Německo pokračovalo v roce 2018 úspěšně s digitalizací rozhlasového vysílání

21. leden 2019

Pokrytí signálem digitálního rádia se u našich západních sousedů trvale rozšiřuje. Roste zde i programová nabídka a zájem o DAB+ na regionální úrovni má řada spolkových zemí.

Zastoupení organizace Digitalradio Deutschland zhodnotilo uplynulý rok jako úspěšný. Pokrytí DAB+ signálem dosahuje v současné době 98 % území a 89 % populace (indoor – vnitřní příjem). Digitální rádio už má doma přes 18 % obyvatelstva. Jedním z hlavních hnacích motorů bude nařízení Evropského parlamentu týkající se povinné implementace digitálních tunerů do automobilů. Počátkem února letošního roku by měla být překročena hranice 50 % nových vozů s DAB+ tunery. Dále roste programová rozmanitost v jednotlivých regionech, nejen v Bavorsku.

V průměru mají Němci nyní k dispozici 30 až 50 regionálních stanic díky DAB+. Významně se na této aktivitě podepsala zejména snaha mediálních regulátorů. V Severním Porýní-Vestfálsku se poptávky po kapacitě v případných DAB+ multiplexech zúčastnilo 46 subjektů. Veřejnoprávní vysílatel Deutschlandradio se svými rozhlasovými stanicemi vypnul dva regiony s analogovým signálem a přešel na digitální šíření. Oficiální platforma pro DAB+ dostala doménu dabplus.de. Zájemci na ni najdou veškeré informace s archivem od začátku roku 2015. 

Důležitou oporou digitálního rádia v loňském roce byly v Německu tři marketingové kampaně, do nichž se zapojil veřejnoprávní rozhlas ARD, Deutschlandradio, soukromí vysílatelé, výrobci elektroniky i významní partneři z řad obchodníků. Poslední fáze kampaně skončila se závěrem roku 2018 a zájemci mohli získat slevu na nákup nového přijímače až ve výši 30 %. Německo s očekáváním také sleduje aktivity související s DAB+ v dalších evropských zemích – Velké Británii, Norsku, Švýcarsku nebo Rakousku. Zmiňována je i Česká republika.

autor: lukpo
Spustit audio

Související