Filmové ceny Trilobit 2019 aneb Skandální "výroba" vajec, Čechoslováci v gulagu a "kyselina" pro rozhlasové radní

Filmové ceny Trilobit 2019 aneb Skandální "výroba" vajec, Čechoslováci v gulagu a "kyselina" pro rozhlasové radní
Z předávání cen Trilobit | Milan Mošna
TRILOBIT je symbolem cen, které v 60. letech uděloval Svaz československých filmových a televizních umělců (FITES) nejlepším uměleckým počinům za uplynulé roční období ve filmu a v televizi. Po karlovarském festivalu se tak jedná o jedno z nejstarších ocenění svého druhu v České republice.
Martin Myšička
Trilobit 2019 - Martin Myšička | Aleš Vlachovský
Ve svém oboru patří mezi nejprestižnější a současně je nejobtížnější je získat. Cena TRILOBIT byla poprvé udělena v roce 1966. V lednu 1970 byla činnost FITESu zakázána, tím se i udělování cen TRILOBIT na dlouhá léta přerušilo. Udělování cen Trilobit bylo obnoveno v roce 1991.
Nedělní 32. ročník předávání moderoval herec Martin Myšička, tentokrát ve spolupráci s kolegy – hudebníky, písničkářem Vladimírem Mertou a zpěvačkou i houslistkou Jitkou Šuranskou.

PŘEHLED CEN

HLAVNÍ CENA TRILOBIT 2019
Marta Nováková
Režisérka Marta Nováková přebírá hlavní cenu Trilobit 2019 | Milan Mošna
Jako nejzdařilejší počin uplynulého roku porota vyhodnotila třídílný dokumentární cyklus Čechoslováci v gulagu režisérky Marty Novákové (8 hlav šílenství). Trilogie připomíná tragickou historii občanů Československa v období sovětské represe v 1. polovině 20. století.
Čechoslováci v gulagu
Čechoslováci v Gulagu | Česká televize
Porota vyzdvihla jak zpracování látky, tak umělecké provedení: „Naděje a očekávání těchto aktérů dokumentu byly utopeny v nelidské mašinérii režimu, který se oháněl humanismem a pokrokem v zájmu člověka a lidstva. V trilogii se osobní příběhy střetávají s tzv. velkými dějinami, to vše v atraktivním kabátu objevných archivních materiálů, animací a neotřelého hudebního doprovodu.“

CENA TRILOBIT 2018
Olmo Omerzu
Všechno bude - Olmo Omerzu přebírá cenu | Milan Mošna
Jeden z nejosobitějších filmařů působících na území České republiky, Olmo Omerzu získal cenu za svůj nejnovější celovečerní film Všechno bude. Jedná se o zimní road movie o dvou dospívajících klucích, kteří v touze po dobrodružství a svobodě cestují v ukradeném autě. Jak uvedla odborná porota, pozoruhodnost filmu tkví zejména v tom „jak se režisér s lehkostí pohybuje ve vypravěčském prostoru na pomezí hravé teenagerovské fantazie a hořké reality“.

CENA TRILOBIT 2018
Martin Myšička, Marián Polák
Marián Polák přebírá cenu Trilobit | Aleš Vlachovský
Celovečerní dokument Planeta Česko, který ztvárnil režisér, kameraman a producent Marián Polák, je rovněž ověnčený cenou TRILOBIT 2019. Film unikátním způsobem a prostřednictvím jedinečného obrazového ztvárnění představuje fascinující svět zvířat a rostlin kolem nás. „Autorovo strhující osobní zaujetí ukazuje, že krása, dobrodružství a přírodní dramata se odehrávají i v našem bezprostředním okolí, stačí se, stejně jako autor, pozorně a soustředěně dívat,“ pronesla za porotce Ivana Kačírková.

CENA TRILOBIT 2018
Šimon Hájek, Šimon Šafránek
Střihač Šimon Hájek a režisér Šimon Šafránek s cenou Trilobit za film King Skate | Markéta Kobrsková
Třetí cena TRILOBIT 2019 byla udělena dvěma tvůrcům – Šimonu Šafránkovi za režii a scénář a Šimonu Hájkovi za střih „dokumentární jízdy historií českého skateboardingu“ King Skate. Porotu oslovilo jednak dynamické kolážové zpracování autentických filmových záznamů, vzpomínek pamětníků a převážně dobové punkové muziky a zároveň příběh cesty od anarchie k oficiálnímu začlenění generační konfrontace dvou podob samotných protagonistů.

CENA ZA DLOUHODOBÝ PŘÍNOS ČESKÉ KINEMATOGRAFII
filmove-ceny-trilobit-2019-cechoslovaci-v-gulagu-na-skejtu-a-v-divoke-prirode
Cenu za dlouhodobý přínos české kinematografii převzal za režiséra Evalda Schorma in memoriam syn Oswald | Milan Mošna
Nositel CENY VLADISLAVA VANČURY in memoriam, režisér a představitel Nové vlny československého filmu 60. let 20. století Evald Schorm (Farářův konec) zanechal obsáhlou celoživotní tvorbu, čítající celou šíři žánrů, od dokumentů po hraný film, stejně jako divadelní a operní inscenace. Autor laudatia k ceně, režisér a scenárista Vlastimil Venclík významného tvůrce označil „jako umělce svébytného patosu a pokory, neuvěřitelné píle a tvůrčí etiky, který nás inspiruje“ a upozornil na „trvalý odkaz všestranného talentu a moudrosti“. Cenu si v Berouně za svého otce převzal Oswald Schorm.

CENA FERDINADA VAŇKA
Také pro tento ročník bylo pro porotu složité zvolit jednoho držitele CENY FERDINANDA VAŇKA, která oceňuje díla za přínos rozvoji občanské společnosti. A tak cena putovala k rukám tvůrců dvou různých počinů. V loňském roce odvysílala Česká televize pětidílnou dokumentární sérii Rudí prezidenti. Ta metodou věcného, na faktech postaveného vyprávění představila portréty pěti reprezentantů totalitního režimu se všemi jejich světly i stíny. „Nepředpojaté poznání minulosti občany je prvním předpokladem k tomu, aby se takový režim nevrátil. Seriál dokazuje důležitost seriózní dokumentární tvorby i nezávislých veřejnoprávních médií, které jí i dnes, v éře fake news, poskytují prostor,“ zdůvodnila své stanovisko odborná porota.
Ocenění spolku OBRAZ – obránci zvířat a Ekologického bloku Nedej se – Občanské noviny dokladuje to, že šance na ocenění mají také publicistické pořady. Druhá z CEN FERDINANDA VAŇKA byla konkrétně udělena za burcující reportáže klecového chovu na velkých českých farmách. „Vizuální obrazy tuzemské „výroby vajec“ mají reálnou šanci, větší než stohy článků či petic, emotivně pohnout svědomím běžných občanů a přimět je k zamyšlení nad cenou konzumu jednoho z nejběžnějších potravinových produktů. Vejce z našich velkofarem jsou od polomrtvých, vystresovaných zvířat získávány drastickou, mnohdy zákonům odporující metodou klecového chovu – a o něm díky šotům spolku OBRAZ – Obránci zvířat podávají četná svědectví už i naše televize (jako první pořad 168 hodin na ČT 1), nejemotivněji však, na konkrétním příběhu režisérky Evy Lammelové o slepici Evelíně z cyklu Nedej se na ČT 2,“ shrnul za odbornou porotu její předseda prof. Vladimír Just.

CENA JOSEFA ŠKVORECKÉHO
Marek Hlavica
Marek Hlavica s cenou | Markéta Kobrsková
CENA JOSEFA ŠKVORECKÉHO je udělována za mimořádné literární dílo v oboru audiovizuální tvorby a letos putovala autorovi publikace Dramatická tvorba ostravského studia Československé televize (1955–1991), Marku Hlavicovi. Jak zdůvodnila porota: „Kniha je fundovaným historiografickým zpracováním, mapujícím programový odkaz hrané televizní tvorby v Ostravě, a je cenným svědectvím i anatomií tehdejší tvorby i doby.“

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY
Hovory s TGM
Martin Huba a Jan Budař převzali Zvláštní cenu poroty za herecký duel ve filmu Hovory s TGM | Markéta Kobrsková
Martin Huba a Jan Budař oslovili svými hereckými kreacemi ve filmu debutujícího režiséra Jakuba Červenky a scenáristy Pavla Kosatíka Hovory s TGM, za něž si z Berouna odvezli ZVLÁŠTNÍ CENU POROTY. Martin Huba ztvárnil postavu T. G. Masaryka „jako vnitřně bohatého člověka, který i přes svou výjimečnost netrpí sebeobdivem, dokáže otevřeně hovořit i o svém pozdním milostném vztahu, přiznat chyby a prohry se sebereflexí, která je ve filmu jedním z nejsilnějších míst, na něž divák díky jedinečné herecké interpretaci nezapomene.“
Hovory s TGM
Jeho filmový protějšek Jan Budař zhmotnil světoznámého autora Karla Čapka, „citlivě vnímajícího složitost moderního světa, jemuž zkušený scenárista v tomto filmu přidělil spíš roli posluchače sužovaného Bechtěrevovou nemocí. To Jan Budař velmi nenásilně do své kreace zakomponoval, což jistě nebylo snadné,“ uvedla ve svém verdiktu porotkyně Šárka Kosková.

ZLATÝ CITRÓN
filmove-ceny-trilobit-2019-aneb-cechoslovaci-v-gulagu-skandalni-vyroba-vajec
Kyselá cena pro radní Českého rozhlasu | Milan Mošna
Udělením ceny porotci reflektují bezprecedentní odvolání šéfredaktora stanice Českého rozhlasu Vltava Petra Fischera a s tímto aktem spojenou neudržitelnost dosavadního politického způsobu volby mediálních rad, které přestávají plnit funkci garantů nezávislosti médií a stávají se jejím ohrožením. Cenu získali radní Českého rozhlasu Tomáš Kňourek, Vítězslav Jandák a předsedkyně Rady Hana Dohnálková. Protože se ale majitelé k převzetí ceny nedostavili, převzali ji zástupci označení jejich podobiznami.

CENA DĚTSKÉ POROTY
Přání k mání
Vít Karas s Cenou dětské poroty za rodinný film Přání k mání | Markéta Kobrsková
Ačkoliv sedmičlenná dětská porota zvažovala více favoritů, usnesla se nakonec na vítězi a držiteli CENY DĚTSKÉ POROTY – BEROUNSKÝ MEDVÍDEK 2019 pro snímek Přání k mání Víta Karase. Na děti obzvláště zapůsobilo vánoční prostředí a také to, že hlavní hrdina nevyužil své přání pro sebe, ale ve prospěch ostatních.

CENA DIVÁKŮ
Ondřej Trojan
Ondřej Trojan | Milan Mošna
Historicky poprvé svého vítěze volili rovněž filmoví diváci. O svém favoritovi hlasovali v rámci doprovodného programu „Cena diváků“ po zhlédnutí filmů, „o nichž mluvila porota jako o žhavých kandidátech na ocenění“ v Městském kině Beroun 5. a 6. ledna. CENU DIVÁKŮ – BEROUNSKÝ KLEPÁČEK získal film Toman režiséra a producenta Ondřeje Trojana, jemuž trofej předal vylosovaný divák v úvodu nedělního večera.

Žebříček nejlepších českých a koprodukčních filmů a dokumentů roku 2018 podle československých kritiků najdete zde.
Žebříček, který volili uživatelé Kinoboxu, najdete zde.