Americká lednice není pro každého. Před koupí dobře zvažte, jestli se pro vás hodí

Spotřebiče 31. března 2019 | 16:53 — Marie Drahá
Plno čerstvé zeleniny, nechybí zmrzlina, sýry a další delikatesy. Ta možnost výběru a dokonalý přehled! Určitě i vás při pohledu na zahraniční film napadlo, jaké by to bylo, mít doma americkou lednici. Není to nic nemožného. Jen zvažte, jestli se hodí právě pro vás.
Další 4 fotografie v galerii
Velký prostor na potraviny a dokonalý přehled - to jsou hlavní benefity, které americká lednice nabízí / Depositphotos

Americká lednice se liší od klasických chladniček především objemem. Většinou je zkombinovaná s mrazákem, opatřena několika křídly a přehledným vnitřním vybavením. Svými rozměry je ale obzvlášť náročná na prostor, takže malý byt nepřipadá v úvahu. To si řekněme rovnou.

Co všechno americká lednice nabízí?

Neexistuje jeden typ americké lednice. Tento spotřebič je k dostání v řadě různých variant. Liší se nejen velikostí, ale především možnostmi a funkcemi. Když pomineme možnost rozdělení několika zón se samostatným přístupem, může objemná lednička ukrývat minibar, vyrábět ledové kostky, filtrovanou vodu a pochopitelně disponovat funkcí No Frost – tedy zabránit tomu, aby se v ní tvořila námraza, kterou je nutné pravidelně odstraňovat. To je jen část výhod, kterými se může americká chladnička pochlubit. Jaké jsou další? A co naopak její nevýhody?

Přednosti a nedostatky americké lednice

  • Obrovský prostor pro potraviny – velká výhoda, pokud vás žije v domácnosti víc. Všichni víme, že vměstnat velký nákup do klasické ledničky bývá často problém, natož pak mít přehled o tom, co v ní vůbec je. Jestli ale žijete sami nebo v páru, je pro vás zřejmě americká lednice zbytečná.
  • Náročná na prostor – jak už bylo zmíněno, americká lednice vyžaduje spoustu místa, s nímž je třeba v místnosti počítat. Do každé kuchyně se zkrátka nehodí. Kvůli svému objemu je rovněž náročná na stěhování a další případnou manipulaci.
  • Nepřehlédnutelný spotřebič – americká lednice se stane designovým prvkem celé kuchyně, je jednoduše nepřehlédnutelná a sklidí obdiv každé návštěvy, která se ovšem bude chtít podívat i dovnitř, takže pozor na vhodné uspořádání a prošlé potraviny.
  • Komfort v podobě přídavných funkcí – může jimi být samostatný minibar, nulová zóna či výrobník ledu. Nulová zóna je ideální pro skladování ovoce a zeleniny, lze v ní totiž snížit teplotu a nastavit vlhkost. Výrobník ledu pak dokáže díky napojení na vodovod vyprodukovat až 100 kostek denně pro oblíbené nápoje. Minibar je dostupný i bez otevírání hlavních dveří.
  • Vyšší hlučnost – souvisí s větším výkonem lednice a odpovídá tlumenému hovoru. Přesto jsou lednice tišší a hlučnější, tento nedostatek si tedy lze při nákupu pohlídat.
  • Antibakteriální povrch – zamezuje vzniku bakterií a plísní na vnitřních stranách lednice, ale nutno dodat, že se jím pyšní už také klasické lednice. Některé disponují také ionizátorem, který má vliv na kazivost potravin a pachy.
  • Prázdninový režim – vychytávka, kterou využijete při odjezdu na dovolenou. Teplota se sníží například na 12 °C, takže se nemusíte bát, že se vám po návratu zbylé potraviny zkazí a spotřebič bude zapáchat.

Jakou má americká lednice spotřebu

Vyšší než klasická lednička. Důvodem větší energetické náročnosti je objem i výkonnější chladicí motor. Spotřebu lze samozřejmě částečně ovlivnit typem chlazení a dalšími užitnými funkcemi, v neposlední řadě závisí na velikosti spotřebiče. Ten vždy vybírejte s ohledem na počet členů rodiny. Jako běžná cena za spotřebu energie se uvádí obvykle 4 Kč/kWh. Také pořizovací cena je pochopitelně vyšší než u klasických ledniček. Pultový, nebo šuplíkový? Víme, jaké jsou (ne)výhody jednotlivých mrazniček a podle čeho vybírat.

Související články
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu