Jedenácté Slunce ve skle

sepsal Marley

12. října 2018 v 18:16

Ke konci září proběhl na návsi v plzeňských Černicích již jedenáctý ročník známého pivního festivalu Slunce ve skle. My jsme na něm samozřejmě nechyběli, takže vám s mírným zpožděním přinášíme kratší report.

Slunce ve skle asi každý pivní fanda zná, jedná se o největší festival minipivovarů u nás, minimálně co se týká počtu pivovarů a čepovaných piv. Od loňského roku už se místo jednoho dne koná ve dvou – v  pátek a sobotu. A o akci je takový zájem, že by klidně mohli přibrat třebas i neděli :)

Letos počasí nevyšlo úplně ideálně – v pátek k večeru přišla pořádná průtrž, v sobotu zase bylo chladněji než je zvykem, ale naštěstí bylo alespoň docela hezky, s občasným hřejícím sluncem. I proto asi bylo lidí tak akorát – sice se občas tvořily fronty a tlačenice, ale nebylo to nic tragického, že by měl člověk chuť utéci domů.

Z hlediska organizace nebylo prakticky co vytknout, snad jen těch toalet bylo klasicky o něco méně než by bylo ideální – občas se člověk trochu načekal. Možná by se hodil i nějaký prostor navíc, kde by se mohly zmíněné občasné davy lidí rozmělnit – ale chápeme, že moc možností k rozšíření už v Černicích není.

Nejvíce změn dosála soutěž o nejlepší pivo – tentokráte se už nevolilo nejoblíbenější pivo, ale hledal se nejlepší světlý ležák. A nevybírali ho návštěvníci, ale pořadateli vybraní ochutnávači, většinou z řad pivovarských. Nemůžeme jednoznačně říci, co z toho je více vypovídající – pivovarští mají sice dozajista lépe vytrénované chuťové buňky než průměrný pivař, ale zase nejspíše preferují piva podobná těm, která sami vaří, nemluvě o tom, že většinou poznají své vlastní pivo a mohou ho dát na nejvyšší příčky. Výsledky ale byly zajímavé – zvítězil nový pražský pivovar Cobolis, druhý byl Energon s pivem Baštýř a třetí Plzeňský Bandita. Něco na tomto poředí bude, protože jsme nedávno zkusili poslední várku Coboliského ležáku a pila se skvěle, stejně tak byl chutný i světlý Baštýř, když jsme ho před měsícem pili přímo pod komínem.

Letošního ročníků se zúčastnilo 65 pivovarů, což je, pokud se nepleteme, o 13 méně než vloni. Ale i tak byl výběr stále výborný – přijde nám, že odpadly většinou ty méně zajímavé pivovary. Celkově se čepovalo kolem 250 druhů piv, my jsme z tohoto výběru za dva dny ochutnali 44 kousků, tedy necelou pětinu.

Nejvíce nám zachutnala piva od Zhůřáka – konkrétně výrazný a chutný kávový stout Joe a dvojice imperial stoutů čepovaných ze samospádových soudků – Asfalt 2017Asfalt 2016. Výborně se povedla i New England IPA Gunk, připravená ve spolupráci z plzeňským Ravenem, která měla letos svůj vlastní stánek. Velmi dobře se pila i belgická IPA Sun in Glass či lehká APA Tulivý Ejl.

Výborná piva přivezl i pivovar Chotoviny. Chutnala nám velmi citrusová session IPA Summer Affair i ovocný a lehce karamelový polotmavý ejl Red ALErt. Tento pivovar také nezklame.

A do třetice nám zachutnala piva z pivovaru Zichovec (opět pro naše čtenáře asi žádné překvapení) – třeba extra ovocný a svěží kyseláč s marakujou a kvajávou Sour Passion Fruit + Guava, zajímavý lehčí kokosový Coconut Ale a velmi chutná session IPA s tóny citrusů a medu – Craft Dog, pivo připravené ve spolupráci s pivovarem Černým potoka a restaurací Blackdog.

Z dalších piv nás zaujala moc hezky ovocná Session IPA od létajícího Potmehúda, příjemná byla i jeho lehká Grisette, pivo u nás málo vídané pivní stylu příbuzného saisonu.

Příjemně nás překvapila i osmička Nyx od létajícího pivovaru Strašák. Velmi pitelná, s tóny kandovaného ovoce a medu. Fajn byl též Augustin, ejl plný vídeňského sladu.

Ještě zmíníme velmi ovocný a šťavnatý Berliner Weisse s ostružinou od Cobolisu, který jsme si nemohli nechat ujít, neboť šlo o poslední soudek tohoto povedeného piva. Zbytek námi ochutnaných piv, tedy kousky „pouze“ dobré či ty hůře pitelné, už tu pitvat nebudeme, najdete je v následujícím seznamu.

Slunce ve skle se tedy jako obvykle vydařilo a my jsme si ho velmi užili. Už se nemůžeme dočkat dalšího ročníku :)

Více fotek najdete v naší fotogalerii Slunce ve skle 2018.

Další ročníky Slunce ve skle

Celkem 7 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…