Philippe Gilbert je jedním z nejlepších klasikářů své generace a rozhodně nejvšestrannějším klasikářem posledních patnácti let. Dříve specialista na Ardeny a kopcovité klasiky je dnes špičkových závodníkem na kostkách. Belgický cyklista dokázal během sedmnácti let v první divizi vyhrát Mistrovství světa, dvakrát Kolem Lombardie, Lutych - Bastogne - Lutych, Kolem Flander, čtyřikrát Amstel Gold Race, Valonský šíp, Omloop Het Nieuwsblad, Paříž - Tours, dvakrát Brabantský šíp, Clasicu San Sebastian, dvakrát belgický šampionát a mnoho dalších závodů. Přesto chce vyhrávat i dál: Je to jednoduché, chci vyhrát závody, které jsem ještě nevyhrál a vyhrát znovu to, co už jsem vyhrál."

V 36 letech patří k nejzkušenějším závodníkům na světě a působí v nejlepším klasikářském týmu světa Deceuninck - Quick-Step, ale pozici lídra si stále drží. Stejně jako loni si stanovil hlavní cíle, mezi které patří monumenty Milán - Sanremo a Paříž - Roubaix a světový šampionát v anglickém Harrogate. Gilberta velmi motivuje myšlenka na vítězství na všech pěti monumentech, což se zatím podařilo jen třem Belgičanům - Riku Van Looyovi, Rogeru De Vlaeminckovi a Eddymu Merckxovi. Merckx je jediný, který vyhrál všechny monumenty minimálně dvakrát. 

Je naděje, že se to povede, ale vím, že je mnohem větší pravděpodobnost, že už se mi to nepodaří," střízlivě komentuje Philippe Gilbert svůj pokus vyhrát na všech pěti velkých klasikách. Bude to mít velmi těžké, protože vyhrát Milán - Sanremo je pro každého klasikáře složité, větší šanci mají sprinteři a Gilbert navíc nebude lídrem týmu. Tím bude Elia Viviani. Ano, Sanremo je mým cílem, ale Julian Alaphilippe a Elia jsou další kandidáti," řekl deníku Het Nieuwsblad. 

Na Sanremu už dokázal dokončit na stupních vítězů, zato na Roubaix má mnohem horší statistiku. Francouzský závod většinou vynechával, protože ladil formu na Amstel Gold Race. Startoval jen dvakrát, v roce 2007 byl 52. a loni 15. Bude jedním z lídrů týmu, který přišel o Nikiho Terpstru, ale soupeřů uvnitř týmu má stále dost, například Zdeňka Štybara a Yvese Lampaerta, pojede i Bob Jungels. Gilbert věří, že loňské umístění vylepší: Minulý rok byl velmi poučný. I ve svém věku se stále učím, například si musím vždy brát bidony s vodou, i když je nepotřebuji, protože na kostkách snadno vypadnou z košíku a loni jsem proto nemohl dost pít. Loni na jaře jsem byl dobrý, ale ne dost dobrý, nedostal jsem na úroveň jako v roce 2017."   

V létě se vrátí na Tour de France, kterou loni musel vzdát po nepříjemném pádu ze srázu. Zlomil si čéšku, přesto dokončil etapu. Letošní Tour začíná v Bruselu a proto je pro Belgičany důležitá. Po Tour se zaměří na světový šampionát v Yorkshiru, o kterém si myslí, že by mu měl vyhovovat: Mistrovství světa je samozřejmě hodně daleko, ale viděl jsem trasu a líbí se mi." 

Gilbert by měl být jedním z lídrů belgického výběru, ale konkurence uvnitř týmu bude velká, ambice mají i Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven, Dylan Teuns, Tim Wellens, Tiesj Benoot, Yves Lampaert a možná další závodníci.  

Gilbertovi končí po letošní sezóně smlouva v týmu Deceuninck - Quick-Step a bude proto mít o motivaci navíc. V roce 2017 závodil o lepší smlouvu a vyhrál Kolem Flander a Amstel Gold Race. O konci kariéry zatím nepřemýšlí: Stále se cítím dobře a tato práce se mi líbí. Podívejte se na Alejandra Valverdeho, je mu 38 let a je mistrem světa, tak proč bych měl končit? Stále rád trénuji a budu jezdit i když už nebudu profesionál. Pomáhá i to, že jsem v dobrém týmu. Máme týmový duch a snažíme se závodit agresivně. To je pro mě důležité. Jenom sledovat ostatní a dojet pátý není nic pro mě. Důležité je vyhrát." 

Gilbert by rád pokračoval v týmu Deceuninck - Quick-Step, ale má i další možnosti: Mám i jiné nabídky, ale dávám přednost Deceunincku." Jenže Patrick Lefevere, šéf týmu, je pragmatik: Pokud si Philippe povede dobře na klasikách, nemohu se bez něj obejít. Ale v žadném případě neuzavřu s 37letým závodníkem smlouvu na další dva roky." Pokud by Philippe Gilbert chtěl jistotu na delší dobu, musel by se poohlédnout jinde.  

Foto Sirotti, Sigfrid Eggers/Deceuninck - Quick-Step