Zlato (oz) / USD
1 924,90
0,09 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Před 300 lety zemřel zakladatel Bank of England Paterson

Před 300 lety, 22. ledna 1719, zemřel zakladatel centrální banky Velké Británie, Bank of England, skotský obchodník a finančník William Paterson.

Paterson banku založil v roce 1694 s cílem stát se vládní bankou. Foto: Wikipedie

Paterson banku založil v roce 1694 s cílem stát se vládní bankou. Vládě nabídl půjčku 1,2 milionu liber, za což požadoval jmenování své finanční instituce centrální bankou s právem vydávat bankovky. Tuto činnost ji povolil královský patent z 27. července 1694.

Paterson se narodil v dubnu 1658 ve vesnici Tinwald na jihozápadě Skotska, do Británie se poprvé podíval již v 17 letech. Po založení centrální banky se z ní brzy stáhnul a věnoval se svému snu, tzv. projektu Darién.

Paterson se snažil vybudovat na konci 17. století skotskou kolonii v oblasti Darién na území Panamy. Rozpoznal totiž budoucí význam strategického území Panamské šíje pro světový obchod. Projekt ovšem v roce 1699 zkrachoval a Paterson ztratil v Dariénu manželku a syna a sám se vrátil s podlomeným zdravím.

Poté se Paterson věnoval podpoře sjednocení Anglie a Skotska, což vyvrcholilo přijetím zákonů o unii v roce 1707, které vytvořily právní základ pro sjednocení Anglického a Skotského království.

(ČTK)

Další z kategorie Magazín