Recenze: Teleobjektiv Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 Sport

Sigma 60-600mm f-4.5-6.3 Sport už spadá do sekce profesionálnějších objektivů. Vede si dobře nejen při snímání sportů a vydrží nápor proměnlivého počasí. Tento netradiční univerzál si poradil i s vadami, které při širším rozsahu ohnisek bývají obvykle přítomné.

První dojem a obsah balení

Tato novinka mě zaujala už při představení, takže jsem testovací kus nedočkavě vyhlížel. Krabice je strohá, jak je u Sigmy zvykem. Již při prvním uchopení krabice je jasné, že toto bude „pěkný kousek“.

Po otevření krabice najdeme brašnu, ve které je objektiv uložený. Brašna je dostatečně velká, aby se do ní vešel objektiv s nasazenou stativovou objímkou i clonou v přepravní poloze. Brašna má napevno popruh na přenášení. Kvalita brašny je průměrná. O praktičnosti se ještě zmíním.

Dále v balení najdeme sluneční clonu, přední a zadní krytku, popruh a textilní kryt sluneční clony. Objektiv má stativovou objímku. Samozřejmě nechybí potvrzení o 4leté záruce formou karty vydané zastoupením výrobce.

První dojem v ruce je jednoznačně z provedení. Nebojím se ho označit za profesionální. Ergonomie je velmi dobrá. Na první pohled neuvidíte místo, kde bych si řekl, že zde výrobce dělal kompromis.

Testován byl produkční kus objektivu, s firmware verze 1.0, po většinu testů bylo všechno nastaveno bez vlastních profilů (Custom OFF). V případě, že jsem zkoušel vliv nastavení profilů, je to u textu výslovně uvedeno.

Všechny obrázky typu JPEG jsou pořízené v profilu Picture Style Standard se zapnutými korekcemi, které tělo nabízí – vinětace, distorze, barevné odchylky a difrakce (pokud u obrázku není výslovně uvedeno jinak). Potlačení šumu je nastaveno na standardní a úpravy jasů jsou vypnuté. 

Technické parametry

  • Konstrukce: 25 optických členů v 19 skupinách, z toho tři členy FLD a jeden SLD
  • Úhel obrazu: 39.6º- 4.1º
  • Počet lamel clony: 9
  • Maximální clona: F22 až F32 dle zoomu
  • Minimální ostřící vzdálenost: 60–260 cm dle zoomu
  • Rozměr filtrového závitu: 105 mm
  • Maximální zvětšení: 1:3.3 (200 mm)
  • Optická stabilizace: 4 EV
  • Rozměry: 120.4 mm(průměr) x 268.9 mm (délka)
  • Hmotnost: 2,7 kg (bez clony)
  • Kompatibilní s dokovací stanicí Sigma usb dock
  • Odolné počasí, tj. proti lehkému dešti, prachu
  • Včetně stativové objímky se závitem, otočné
  • Bajonet pro Canon EF, Nikon F, Sigma SA
  • Cena v době testování: 47 000 Kč

Mechanické provedení

Mechanické provedení je profesionální, jak se od objektivu verze Sport očekává. Sigma nyní profiluje své objektivy do řad Contemporary, Art a Sport. Sport je řada objektivů, uzpůsobená pro zachycení těch nejrychlejších objektů, prostě pro akční fotografii.

Nejbližší mechanicky podobný objektiv je Sigma 150–600 verze Sport. I při lehce složitější konstrukci objektivu se výrobci podařilo hmotnost snížit o 160 g. Ne, že by to v ruce bylo znát, ale každý krok při snižování hmotnosti těchto skel je krok dobrým směrem.

Konstrukce objektivu je ze slitin hořčíku, plastů s uhlíkovými vlákny a kompozitů. Kombinace materiálů umožňujících snížit hmotnost oproti tělu vyrobenému čistě ze slitin a přitom zachovávající si stejné či lepší mechanické vlastnosti i při změnách teplot. Celek působí naprosto bytelně. Žádné vůle, přesné zpracování, nemám tomu co vytknout. Za mě zpracování snese srovnání s objektivy Canon řady L, na které jsem zvyklý.

I přepínače na boku působí naprosto sebejistým dojmem. Najdeme zde přepínače ostření, stabilizace a definovatelný přepínač, dále budou podrobněji rozepsány v jednotlivých kapitolách. A pak zde je aretace vysunutí objektivu. Aretace nefunguje pouze pro krajní polohu, ale ve všech polohách označených na prstenci tj. 60, 70, 80, 100, 120, 150, 200, 250, 300, 400, 600 mm. Napevno je ale jen v ohnisku 60 mm. U ostatních ohnisekpojistka vyskočí, pokud víc zaberete. Jedná se o ochranu proti poškození objektivu. Síla potřebná pro toto překonání pojistky je větší, než pokud budete fotit objektivem k zemi nebo se pohybovat při chůzi, tedy při běžném použití naprosto dostačuje. Ovládání všech prvků jsem si vyzkoušel i v rukavicích a neměl jsem s ním problém.

Objektiv se samozřejmě vysouvá, zatímco při ohnisku 60 mm má 27 cm tak na ohnisku 600 mm už je to 37 cm, s nasazenou clonou pak 43 cm. Chod prstence pro změnu ohniska je plynulý a s dostatečným odporem. Přesto při chůzi s objektivem směrem k zemi dochází k jeho samovolnému vysouvání. Chod prstence ostření je také zcela plynulý, s jemným odporem a citelným překročením ostřícího rozmezí. Oba prstence jsou pogumované, drážkované, dobře drží v ruce a nekloužou. Měnit ohnisko ale můžete nejenom pomocí prstence, ale i zachycením v přední části objektivu a používáním jako „pumpy“. Objektiv je v tomto místě přímo pro úchop uzpůsobený.

Clona je plastová, uchycení šroubem. Je lehká a přitom pevná, vnitřek je upraven proti odrazům světla. Cena náhradního dílu 2.800,– je ale trochu nadhodnocena.

Stativová objímka je masivní, se šroubovou aretací. Značky a jemné zarážky jsou vždy po 90 stupních. Aretaci ale samozřejmě můžete provést v jakémkoliv úhlu. Součástí objímky jsou oka na uchycení popruhu dodávaného s objektivem. Objímka není demontovatelná. Výměnný je spodní soket, standardně je dodáván TS-101. Ten má uchycení jak na šroub 3/8 tak pro ¼ a zároveň má destičku kompatibilní s Arca Swiss. Pokud hlava umožňuje mít pojistku proti vyklouznutí, jsou dodávány dva šrouby, které vám tuto službu zajistí.

Největší šířka v oblasti uchycení je 105 mm, takže se s přehledem vejde na všechny běžné hlavy typu gimbal. Plným vysunutím objektivu se těžiště posouvá o 3 cm a to na gimbalu ani není nutné posouvání v uchycení. Destička typu Arca Swiss je dlouhá 90 mm, takže dostatečné prvotní vyvážení umožňuje. Zároveň otáčení nohy o 90 st. umožňuje rychlé připnutí i do gimbalů bez ramene nebo focení na výšku. Otočení o 90 st. s aretací je dílem 5 vteřin. Pokud ho potřebujete rychleji, necháte si aretaci povolenou a výborně vám pak pomůže jemné zaklapnutí při otočení o 90 st.

Objektiv má kompletní utěsnění proti prachu a stříkající vodě. Nijak ho nešetřím a práce za deště pro něj není problém. Sigma na kvalitu konstrukce i výroby dává poslední roky důraz. Podle ohlasů na dlouhodobé používání objektivů Sigma 150–600 očekávám, že nebude problém ani zde.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • mireki45
    mireki45
    16.04.2021 03:21

    zajímavý, možná koupím..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram