Kraj bude reprezentovat 250 sportovních nadějí – o medaile budou usilovat v 18 vypsaných sportech plus jedné volné disciplíně – a celkový počet členů výpravy se má vyšplhat na tři stovky. Přesně na 299. Sportovce ročníků narození 2000 až 2009 doprovodí 47 trenérů – a nebudou chybět ani dva vedoucí výpravy.

Na zajištění cesty žáků na akci, jež se svou atmosférou blíží skutečným olympijským hrám, vyčlenil kraj celkem 2,5 milionu korun. „Z toho 717 tisíc je účastnický poplatek pro naše reprezentanty,“ upřesnila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Očekává přitom, že se mezi čtvrt tisícovkou mladých Středočechů najdou takoví, kteří dokážou tyto peníze pozlatit nebo proměnit v další cenné kovy – a budou tak následovat příklad svých předchůdců z minulých ročníků. „Věřím, že v těchto olympijských hrách prokážou, že jsou střední Čechy plné nadějných sportovců, jako tomu bylo v minulosti,“ zdůraznila hejtmanka.

Na zdokonalování sportovních nadějí v žákovských kategoriích má kraj vyčleněno 6,2 milionu korun, jež jsou určeny k podpoře desítky rozmanitých aktivit napříč sportovními disciplínami. Vyplývá to z plánu akcí oddělení mládeže a sportu na rok 2019, který radní v pondělí odsouhlasili. „Rezerva pro tento rok činí 2,2 milionu korun. Navíc Středočeský kraj vyčlenil pro 23 sportovních center, která jsou zřizována při sportovních oddílech, 32 milionů korun,“ konstatovala Frintová.

PRAHA VÝSTAVIŠTĚ – takto by měla podle vizualizace vypadat jedna ze zastávek nové rychlodráhy spojující Prahu a Kladno přes Ruzyň.
Plán je hotov. Praha chce nové železniční tratě i tunely pod centrem

Sportovní akce, pro něž kraj v roce 2019 chystá finanční podporu:

- Sportovec Středočeského kraje
- Středočeský taneční pohár
- Plavecko-běžecký pohár Středočeského kraje
- In-line brusle Středočeského kraje
- Mezinárodní aktivity – sportovní reprezentace Středočeského kraje
- Florbalový turnaj Středočeského kraje
- Ocenění žáků a studentů za reprezentaci Středočeského kraje na soutěžích a přehlídkách
- Sportovní soutěže vyhlášené ve Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR
- Dofinancování olympiády dětí a mládeže
- Meziodborové hry Krajského úřadu Středočeského kraje
- Ocenění medailistů olympiády dětí a mládeže

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto
Praktické sestry chce kraj lákat ke studiu stipendiem