Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony slibuje nové firmwary pro A7 III, A7R III a A9

22.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Sony oznámilo, že si připravuje nové verze firmwarů pro své high-endové CSC fotoaparáty. Přinesou zejména vylepšení autofokusu, konkrétně ostření na oči, a to i ta zvířecí. Jen u A9 bude seznam změn čítat přes 30 položek.
Společnost Sony nezapomíná podporovat své fotoaparáty i po koupi a přinášet nové vylepšené funkce pomocí aktualizací firmwaru. Tentokrát ohlašuje vývoj nových verzí pro Sony A7 III, A7R III a vlajkovou loď A9. Pokud jde o model A9 a jeho nový firmware 5.0, seznam změn je pořádně dlouhý a má hodně přes 30 položek, my se ale podíváme jen na některé. Předně je to vylepšení autofokusu. Nově tu najdeme Real-time Tracking, což je speciální režim pro sledování objektu, který do hry zapojuje umělou inteligenci, která zkoumá vzdálenost, velikost i barvu a texturu objektu. Dokonce je možné to spojit s detekcí očí. Zapnutí režimu je jednoduché pomocí speciálního tlačítka a dotyku na obrazovce.
 
Sony A9
 
A právě detekce očí je jednou z dalších změn. Zde se opět dostává do hry umělá inteligence a umožňuje fotografovi se soustředit více na kompozici a méně na přesné zaostření. Systém sám najde příslušné oko (ale fotografovi umožní i jeho výběr) a bude jej nejen sledovat, ale i na něj průběžně zaostřovat. Firmware verze 6.0, který byl rovněž ohlášen, bude mít zaostřování i na oči zvířat a ne jen lidí. Sony rozšířilo možnosti dotykové obrazovky o funkce Touch Pad a Touch Tracking, fázové detektory už dokáží spolupracovat i při cloně F16. K dispozici je také Fast Hybrid AF pro natáčení videosekvencí a plynulé zaostřování.
 
Firmware verze 5.0 se objeví v březnu letošního roku. Na verzi 6.0 si budeme muset počkat do léta. Ta přinese kromě již zmíněné detekce a sledování zvířecích očí také podporu time-lapse snímání. Oba dva firmwary budou kompatibilní s novou aplikací Imaging Edge Mobile.
 
Nového firmwaru verze 3.0 se dočkají také fotoaparáty Sony A7 III a A7R III. U nich se objeví některé z výše zmíněných vylepšení, tedy nové algoritmy pro detekci očí a jejich sledování a opět to bude platit i pro ta zvířecí. Dostane se i na podporu time-lapse (interval 1 až 60 sekund, počet snímků max. 9999) a nové aplikace Imaging Edge. Firmware se objeví v dubnu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.