Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Ze štěstí všech se raduj, neštěstím buď dojat.
(Seneca)

Tapioka – do polévek i do pudinku

Jana Kučerová
21. 1. 2019
Tapioka – do polévek i do pudinkuRádi vám představíme další zázrak, který zužitkujete při zahušťování polévek, omáček nebo při přípravě dezertů. Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravou, tedy nízkoenergetickou stravu, ten si určitě všiml, že kamenné a internetové obchody nabízejí tapioku. Vynikající jsou hlavně tapiokové perly.

Pokud jde o tapiokovou mouku, chce to, až ji budete používat, trochu více zručnosti. Respektive chvíli trvá, než se s ní naučíte pracovat a odhadnout ideální množství.

Jde o škrob s nízkou energetickou hodnotou, ale hlavně – neobsahuje lepek! V době, kdy přibývá lidí s celiakií, je to vynikající zpráva. Speciálně tapiokové perly jsou jako stvořené třeba pro přípravu pudinku. Jsou bez chuti, což je určitě výhoda, protože při zahušťování omáček nebo polévek nezkreslí chuť pokrmu. Kdo by ale přeci jen toužil po silnější, výraznější chuti sladkého dezertu, může tapiokové perly namočit přes noc třeba do ovocné šťávy. Perly nabobtnají a příchuť do sebe natáhnou.

Došly vám nudle do polévky? Klidně místo nich použijte tapioku. Hlavně pro malé děti to bude příjemná změna, když k tomu přidáte nějakou tu pohádku třeba o tom, jak princezna na bále ztratila korále :-)

Tapiokovou mouku je zase dobré mít po ruce, pokud si doma připravujete bezlepkové pečivo.

Tapioka se získává z manioku, přesněji řečeno z jeho kořene. Zatímco u nás je to žhavá novinka, původní američtí obyvatelé na ni spoléhali už před 4 tisíci lety. Dnes se pěstuje hlavně v tropických oblastech amerického kontinentu.

V našich receptech narazíte nejčastěji na to, že se tapioka při přípravě dezertu vmíchává do kokosového mléka, ale pokud netrpíte alergií na mléčné bílkoviny, lze klidně použít i kravské mléko.

zdroj foto: pixabay.com


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 627 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.04.2024 a svátek má Oto