Vondroušová a Strýcová jsou na Australian Open v semifinále, české jedničky vypadly

Sport ČTK Sport, ČTK
22. 1. 2019 6:15
Nejvýše nasazený pár Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vypadl na tenisovém Australian Open ve čtvrtfinále. České tenistky prohrály ve dvou tie-breacích s australsko-čínským párem Samantha Stosurová, Čang Šuaj. V semifinále je mohou pomstít krajanky Markéta Vondroušová s Barborou Strýcovou, které porazily dvakrát 6:4 turnajové pětky Andreju Klepačovou a Mariu José Martínezovou.
Barbora Strýcová si s parťačkou Markétou Vondroušovou zahrají v Melbourne semifinále čtyřhry
Barbora Strýcová si s parťačkou Markétou Vondroušovou zahrají v Melbourne semifinále čtyřhry | Foto: Reuters

Dvojnásobné grandslamové šampionky z uplynulé sezony Krejčíková a Siniaková ani v jedné sadě neudržely náskok. V té úvodní vedly 5:3, ale při podání Krejčíkové ji v desáté hře nedotáhly do konce a zkrácenou hru ztratily.

Obdobný průběh měla i druhá sada, v níž elitní český pár odskočil na 5:3, ale vzápětí ztratil podání Siniakové. Češky měly ještě za stavu 5:4 dva setboly na returnu, ani jeden z nich však neproměnily a tie-break znovu prohrály.

Na úvodním grandslamu sezony tak nedojde na ryze české semifinále. S přemožitelkami Krejčíkové se Siniakovou se nyní utká narychlo složený pár Vondroušová Strýcová, který vyřadil další nasazené tenistky. Tentokrát to byla slovinsko-španělská dvojice Klepačová, Martínezová.

Po vyřazení obhájce titulu Rogera Federera zvládl další zápas čtrnáctý nasazený Stefanos Tsitsipas. Dvacetiletý Řek dnes porazil 7:5, 4:6, 6:4 a 7:6 Španěla Roberta Bautistu a poprvé v kariéře postoupil do semifinále grandslamu. Dosud bylo jeho grandslamovým maximem osmifinále loňského Wimbledonu. Čeká ho druhý nasazený Španěl Rafael Nadal, který své čtvrtfinále s Američanem Francesem Tiafoem zvládl v pohodovém tempu.

Mezi ženami zvládla souboj nenasazených hráček Američanka Danielle Collinsová, s níž se utká Petra Kvitová.

Collinsová porazila zkušenou Rusku Anastasii Pavljučenkovovou 2:6, 7:5 a 6:1. Pětadvacetiletá Collinsová do roku 2016 hrála jen na univerzitě, až pak se stala tenisovou profesionálkou. V Melbourne hraje životní turnaj, v osmifinále porazila světovou dvojku Němku Angelique Kerberovou. Dnes sice prohrála první set a v tom druhém přišla o vedení 5:2, ale od stavu 5:5 ve druhé sadě získala sedm her za sebou a v rozhodujícím setu povolila soupeřce jen jeden game.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 60,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Nadal (2-Šp.) - Tiafoe (USA) 6:3, 6:4, 6:2, Tsitsipas (14-Řec.) - Bautista (22-Šp.) 7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (7:2).

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Kvitová (8-ČR) - Bartyová (15-Austr.) 6:1, 6:4, Collinsová (USA) - Pavljučenkovová (Rus.) 2:6, 7:5, 6:1.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Strýcová, Vondroušová (ČR) - Klepačová, Martínezová (5-Slovin./Šp.) 6:4, 6:4, Stosurová, Čang Šuaj (Austr./Čína) - Krejčíková, Siniaková (1-ČR) 7:6 (7:2), 7:6 (7:4).

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Ram, Krejčíková (3-USA/ČR) - Kubot, Swiateková (Pol.) 6:3, 4:6, 10:5.

Junioři:

Dvouhra - 2. kolo:

Lehečka (ČR) - Wendelken (Brit.) 6:2, 6:2.

Čtyřhra - 2. kolo:

Forejtek, Svrčina (3-ČR) - Klopper, Montsi (JAR) 5:7, 6:4, 10:7.

 

Právě se děje

Další zprávy