3 důvody, proč topit peletami

21.1.2019

Topíte vlastním kotlem, a přitom se chcete chovat ekologicky? Probouzet se do vytopené místnosti, aniž byste museli v noci chodit přikládat? Takové výhody nabízejí dřevěné pelety. Jsou palivem „zdravým“, tedy šetrným k životnímu prostředí, a přitom komfortním, protože jimi zatopíte v automatickém kotli nebo kamnech.

Nezávadnost a účinnost

Pelety, které se pro svou nízkou hmotnost a malý rozměr často nazývají „peletky”, se vyrábějí slisováním pilin vznikajících jako odpad při zpracování dřeva. K peletování jsou vhodné i jiné vedlejší výrobky dřevozpracujícího průmyslu – hobliny, odřezky a obrusný prach. Jen musí být v přírodním stavu bez jakýchkoliv škodlivých příměsí (nátěrů či syntetických pojiv). Právě takové podmínky splňují pelety s certifikací “ENplus A1”. Ta je zárukou i vysoké výhřevnosti a účinnosti pelet při spalování. Kvalitní pelety neobsahují téměř žádnou síru nebo prach a je z nich velice málo popele. Hlavní výhodou ale je, že nezvyšují obsah CO2 v ovzduší. Navíc jsou obnovitelným a lokálním zdrojem vytápění.

Komfortní vytápění

Na rozdíl od rovněž ekologického kusového dřeva pelety umožňují automatické vytápění, a to díky normovaným rozměrům. Většinou mají průměr 6–8 mm a délku 20 až 30 mm. Pro přikládání je tak možné využít dopravník, který je dopraví v úzké hadici přímo do kotle a vás zbaví nutnosti přikládat. Plně automatizované systémy vytápění (kotle i kamna) mají vysoký obslužný komfort, protože umožňují předzásobení a automatický přívod paliva až k topeništi.

 width=Pohodlná doprava

Pelety také nepotřebují žádné speciální zacházení při manipulaci, dopravci vám je dovezou až k domu (i v hůře dostupných oblastech), a umožňují snadné a ekonomické skladování. Čím více máte skladovacích prostor, tím levněji můžete pelety nakoupit, protože je lze objednat dopředu za letní ceny na celou topnou sezonu. Kvalitní pelety snadno a bezpečně seženete od desítek výrobců a prodejců přes národní vyhledávač pelet www.koupitpelety.cz.

Jak začít?

Začít je potřeba s automatickým kotlem či krbovými kamny, které mohou kromě ústředního vytápění zajišťovat také ohřev vody v domácnosti. Investice se vyplatí – s dřevěnými peletami každý měsíc ušetříte oproti vytápění elektřinou, olejem nebo plynem 10 až 25% nákladů. Při pořízení kotle dnes můžete navíc využít kotlíkových dotací, které pokryjí až 85% nákladů. Kotle mají vysokou účinnost, jsou ekologicky šetrné a nenáročné na obsluhu – samy se zapalují, přikládají a samy se i čistí – řídí je automaticky pokojový termostat.

Článek vyšel 16.10.2018 na www.blesk.cz.