Menu
JenProCestovatele
Cestování po Londýně

Bloomsbury: Co vidět a dělat v nejpůvabnější čtvrti v centru Londýna?

Martina Mádlová

Martina Mádlová

16. 4. 2019

Při pohledu na Bloomsbury, jednu z nejkrásnějších londýnských enkláv v centru Londýna, uvidíte řadu úchvatných gruzínských městských domů, jejich cihlové fasády zdobené železným zábradlím, okenními křídly, květinami a dveřmi s dekorativními oblouky. Nejčastěji se jedná o soukromé rezidence, kanceláře nebo univerzitní čtvrť – více či méně uzavřená pro širokou veřejnost. Kvůli tomu je 21 Gower Street – jedna z nejrušnějších silnic Bloomsbury, kousek od Britského muzea a co by kamenem dohodil od Bedford Square – tak atraktivní adresa. Rozhodně se nedá říct, že by tato část Londýna byla všední a obyčejná. Co vše zde můžete vidět?

Zde se nachází elegantní třípodlažní The Academy Hotel, který je ideálním místem k přespání. Mimo 50 elegantně a moderně zařízených pokojů – od jednoduchých jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů až po prostorné apartmá vybavené kávovarem, funky květinovou tapetou a v některých případech i originálním krby – jsou k dispozici i prostorné salonky, bar, knihovna, zastrčené venkovní nádvoří, kde si můžete vychutnat odpolední čaj, večerní koktej nebo se jen tak posadit a odpočívat. Bloombsbury je proslulé místo plné literatury a knižního ducha. Žilo zde mnoho slavných spisovatelů (Charles Dickens, TS Eliot, William Makespeace Thackerai či Virginia Woolf, která byla prominentní členkou tzv. Bloomsburské skupiny, která se scházela na počátku 20. století ve zdejších soukromých domech.

Co musíte v Bloomsbury vidět?

Oblast ve čtvrti Camden v centru Londýna, která leží mezi Euston Road a Holborn. Přesně to je Bloomsbury. Moderní rezidenční čtvrť zde vybudovala rodina Rusellů v 17. a 18. století. Je úchvatná zahradami, náměstími i mnohými kulturními, vzdělávacími nebo zdravotnickými institucemi, které se zde nacházejí.

Oblast rozděluje od severu k jihu silnice Southampton Row/Woburn Place. Stojí na ní některé hotely a spojuje náměstí Tavistock Square a Russell Square. Na východ byste potkali centrum rezidenčního bydlení a obchodů, na západ pak akademická pracoviště, muzea a náměstí. Určitě nesmíte opomenout Britské muzeum s kulatou čítárnou, kde Karl Marx, Vladimír Lenin či sir Arthur Conan Doyle, tvůrce Sherlocka Holmese, mapovali a zhmotňovali své myšlenky. Sir Arthur byl známý tím, že si rád vychutnal drink v místní muzejní hospůdce. Další atraktivní budova s literárními vazbami je senátní dům, který je součástí univerzity v Londýně a byl vládním ministerstvem informací za druhé světové války.

Proslulá náměstí

Bloomsbury vyniká svými náměstími. Velké náměstí Russel Square naleznete kousek od stejnojmenné stanice metra. Studenti a intelektuálové si na náměstí užívají chvilky pohody, sedí na trávě, dělají pikniky, popíjí a sdělují si příběhy nebo se učí. Na východní straně náměstí stojí Principal Hotel, palácový viktoriánský orientační bod. Uchvacuje svým interiérem spolu s nádherně restaurovanými dobovými prvky (třpytivé lustry, mozaikové podlahy, mramorové sloupy a schodiště).

Náměstí Bedfod obklopují georgiánské městské domy. Na náměstí Gordon Square bydlel slavný ekonom John Mynard Keynes a scházela se zde zmíněná Bloomsburská skupina. Mecklenburhg Square je jedním z mála náměstí, které využívají hlavně místní obyvatelé. Na náměstí Brunswick Square stojí School of Phamracy a muzeum Foundling. Jeho návštěvníci se dozví něco z historie nemocnice pro nalezence, kterou otevřel Thomas Coram. Mimo to jsou zde ještě další muzea: Dickens Museum, The Petrie Museum nebo Grant Museum of Zoology.  Karl Dickens zde má i několik svých domů a přestavěné muzeum je věnované jeho práci a životu. Právě zde napsal slavného Olivera Twista a Nicholase Nicklebyho.

Skotsko bylo zvoleno nejkrásnější zemí světa. Tady je důvod!

Významné kostely i světská zábava

V Bloomsbury můžete navštívit hned tři významné kostely. Prvním je kostel svatého Jiří (St George’s Church), který postavil Nicholas Hawksoor v letech 1716-1731 na Bloomsbury Way. Na náměstí Gordon Swuare stojí kostel Christ the King, který v roce 1853 navrhl Raphael Brandon a je zapsán na seznamu chráněných památek. Posledním je kostel St Pancras New Church, který byl postaven v roce 1822.

K vidění je toho opravdu mnoho a člověk si také potřebuje odpočinout. Po celodenním poznávání fascinujících zákoutí Bloomsbury můžete zaskočit do jazzového baru Fitz v hotelu YTL. Na Bloomsbury Cup 1 si dejte lahodný koktejl. Navštívit můžete i nespočet místních restaurací, kaváren, čajoven a dalších barů. Už chápete, proč je tato čtvrť tak úžasná?

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Bloomsbury: Co vidět a dělat v nejpůvabnější čtvrti v centru Londýna?