Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Socialismus na Úřadu vlády: U premiéra se obědvá za dvacku!

Autor: Tomáš Belica, Jakub Tomek - 
22. ledna 2019
05:00

Česnečka za dvě koruny a deset haléřů, vepřový řízek se šťouchaným bramborem za 20,20. Ne, to nejsou ceny v eurech, ani z roku 1989. Tolik korun za oběd platí zaměstnanci Úřadu vlády, odkud spravuje zemi premiér Andrej Babiš (ANO). Ve vládě sice řešili spor na proplácení školních obědů, ale to, že ve Strakově akademii úředníkům ze tří čtvrtin dotují jídlo daňoví poplatníci, je nechává v klidu.

Na stravování po celý pracovní týden, když si odpustí polévku a občas i maso, stačí zaměstnancům Úřadu vlády pouhá stokoruna. Přitom jedno hlavní jídlo tam v průměru stojí 89,60 Kč. V čem je trik?

„Konečná cena pro zaměstnance je přibližně 20 korun za hlavní jídlo (bez polévky). Zaměstnavatel hradí příspěvek Fondu kulturních a sociálních potřeb ve výši 20 Kč a příspěvek zaměstnavatele ve výši 55 % z ceny oběda, tj. cca průměrně 49 Kč,“ sdělila Blesku vedoucí tiskového odboru Strakovy akademie Vanesa Šandová (příspěvek na stravování jako alternativu ke stravenkám využívají jako benefit pro zaměstnance i jiné úřady a firmy, pozn. red.).

Dvě polévky a pět teplých jídel

Když se po cenách jídla zaměstnanců Strakovky Blesk pídil před šesti lety, hlavní jídlo tehdy stálo mezi 70 a 80 korunami. Podíl zaměstnance přitom činil 46 korun. Vypadá to tak, že od té doby na úřadě zavládl ještě větší socialismus. Podle Šandové současný provozovatel kantýny i jídelny stravu zajišťuje už od září 2013.

„Obědová nabídka se skládá ze dvou druhů polévky, pěti teplých jídel (z toho jedno bezmasé) a jednoho studeného jídla,“ dodala Šandová. Naopak běžné tržní ceny platí úředníci za nápoje. Půllitr nealko piva stojí 27 korun, když si chce žíznivý úředník dopřát půllitrový džus, zaplatí za něj 18,80 Kč.

Babiš: Řekli mi, že je to standardní benefit

Kvůli obědům se celkem nedávno ve vládní koalici strhla přestřelka o to, kteří školáci by měli dostávat jídlo zdarma. Vyhrála pak úspornější varianta, kterou prosazoval i premiér Andrej Babiš (64, ANO), že obědy stát proplatí jen dětem ze sociálně slabších rodin. Jak ale právě on vnímá dotované stravování pro své podřízené? Přijde mu to v pořádku?

„Byl jsem informován, že se jedná o standardní zaměstnanecký benefit, který se řídí vyhláškou ministerstva financí a historickým rozhodnutím Úřadu vlády,“ odepsal premiér na dotaz Blesku.

Jako na nádraží

Když přitom Babiš v roce 2016 zastával místo ministra financí, z popudu Blesku zdražil jídlo poslancům. Ti totiž za ně nemuseli platit DPH a tamní pochutiny byly doslova za »babku«. Po Babišově zásahu ceny jídla a nápojů v parlamentu mírně vzrostly, třeba svíčková zdražila, i když na pořád příjemných 71 korun. Proti cenám na »vládě« je ale rozdíl asi takový jako mezi michelinskou restaurací a nádražkou.

Kolik skutečně stojí oběd? Průměrná cena oběda v restauraci či v hospodě v loňském roce podle průzkumu Ticket Restaurant Card Index činila 116 korun. Nejdražší obědy měli lidé v Praze, za polední menu vydali v průměru 132 korun. Naopak v Olomouci, Jihlavě či v Ústí nad Labem vyšlo »meníčko« do 110 korun.

Nikde jinde se tak levně nenajíte. Nikde jinde se tak levně nenajíte. | J. Poláček, Pressdata

Chatnick ( 23. ledna 2019 07:56 )

Já nevím, co řešíte. Dělám v obyčejný fabrice a máme pro všechny zaměstnance oběd s polévkou čajem a dezertem za 22. Mám výběr ze tří jídel a pak ještě jedno lepší za 40.

PPP150W ( 22. ledna 2019 20:12 )

Víte, platí to zdenekk, vy, já a všichni ostatní. Jen by a vám podobní to tak nějak nechtějí vidět a slyšet. Nedivím se vám. Taky bych se styděl být voličem našeho premiéra, popř pana prezidenta Zemana.

xiioma ( 22. ledna 2019 18:42 )

Babiš je nejhorší premiér od převratu. Lže, krade, podvádí, zadlužuje republiku, šmíruje a likviduje živnostníky, a je arogantní ho.vado!!

marmat ( 22. ledna 2019 16:47 )

Vy to zdenkku neplatíte...ale to vy víte, jen prudíte ...za kolik a pro koho ???

marmat ( 22. ledna 2019 16:45 )

je to Vaše velké shitt :SROVNEJTE si hlavu, pak fakta a pak zkuste být "normální"...Díky. Tohle nemůže napsat zdravá člověk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa