Zemřela oblíbená herečka Marie Kyselková, představitelka princezny Lady

Princezna se zlatou hvězdou

Autor: ČTK, stars24.cz

21. ledna 2019 14:57

Ve věku 83 let zemřela herečka Marie Kyselková, která se před 60 lety proslavila jako princezna Lada v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Film Martina Friče, v němž Kyselková hrála zlatovlasou princeznu prchající v myším kožíšku před králem Kazisvětem, patří dodnes k nejoblíbenějším českým pohádkám. Pro rodačku z Brna to byla zároveň její poslední herecká role, poté dala přednost mateřství a starosti o rodinu. K natáčení dalších filmů a k herecké profesi se už nikdy nevrátila.

Herečku našel 21. ledna 2019 v jejím bytě herec Ivo Niederle, který bydlel ve stejném domě a přátelil se s ní.

Marie Kyselková vystudovala zdravotní školu a chtěla být zdravotní sestrou. Po studiu střední brněnské zdravotní školy se odstěhovala do Prahy, kde se stala manekýnkou. Tam si jí všiml režisér Jiří Sequens, který jí v roce 1955 svěřil drobnou roli ve svém filmu Větrná hora.

Pak začala hrát též v divadle S. K. Neumanna (nyní Divadlo pod Palmovkou) a vytvořila ještě dvě menší role v dramatu Bomba (1957) a filmu Vojtěcha Jasného Touha (1958). Svoji jedinou, avšak velmi známou hlavní roli princezny Lady ztvárnila vlastně čirou náhodou, neboť na poslední chvíli zaskočila za nemocnou kolegyni Miriam Hynkovou.

Už během natáčení se seznámila s hercem Petrem Haničincem, za něhož se provdala a měla s ním syna Ondřeje. Jejím druhým manželem byl o 12 let mladší zubař, s nímž měla dvě dcery. Od konce 90. let pracovala Marie Kyselková léta jako vrátná na strahovských vysokoškolských kolejích v Praze.

Témata: Marie Kyselková pohádka Princezna se zlatou hvězdou