Více času na podstatné

Připomínky: Novela vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení

21.01.2019 16:31

Ministerstvo životního prostředí předkládá do meziresortního připomínkového řízení návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, ve znění vyhlášky č. 222/2014 Sb.

Hlavním důvodem změny vyhlášky č. 189/2013 Sb. je zjednodušení náležitostí žádostí o vydání povolení/závazného stanoviska ke kácení dřevin podávaných v souvislosti s realizací záměrů, pro něž je stanoven zákonem účel vyvlastnění. Žadatel o vydání povolení/závazného stanoviska ke kácení, který není vlastníkem pozemku, na němž se nacházejí předmětné dřeviny, již nebude povinen v případě, kdy bude následovat vyvlastňovací řízení, doložit souhlas vlastníka pozemku s kácením dřevin. Navrhovaná změna koresponduje s ustanovením § 184a odst. 3 stavebního zákona, vloženého do stavebního zákona novelou č. 225/2017 Sb., podle něhož se souhlas vlastníka, který není vlastníkem stavebního pozemku, nedokládá, je-li pro získání potřebných práv k pozemku nebo stavbě pro požadovaný stavební záměr nebo opatření stanoven účel vyvlastnění zákonem.

Dalším cílem návrhu vyhlášky je zajištění ochrany dřevin, které byly vysazeny jako náhradní výsadba ke kompenzaci ekologické újmy vzniklé kácením dřevin, a dále vyloučení možnosti kácet bez povolení orgánu ochrany přírody ovocné dřeviny rostoucí v zastavěném území obce na druhu pozemku ostatní plocha se způsobem využití zeleň, kde ovocné dřeviny často plní důležité ekologické funkce. Návrhem vyhlášky je rovněž upřesňována definice zapojeného porostu dřevin.

V neposlední řadě dochází v navrhované vyhlášce ke změně definice stromořadí, resp. plantáže dřevin. Cílem navrhované změny je zamezení účelového obcházení povinnosti žádat o povolení podle § 8 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. při kácení dřevin na zemědělských pozemcích vedených v katastru nemovitostí ve způsobu využití jako plantáž dřevin v případech, kdy konkrétní porosty ve skutečnosti charakter plantáží nemají.

V návrhu vyhlášky jsou dále obsaženy změny formálního charakteru (upřesnění textu, které si vyžádala aplikační praxe) a dále změny odrážející aktuální znění § 8 zákona č. 114/1992 Sb., ve znění zákona č. 225/2017 Sb. (doplnění, že náležitosti žádosti o povolení platí identicky i pro závazné stanovisko ke kácení, což vyplývá z § 8 odst. 6 věta poslední ZOPK, a dále doplnění kácení dřevin v ochranném pásmu pro rozvod tepelné energie mezi tituly, u nichž není třeba při oznamování kácení dokládat vlastnické právo resp. souhlas vlastníka s kácením dřevin).

 

 

Dokument ke stažení:

ma_KORNB8JCXY0E.doc

pz_KORNB8JCXY0E.docx

zd_KORNB8JCXY0E.docx