová.

Přesný rozpočet zajištění budovy ještě není hotový. Budou nutné statické sondy, aby se zjistilo, jak moc je stavba poškozená. Můžu ale použít srovnání - vloni Chrudim dokončila opravu druhé poloviny budovy, kterou využívá městské kulturní středisko. Práce byly rozdělené do tří let a stály skoro 40 milionů korun.

Spustit audio