Házená v Německu jako hokej v ČR. Proč ale domácí mistrovství světa netáhne?

21. leden 2019
Tribuna

V Berlíně v lednu začala jedna z prvních velkých sportovních akcí roku – mistrovství světa v házené. Město ale šampionátem ve sportu, který je jinak pravděpodobně druhým nejpopulárnějším v zemi, moc nežije. Přitom zahajovací duel šampionátu měl i významný a často ne úplně vídaný politický přesah.

Většinou když není jasné, kudy se na velkých sportovních akcích vydat, dá se spolehnout na davy lidí mířící stejným směrem. Tentokrát, hodinu a pár minut před zahájením mistrovství světa v házené, je ale všechno jinak. Na promrzlé a větrné Warschauer Strasse přímo uprostřed Berlína je frmol pořád. Nezdá se ale, že by v tomto případě nějaká část z 18 tisíc domácích německých fanoušků mířila do nedaleké Mercedes-Benz Areny na zápas své reprezentace proti Koreji.

A tak se trochu zbytečně komplikovanou zacházkou, což zjistím až později, dostávám kolem Sprévy až před vstup do haly, která na svou velikost a důležitost akce působí celkem nenápadně. Což překvapí taky proto, že házená má v Německu podobné postavení jako třeba hokej v České republice.

Nejsou tu žádné fanzóny, před arénou je nečekaně ticho a drtivá většina diváků, které tvoří hlavně distingovaní muži z menších měst ve středním věku, se zdráhá zabarvit do národní trikolory. Zkrátka jako by se uvnitř konal spíš koncert Stinga nebo Tori Amos než zápas národního týmu na mistrovství světa.

Házená

Dosti utlumená atmosféra zarazila taky fanoušky, kteří se přišli podívat na zahajovací utkání šampionátu proti Koreji. „Přišli jsme sem, protože jsme doufali, že tu uvidíme nějakou velkou show, protože je mistrovství světa a házená je v Německu fakt velký sport, ale nic tu není, ty bláho. Tak jsem z toho trochu zklamaný,“ říká Mario, který pochází z Götzingenu, ale už pár let bydlí v Berlíně.

Fanoušci čekající před vchodem do arény se shodují, že házená je v Německu pořád druhou nejpopulárnější kolektivní hrou po fotbale. Zvlášť když jde o reprezentační zápasy. „Ano, myslím, že to tak pořád je,“ říká Norman. „Jo, asi jo, pořád si myslím, že to takhle je,“ soudí Mario a ptá se kamaráda Maxe, jestli s ním souhlasí. „To je těžká otázka. Nejdřív je fotbal, pak dlouho nic a vedle házené už je třeba taky basketbal,“ tvrdí.

Házená má v Německu podobné postavení jako hokej v Česku. Na právě probíhajícím domácím mistrovství světa to tak ale nevypadá. Zažívá sport v Německu ústup ze slávy? A v čem byl politicky výjimečný zahajovací zápas šampionátu? Víc se dozvíte v příspěvku Martina Vaita.

autor: Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.