Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Abraham se těší na novou motorku, ale láká ho i Dakar – ten africký

"Teď mám zrovna čas, před Prahou je bouračka, tak stojím v koloně," hlásil Karel Abraham do telefonu z dálnice D1. Ač do startu nové sezony je ještě spousta času, má jediný český účastník královské kategorie MotoGP napilno. Přípravy jsou v plném proudu. "Jsem na tři týdny doma, myslel jsem, že to bude pohodička, ale vstávám v šest ráno a vracím se domů v osm večer," vysvětlil.

Karel Abraham v depu
zdroj: ČT4 autor: ČTK: Václav Šálek

"Mám tréninky, k tomu hodně školy, do toho schůzky s potenciálními sponzory i kamarády," popsal svůj domácí program devětadvacetiletý závodník, který má za sebou třináct sezon ve VIP motorkářské společnosti, z toho sedm v MotoGP. V ní byl zatím nejlépe sedmý, ale o kategorii níž stál i na stupních vítězů, jednou i nejvýš.

Loni ale skončil třiadvacátý s dvanácti body. "Minulá sezona mě hodně mrzí, měli jsme na to, bojovat o dvanáctku i desítku relativně pravidelně," vysvětloval zkušený závodník. "To jsem si potvrdil, když jsem měl jednou možnost jet v Austrálii na motorce svého kolegy, který byl zraněný, a okamžitě jsme vystřelili hodně nahoru. Takže jsem byl trochu naštvaný, protože takhle to mohlo být celou sezonu. Já měl dva roky starou motorku a ta neměla takový výkon," vysvětloval Abraham.

Pro novou sezonu se dohodl na spolupráci se španělským týmem Reale Avintia Racing, kde by měl mít k dispozici stroj Ducati GP18. "Už jsem se nechtěl trápit na staré motorce, tak jsem řekl, za jakých podmínek a na jaké motorce chci jezdit, a to se podařilo," věří český jezdec. "GP18 je vlastně nejlepší, co může jezdec v netovárním týmu dostat. Už jsem ji testoval, ale ne tu, na níž bych měl jet. Tu bych si měl vyzkoušet až teď za čtrnáct dnů v Malajsii," popisoval, kdy otestuje nový stroj.

Karel Abraham
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Jak se hledá motivace po sezoně, v níž vůbec horko těžko dokázal zajet do patnáctého místa, aby bodoval, a o stupních vítězů mohl jen snít...? "Motivace v novém týmu je. Jsem sice trošku nervózní z toho, jak bude fungovat tým, jak budu fungovat já i ta motorka. Jestli se nám to podaří skloubit. Doufám, že to klapne. Ale žádný větší tlak z týmu necítím. Já strašně rád závodím a hlavně na nejsilnějších motorkách, baví mě to, udělám pro dobrý výsledek všechno – uvidíme."

Abraham čeká, že by to mohla být sezona aspoň tak úspěšná, jako ta předloňská. "Jezdil jsem na body a občas se mi podařila desítka, a kdyby to bylo ještě lepší, tak by to byla pecka," vysvětluje, s čím půjde do nové sezony.

O nižší kategorii neuvažoval

Přiznal, že se dohadoval na spolupráci s několika týmy. "Ale nakonec to z různých důvodů nedopadlo a dohodli jsme se až tady," popsal. S tím, že například o tom, jít o třídu níž, kde by měl zdánlivě větší šanci uspět, neuvažoval. "Ty nižší kubatury jsou hodně ošidný, kdo tam přišel, tak měl problém. Byl to pro něho spíš konec kariéry. Uspěl jen Toni Elias a ten tam přišel, když ta třída byla úplně nová a nikdo s ní neměl zkušenosti. Proto bych se tam nehrnul," vysvětlil, že cesta zpátky pro něho nevede.

Abraham sháněl trenéra na zimu i přes sociální sítě. "Dal jsem to tam a dostal pak hodně tipů. Vybral jsem si dva lidi a mám teď přehled, jak to v tomhle v mém okolí vypadá. Přípravu nepředepisuje tým, je na jezdci, jak si to zařídí," popsal situaci.

Tu má přece jen horší než absolutní špička prestižního motoristického seriálu. "Špička jako třeba Lorenzo, který bere deset dvanáct milionů eur, tak si může zaplatit trenéra i fyzioterapeuta, kteří s ním v podstatě žijí. Pak trénuje, kdy si pískne. To je super," popsal, jak to chodí v nejvyšších patrech motorkářské hierarchie. "Já mám víc lidí, s nimiž se domlouvám nárazově, kdy, jak a co budeme trénovat. I když teď je to téměř každý den," naznačil, jak to má on.

Karel Abraham a Valentino Rossi na tiskové konferenci
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Václav¨Šálek

Motorka je pro brněnského závodníka fenomén, který miluje ve všech podobách. "Motorky mě strašně baví, zajímají mě skoro všechny disciplíny – veškeré motorkaření. Po městě jezdím spíš na skútru, ale jednou do roka se s kamarádem snažíme zajet na výlet. Byli jsme v Patagonii, projeli celý Balkán, severské země. Je to naprosto úžasné, spíme ve stanu, rozděláme oheň. Je to odreagování. Po pár dnech nevíte, co je za den, na hodinky se nemusíte koukat. Víte jen, kdy se rozední a setmí. Je to výbornej odpočinek," popsal Abraham, že je motorkářem po všech stránkách. Loni ale žádný zásadní trip nepodnikl. "V létě byly jen dva volné víkendy a z toho jeden jsem strávil na závodní trati. Ale letos určitě chci někam jet. Máme jednu divočejší a jednu jednodušší variantu. Uvidím, co klapne."

Ze závodních okruhů pošilhává i po terénu, kde se jede třeba dálková Rallye Dakar. "Sleduju to jedním okem, ale láká mě spíš ta Afrika. Určitě mi to přijde zajímavý. Jsem ale strašně soutěživý a chtěl bych jet co nejrychleji, a v těchhle soutěžích je to na motorce o zdraví a závodit v autě jsem nikdy nezkoušel. Ani nevím, jak složité je se tam dostat," uzavřel závodník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články