Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Luxusní hotely s 5 hvězdami, ale i dřina dětí. Proč se Babiš cítil v Asii jako „pako“?

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. ledna 2019
05:20

Boháči na jedné straně, na druhé straně masa chudáků. Sociální nůžky se v závěru cesty Andreje Babiše (ANO) po Asii, u které byly i Blesk Zprávy, rozevřely doširoka. Chudoba, ghetta, všudypřítomný nepořádek, špína. A také děti, které pomáhají svým rodičům při každodenní lopotě - namáhavé ruční výrobě cihel. I takové obrázky se naskytly Babišově výpravě. Vedle toho však premiér zažil i luxusní výhledy z pětihvězdičkových hotelů, ze kterých se tajil dech, či návštěvu supermoderního obchoďáku. „Vypadám jak pako,“ ulevil si přitom Babiš v souvislosti s Indií. Proč?

Babišova týdenní asijská mise měla, s ohledem na kvalitu života okolní populace, značně sestupnou tendenci. Singapur je zemí ekonomického zázraku, pečlivě opečovávanou. A tak ani nepřekvapí, že v 1:15 v noci narazíte na partu cestářů, kteří makají na opravě a úpravě značení vozovky, aby bylo vše k ránu opět v pořádku.

Skvostná vyhlídka ze singapurského Ritzu

Městský stát je asijským moderním skvostem, centrálou pro byznysmeny, kde se odhození papírku či žvýkačky na zem bez milosti trestá. A cedule s dalšími zákazy jsou na řadě rohů. Babiš se v Singapuru ubytoval v pětihvězdičkovém hotelu Ritz Carlton. A nelitoval, výhled na jednu ze singapurských zátok byl z budovy o 32 patrech skvostný. A vidět byl i nejznámější hotel ve tvaru lodi Marina Bay Sands.

V Bangkoku do hypermoderního obchoďáku

Thajský Bangkok se stal předlohou nejednoho filmu. A je už tradiční asijskou změtí moderních mrakodrapů, zběsilé dopravy plné troubení, motorek a skútrů nebo motorizovaných tříkolek - tuk tuků, do kterých se vejdou dva tři turisté či bezpočet místních i náklady nejrůznějších rozměrů. Jde rovněž o metropoli plnou zašlých malých domků a obnažených rozvodů elektriky či tržnic i vykřičených uliček, do kterých míří davy turistů.

Babiš se dočkal přijetí s vojenskými poctami před thajským úřadem vlády, u kterého českými vlaječkami rozhodně nešetřili a ve kterém Babiše čekaly sličné thajské tanečnice. Proběhl si také pozlacený Královský palác, kde ho stihli zout, krále Mahá Vatčirálongkóna, jehož čeká oficiální korunovace teprve letos v květnu (a dle slov českého velvyslance v Thajsku půjde o tamní událost století), však zahlédl pouze na obrazu.

Z dalšího pětihvězdičkového hotelu Shangri-La si však Babiš odskočil i na jeden turistický výlet. Za doprovodu tří člunů thajské armády se proplul přímo od hotelu po řece Menam Chao Phraya a cílem se stal supermoderní a nově největší obchodní dům v Bangkoku pojmenovaný Iconsiam, otevřený teprve loni v listopadu.

V projektu za 1,65 miliardy dolarů (37 miliard) se našly prostředky i na několik obřích lustrů Swarowski, samozřejmostí jsou obchody nejprestižnějších světových značek, ale i thajský plovoucí trh v suterénu. „Navštívili jsme velice hypermoderní luxusní nákupní středisko, kde překvapivě vlastně v přízemí je thajský trh a je to zajímavá kombinace typického tržiště a prodejen, je to jedno z nejmodernějších středisek, otvírali to minulý rok a byla to velká sláva. Je to moc pěkné,“ říkal Babiš o tamní návštěvě.  

Indický šok: Špína, chudoba a slumy

Na závěr Babišovy asijské mise přišlo vystřízlivění z luxusu. Přinesla jej indická města Ahmedabád a Puné, o něco méně pak přece jen modernější indická megalopole Dillí. V prvních dvou případech se Babiš a spol. setkali s kulturním šokem. Všudypřítomné odpadky, kterých národ s 1,3 miliardy obyvatel vyprodukuje haldy a s jejich vyhazováním na předem určená místa si starost rozhodně nedělá, toulaví psi, potulující se krávy.

A především jsou tu slumy, jizva na tváři země, v níž indický „Donald Trump“ s vizáží charismatického hinduisty Naréndra Modi diktuje stejně razantně, že jde v první řadě o Indii. A tak razí heslo Make in India (nikoli nepodobné trumpovskému America First), které se zaměřuje na co nejvyšší procento výroby a produkce přímo na indické půdě. A které tak značně znesnadňuje dovoz do druhé nejlidnatější země na světě. Po čínském vzoru.

O tom, že jsou do práce zapojeny často i děti, taktně pomlčí, naopak při projevech, jako byl ten v moderním konferenčním komplexu v jeho rodné provincii Gudžarát na globálním summitu Vibrant Gujarat 2019, nechybí zmínka o tom, že jde o prosperitu pro všechny Indy.

Škoda jen, že to neslyšely právě i děti vyrůstající ve slumech na dohled od střeženého komplexu, klopýtající pro vodu. O vodovodních kohoutcích si mohou nechat zatím jen snít, byť některým z nich se tohoto v Česku naprosto běžného „luxusu“ přece jen časem snad dostane.

Dětská práce a udření Indové

Nuzná podívaná to byla i v případě, kdy se Babiš vydal slavnostně otevřít indickou továrnu jihočeské společnosti Technicoat, kdy český premiér oceňoval odvahu najít vhodné spojence a vrhnout se na indický trh.

V jejím okolí se nachází rovněž ošuntělé příbytky indické chudiny. A také výrobna ručních pálených cihel, na kterých pod úmorným sluncem pracují celé rodiny včetně dětí. „Je to skutečně tvrdá práce, třeba tady pracuje otec rodiny s manželkou, dcerou i vnučkou,“ ukazoval Blesk Zprávám jeden z Indů, kterého zaujala přítomnost českého novináře. A který na rozdíl od ostatních uměl alespoň několik vět anglicky. Sám prý pracoval v jedné z nedalekých továren a nyní by měl dělat právě v nově otevřené české. 

Všudypřítomné slumy byly patrné i při průjezdech kolony českého premiéra, kdy Indové zastavili dopravu a hloučky civilistů se shlukly kolem cest. Žádné mávání, to se objevovalo jen tu a tam ze strany dětí. Spíše mlčenlivé, ale zvědavé přihlížení ne zcela obvyklého výjevu, když se kolona vydávala i do končin daleko za velkoměsto. A míjela i přihlížející, kteří bez nadsázky zrovna vylezli z koupelen s ručníkem obmotaným kolem těla.

U movitějších Indů pak bylo časté natáčení na mobilní telefony, moderní doba dorazila i do indických aglomerací. Zdaleka ne ale do slumů, které se mnohdy nachází na bizarních místech, např. uprostřed polí, u špinavých říček či pod stožáry vysokého napětí, kde si lidé suší prádlo na ostnatém plotu nedaleké elektrárny.

I samotného Babiše rozsáhlé slumy překvapily. „Bylo mi řečeno, že jsou tady strašně bohatí lidé a strašně chudí lidé,“ říkal Babiš v Indii na dotaz Blesk Zpráv. „Samozřejmě je to velký problém, protože taková země, která má téměř 1,4 miliardy lidí, si neumím ani představit, jak se to dá řídit všechno. Ale je to velký problém. Pan premiér to bude muset určitě řešit,“ dodal Babiš.

Skládka, kam se podíváš. A miliony lidí

Nad správou tak velkého území s tak početným obyvatelstvem Babiš žasl veřejně jednou. Zaujalo ho i to, že má premiér Modi k dispozici 77 ministrů, zatímco český premiér má dle svých slov problémy už s těmi 15, které vede. Babiš tím pobavil indické studenty v Puné, kde jeho návštěva vrcholila a skončila na ambasádě v Dillí. 

O jiných věcech však vypovídá samotná indická mentalita. Například o tom, že se dá skládka odpadu udělat i tam, kde byste to příliš nečekali. I samotná indická čísla, co se počtu obyvatel týče, jsou však z českého pohledu takřka neuvěřitelná. Jen samotné Dillí, kde se nachází česká ambasáda a kde se Babiš s návštěvou Asie oficiálně loučil, má 11 milionů obyvatel a „spolklo“ by tak celou Českou republiku. Největším městem, s cca 12,5 miliony obyvatel, je však Bombaj, v top 10 se však s více než 5,5 miliony obyvatel objevují i Babišem navštívené Amhedabád či právě o něco menší Puné (kolem 3,2 milionu obyvatel).

Babiš: Vypadal jsem jako pako

Babiš absolvoval nejen přelety z Česka do Nového Dillí a pak do Singapuru, Thajska a nakonec Indie, ale i v rámci rozlehlé Indie samotné. Na palubě letadla při delších letech neváhal nahodit teplákovku a papuče. A překonával takhle nejedno časové pásmo. Největší posun oproti Česku byl plus sedm hodin v Singapuru. Zatímco v tamním Ritzu vstával do asijského rána, doma byl ještě večer předchozího dne. Celkově toho celá výprava příliš nenaspala.

„Řeknu vám, bylo to dlouhý. Jo, i já jsem unavený a nemůžu spát. Ale na cestě jsem zhubnul 1,5 kila a měl jsem opravdu velkou radost, když jsem ráno čuměl na digitální váhu. Sedm letů, časové posuny, jedna schůzka za druhou, projevy, tiskové brífinky, neustálé přejíždění autem, přelety a hlavně málo spánku. Ale mám z toho vážně skvělý pocit,“ uvedl po návratu na svůj Facebook. 

Byť v Thajsku otevřeně přiznal, že si obsáhlé komentáře na několik A4 nepíše sám, ale pročítá a schvaluje ty, které připraví jeho tým. „To přijetí bylo neuvěřitelné. Ve všech třech zemích, v Singapuru, Thajsku, ale i ohromné Indii. Já osobně teda nikdy nic podobného nezažil. Třeba tahle fotka, co vybrali kolegové. Podle mě na ní vypadám jako pako,“ přiznal Babiš, kterého to ale prý celé „neuvěřitelně vzalo“. Pro českého premiéra přitom šlo o nejdelší plánovanou zahraniční cestu pro tento rok. Cestu, při které poznal tři státy, jejich naleštěné bohatství, ale i značnou bídu v odlehlé části světa.

Vypadám jako pako, komentoval Babiš svou fotku z Indii na Facebook Vypadám jako pako, komentoval Babiš svou fotku z Indii na Facebook | Facebook A. Babiš

marmat ( 23. ledna 2019 00:14 )

Autor článku Jaroslav Šimáček se nablafal do aleluja a může "klidně" brnknout Slonkové, Ondračkovi a Pirátům !!! Proberou nějaký ten objevný Anti-Babiš fejk , (ale musí mít bezpodmínečně rozměry jako bejk ).

pavel11 ( 22. ledna 2019 09:02 )

Brod12 to je tvoje žena,rodina a všech hovad co ho zde špiní.Mazejte domu soused vám klátí ty vaše škeble!!

pavel11 ( 22. ledna 2019 08:59 )

Novinářský hovado,špíno kdo tě platí za tu špínu,pomluvý jak si mužeš dovolit nazývat premiera pako!! ty sajrajte,špíny,humusu WC.Tebe ty novinářský prase nezajíma že Babiš tam není na výletě ale schání prostor na odbyt našeho zboží a tím zvyšuje zaměstnanost,ekonomiku životní uroven nás i tvé jeblé rodiny.To nenapíše ani jedna novinářská chcíplotina,politolog o české skorumpované televizi a jejich křivých redaktoru a jeblošek redaktorek.Vy umíte nic jen pomlouvat,intriky,špínu,křivárny,udavát že Slonková Kubík Ondračka,Kalousek,Bartoš,Němcová,Farský,Gazdík a další humus opozice.Jmenovaní nikdy nepracovali pro rodiny,stát,děti jako Babiš jen pro zlodějiny,tunelování,svá konta,nenažrané tlami a proto Babiše nenavidíte že dokázal když jmenovaná smečka zloděju nekrade národ se má dobře!!

Brod12 ( 22. ledna 2019 08:05 )

Babiš není pako ale Z.MRD Z.ASRANEJ

fotrpjotr ( 22. ledna 2019 07:35 )

Ty nejsi inteligent,takže do toho nemluv blbe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa