Neustálé hledání volného místa k zaparkování v areálu Masarykovy nemocnice by se brzy mohlo stát minulostí. Krajská zdravotní (KZ), pod níž zdravotnické zařízení spadá, zde plánuje vybudovat dvanáctipodlažní parkovací dům. Stát by měl na místě nynějšího parkoviště za budovou L s lékárnou.

Právě tato plocha je nyní každý den přeplněná. „Když se snažím najít volné místo buď přímo u dětského pavilonu, nebo v jeho blízkosti, tak stejně jako na parkovišti mám většinou smůlu. Jezdím sem s dcerou poměrně často a je to problém. Buď musím zaparkovat mimo nemocnici a dojít kus pěšky, nebo riskovat a odstavit auto, kde se dá,“ krčí rameny Ústečanka Markéta. I když je do areálu bezplatný vjezd na 30 minut, většinou není kde auto umístit.

Parkování, ilustrační foto.
Zvýšit parkovné Ústí nechce, na nový parkovací dům nemá

Technické provedení parkovacího domu vzejde z nabídek v rámci veřejné zakázky. Předpokládané náklady na celý projekt činí 250 milionů korun. Generální ředitel KZ Petr Fiala upřesnil, že objekt bude mít tři podzemní a devět nadzemních úrovní s celkovou kapacitou zhruba 460 parkovacích stání. „Financování na základě memoranda mezi Ústeckým krajem, Univerzitou J. E. Purkyně a KZ počítá s investiční podporou Ústeckého kraje. Nyní je už zpracována studie a probíhají přípravy na veřejnou zakázku. Předpoklad předložení jejího návrhu ke schválení představenstvu KZ je v prvním čtvrtletí roku 2019,“ upřesnil Petr Fiala.

V návaznosti na průběh veřejné zakázky a vydání stavebního povolení se předpokládá dokončení stavby do konce roku 2020.

Časté kontroly strážníků

Hlídky strážníků zajíždějí kvůli špatně parkujícím řidičům do areálu Masarykovy nemocnice prakticky denně. Zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný tvrdí, že jde o evergreen. „Máme domluvu se zdravotnickým zařízením. Pokud zde motorista například blokuje průjezd či stojí na vyhrazeném místě pro záchranku, řešíme to blokovou pokutou. V případě, že není řidič u auta, je po zadokumentování přestupek odeslán k přestupkovému řízení,“ poznamenal Jan Novotný.

Mluvčí ústecké záchranné služby Prokop Voleník připouští, že se situace s neukázněnými motoristy částečně zlepšuje. Přesto posádky výjezdových sanitek i dnes někdy řeší automobil blokující prostor v blízkosti oddělení emergency. „V krajním případě tak může blokovat pomoc pro pacienta, který akutně potřebuje péči,“ poukázal Voleník.

Muž spadl do šachty v ústecké ulici U Kostela a prostál tam celou noc
Muž spadl v centru Ústí do větrací šachty a stál v ní celou noc

Než bude parkovací dům dokončen, budou moci motoristé podle Petra Fialy využívat další plochy určené v rámci areálu ústecké Masarykovy nemocnice pro nezpoplatněné parkování.

Nový objekt bude součástí parkovacího systému v areálu nemocnice.

Tomáš Prchal