bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Patrick Kane – Černý jestřáb nesestřelen

21. ledna 2019, 15:30

Jiří Lacina

Pohled na ligovou tabulku musí letos nejednomu fanouškovi Blackhawks stahovat hrdlo. Chicago ustupuje z pozic už delší dobu, tento rok jeho mizérie vrcholí. Před utkáním s Washingtonem nebylo v NHL bodově horšího týmu! Jestřábi tápou, jeho hvězdy pohasly. Jedním z mála, kdo pořád připomíná někdejšího dravce, je Patrick Kane. Poslední hrdě plachtící jestřáb.

Dokonce i Jonathan Toews se letos nevyhnul kritice. V neděli nastřílel hattrick a zapsal pět bodů, Kaneovi se v bodování přesto dívá na záda s velkým odstupem. Rodák z Buffala je pro trenéra tutovka. Nějakou dobu nastupoval s Dylanem Stromem a Artěmem Anisimovem, o víkendu kouč posunul Kanea k Jonathanovu Toewsovi a Drakeu Caggiulovi.

„Se Stromem jsem hrál rád, ale nastupovat s Toewsem je taky paráda,“ vyznal se tahoun Blackhawks. „Usnadňuje vám život, vyhraje hodně soubojů, ze kterých umí vyjet s pukem na holi. Je skvělé hrát s někým takovým.“

Pořád se chce zlepšovat

Skutečná paráda je mít vedle sebe Patricka Kanea! Není náhoda, že Toews v neděli s Washingtonem tak bodově explodoval. Přestože je Chicago jedním z nejhorších týmů letošního ročníku, Patrick Kane hraje další excelentní sezónu. Proti Washingtonu zapsal gól nebo nahrávku (2+3) poosmé v řadě. Se 70 body (29+41) je pátý v produktivitě celé NHL. Obhájce Art Ross Trophy Connor McDavid má jen o dva body víc.

„Je ohromné, že je v takovém laufu, vždyť se mu nikdo další v našem týmu ani neblíží,“ přikyvuje Jonathan Toews (21+26), který je s 23 bodovým odstupem druhý v týmovém bodování. „Pořád se chce zlepšovat. Ví, čeho je schopný a neustále na sebe tlačí. V tom je nejlepší.“

Kaneova vyrovnanost výkonů je jedním z mála světlých bodů letošního Chicaga, které do nedělního triumfu nad Washingtonem ztratilo pět utkání v řadě. Nevadí mu ani rotující spoluhráči. Vždyť poslední skutečně stálé parťáky měl podle serveru nhl.com v letech 2015-17, kdy nastupoval s Artemijem Panarinem a Anisimovem.

Sezónu 2015-16 zakončil 106 body a se 17 bodovým náskokem vyhrál Art Ross Trophy. Z udílení cen si odnesl rovněž Hart Trophy. Víckrát se přes stobodovou hranici nedostal, ovšem co není, může být. Bez Panarina, zato s novými, mladými spoluhráči, má letos s bodovým průměrem 1,46 našlápnuto na nějakých 116 bodů. Pokud se nezraní, stovka může znovu padnout.

Zejména Dylan Strome se po boku zkušeného parťáka chytil. Jednadvacetiletý talent, který kdysi v juniorech sbíral v jednom útoku s Connorem McDavidem víc než dva body na zápas, se dlouho nemohl v Arizoně prosadit. Letos byl vyměněn do Chicaga a ve 26 utkáních nasbíral už 19 bodů (8+11). Dvacet utkání odehrál s Kanem.

„Žádá si puk. Stačí mu ho dávat, což dělám rád,“ směje se mladík.

Ještě pár let

Brad Richards, s Patrickem Kanem nastupoval v Chicagu během vítězné sezóny 2014-15, s hokejem skončil o rok později, pracuje nyní jako poradce pro New York Rangers. Před pár dny měl možnost znovu si Kanea prohlédnout na vlastní oči.

„Kontroluje hru podlé svého a nepotřebuje k tomu od nikoho pomoc. Vždycky jsem ho cítil jako top centra, který hraje na křídle. Zvládá všechno, puk na hokejce chce mít co nejvíc. Umí vystřelit, přihrát, zpomalit hru. Něco takového od hráčů jeho věku dnes moc nevidíte. Ovládá všechno, krom toho, že nemá fyzické parametry. Pokud jste ale chytrý, nepotřebujete to.“

Otázka zní, jak dlouho může ještě na téhle úrovni vydržet? Sám se prý cítí výborně, také díky tomu, že změnil určité  návyky. Neustále pracuje na své hře, stále zůstává na ledě i po skončení tréninku. Podle vlastních slov lépe jí, za což vděčí své přítelkyni Amandě a její zdravé výživě.

„Abych byl upřímný, cítím se teď asi vůbec nejlépe,“ přiznal třicetiletý útočník. „Připadá mi, že se každý rok snažíte najít způsob, jak se cítit o trošku lépe, ať už je to strava, doplňky, které vašemu organismu vyhovují, nebo jak se starat o tělo při tréninku.“

Brad Richards věří, že několik dobrých sezón před sebou Kane ještě má. „Čas neporazíte, jednou ho to doběhne. Nicméně způsob, jakým hraje, jak se díky své chytrosti vyhýbá kontaktu… Dovedu si představit, že může zapisovat skvělá čísla ještě minimálně čtyři nebo pět let. Každý jednou vyhoří. Přestanou mu jet nohy. U něho to ale v nejbližší době opravdu nečekám.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.