Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kauza Big Mac: Ztráta příčetnosti bruselských byrokratů, nebo rozumný tah?

Kauza Big Mac: Ztráta příčetnosti bruselských byrokratů, nebo rozumný tah?

21.01.2019 11:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle evropského úřadu pro ochranu duševního vlastnictví EUIPO nemá společnost McDonald’s právo na ochrannou známu Big Mac. Leonid Bershidsky z Bloombergu považuje rozhodnutí úřadu za další příklad „evropské alergie na americké nadnárodní firmy, kterou evropští úředníci popírají, ale která zas a znovu vyplouvá na povrch“. Rozhodnutí EUIPO pak na první pohled „budí dojem, že jej psal někdo, kdo nikdy nebyl v McDonald’s“. Nicméně Bershidsky dodává několik zajímavých poznámek. 

Podle úřadu "společnost nebyla schopna dokázat, že prodává Big Mac“. Firma přitom poskytla důkazy ve formě výpovědí zaměstnanců, fotografií a dokonce i záznam z Wikipedie, podle kterého je Big Mac „hamburgerem, který prodává mezinárodní restaurační řetězec McDonald’s od roku 1967“. Úřad ale tvrdil, že výpovědi zaměstnanců nejsou nestranné a i ostatní protiargumenty budí podle novináře spíše dojem, že úřad se americké firmě vysmívá. 

Proč ale EU pravdu rozhodla tímto alespoň na první pohled směšným způsobem? Celá věc se před EUIPO dostala kvůli stížnosti společnosti Supermac’s, která má asi 100 restaurací v Severním Irsku a Irské republice. Své jméno dostala od zakladatele Pata McDonagha, který tvrdí, že společnost McDonald’s poškozuje jeho firmu při její expanzi ve Velké Británii a zemích EU tvrzením, že její jméno je příliš podobné výrazu Big Mac. McDonagh říká, že McDonald’s jej zastrašoval žalobou na obchodní značku a tak se sám obrátil na EUIPO s tím, že Big Mac je zaregistrován jako značka pro příliš mnoho oblastí a účelů.

Big Mac je skutečně zaregistrován pro širokou škálu služeb a produktů a to představuje problém pro Supermac’s a jeho expanzi. Ten tak tvrdí, že značka by měla být omezena pouze na sendviče a když svůj spor vyhrál, prezentoval jej jako boj Davida s Goliášem. EU podle něj dokázala, že pomáhá menším firmám. Podle Bershidskyho je skutečně možné, že i úřad EUIPO uvažoval podobně a chtěl americké společnosti ukázat, že nemůže používat své značky k boji s „legitimní konkurencí“.

Bershidsky tvrdí, že někdy jsou stížnosti amerických firem na evropskou byrokracii opodstatněné, ale jindy zase EU postupuje správně proti „dominantním a často arogantním internetovým gigantům“. K něčemu podobnému mohlo nakonec dojít i v tomto případě, protože McDonald’s neměl důvod stěžovat si na Supermac’s a zastrašovat jej: „Žádný rozumný člověk by si tyto dvě společnosti nespletl.“ Úřad EUIPO tak „využil své omezené pravomoci kreativním způsobem, aby vyslal rozumný signál“. 

Zdroj: Bloomberg


 

Čtěte více:

Zisk McDonald's klesl o 12,8 procenta, překonal však očekávání
23.10.2018 16:37
Americkému řetězci restaurací s rychlým občerstvením McDonald's klesl ...

Váš názor
  • valka
    21.01.2019 17:09

    ..provokace, policek, symbol, heslo.. jen pokracovani v zacatku (nejen obchodni) valky mezi fasistiisckou bastou USA, ve ktere stinu je nacisticke Nemecko s jeho vyhlazovanim lidstva jen archaickym chudoprdem, a Evropou, nesourodou, s velkou pravdepodobnosti nezivotaschopnou prebujelo bastou nepraktickeho idealismu. Inu, jako obycejni lide - mame se na co "tesit". ..alespon nebude nuda.
    stan013
    • Re: valka
      22.01.2019 7:59

      Nejdřív si nastuduj, co je to fašismus. Pa zahoď svoji ruskou učebnici dějepisu. Němeco už je 70 let demokratický a svobodný stát, kde by se nikdy nemohlo stát, že tresteně stíhaný velkokapitalista by se stal předsedou vlády. Nakonec mi řekni, kde žiješ ty? Já žiju v Evropě, jejíž součástí moje maličká země je.
      Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m