reklama

Návod, jak vysvětlit dětem, že musíte chodit do práce

Dnes většinu našeho času zabírá práce, nikoliv čas s rodinou. Jako bychom měli vychovávat děti ve svém volnu. Podle toho pak naše vzájemná komunikace vypadá. Jak to udělat, abychom si rozuměli lépe?

Foto: Shutterstock

Častokrát uléháme do postele s pocitem viny, že jsme se dětem buď dost nevěnovali nebo jim odsekli, utrhli se na ně, odbyli či nevyslechli je. Občas je to normální, ale pokud se takhle budeme chovat pravidelně, negativně se to podepíše na našem vztahu.

Máme dnes neuvěřitelné vymoženosti, jako třeba objednat si nákup domů, najmout si někoho na úklid i chůvu, abychom měli chvilku pro sebe. Opačná strana pokroku je, že zatímco dřív vyrůstalo dítě ve společenství žen (matka, sestry, babička, švagrové), nyní jsme s ním izolováni sami na mateřské nebo otcovské dovolené.

Po mateřské spěcháme zpátky do pracovního procesu a začíná koloběh únavy a povinností a marně v sobě hledáme vůči dětem trpělivost a laskavost, kterou tolik potřebují. Navíc je důležité si připomínat, že našemu potomkovi věta, že rodiče chodí do práce, abychom měli co jíst a mohli mu koupit třeba hračky, nic neříká. Uvědomuje si jen, že s ním nejsme a že je pro nás důležité něco jiného ve chvíli, kdy nám ukazuje obrázek.

Nemluvte na děti hladoví

Neřešte poznámky ze školy, neudělané úkoly nebo to, že dítě třeba zapomnělo udělat něco, na čem jste se domluvili, před večeří. S prázdným žaludkem totiž reagujeme agresivněji a nesoustředíme se tolik na nalezení řešení.

Stop dlouhodobé přepracovanosti

Není normální prožít svůj život s pocitem, že jste otrok, který běží z jedné šichty na druhou. Stanovte si priority, do kterých musí spadat odpočinek. Když jsme pořád přetížení, děti si to vykládají tak, že ony jsou tím důvodem, co nás štve, nikoliv práce.

Komunikace na prvním místě

Kdykoliv za vámi ratolest přijde, že si chce povídat, snažte se jí vyhovět. Pokud svou dceru či syna párkrát odmítnete, zapamatuje si to a časem přestane vaši společnost vyhledávat a začne radu či názor hledat jinde.

Partnerství

Tento princip uplatňuje populární směr komunikace s dětmi "nevýchova". Můžete si o něm samozřejmě myslet, co chcete, ale jedno je jisté: dítě je stejně právoplatný člen rodiny jako vy a zaslouží si respekt.

Nejsme bohové, jen dospělí

Nemějme pocit, že všechno děláme a víme líp jen proto, že jsme rodiče. Od našich dětí se toho můžeme opravdu hodně naučit. Stačí je brát vážně a poslouchat, co nám chtějí sdělit.

Práce na druhém místě

V případě, že máte menší dítě a práce je pro vás na prvním místě, které obětujete všechno, je důležité vědět, že to dělá tu malou bytost, která vás potřebuje ze všeho nejvíc, nešťastnou. Určitě to jde zkombinovat tak, že budete pracovat i trávit čas s dítětem, ale být od rána do noci denně pryč z domu není nejvhodnější varianta. Pracovat totiž budete celý život, ale dětství vašeho syna či dcery rychle uteče.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama