Hlavní obsah

Starý koncept Fordu ožije. Kupé Shelby se po patnácti letech dočká výroby

Novinky, fra

V roce 2004 se na přehlídce automobilové krásy v Pebble Beach objevil hliněný model Ford Shelby GR-1. O rok později už byl postaven skutečný koncept. Nikdy se však nedočkal výroby. Jenže teď se to změní.

Foto: Ford 4x

Ford Shelby GR-1

Článek

Tohle auto vzbudilo před patnácti lety opravdu velká očekávání. Fanoušci značky si mysleli, že se konečně objeví něco, co bude důstojným nástupcem vozu Shelby Cobra. S desetiválcem o objemu 6,4 l pod kapotou to byl opravdu solidní příslib.

Foto: Ford

Ford Shelby GR-1

Foto: Ford

Ford Shelby GR-1

Jenže roky utíkaly a na GR-1 se zapomnělo. Už se dokonce objevoval v ročenkách automobilových fanoušků a serverů mezi „zapomenutými koncepty“. Jenže je tu firma Superformance, která staví na zakázku repliky vozů. A ta se dohodla s Fordem, že auto postaví. Samozřejmě že to nebude žádná velká sériovka, ale pár kousků by mohlo spatřit světlo světa. To pár je jasně dané. Aby to byl malovýrobce a měl daňové a právní úlevy, nesmí vyrobit více než 325 kusů.

Auto ale nedostane ten agregát, který byl pod kapotou tehdy. Dnes nemá firma Ford žádný desetiválec, který by bylo možné použít. Dnes je jediný desetiválcový agregát, ale ten pracuje v náklaďáku. A tak se potichu začalo mluvit o voze Ford Mustang Shelby GT500, který byl nedávno představený. [celá zpráva]

Tohle by mohl být dárce vhodného srdce. Vidlicový osmiválec naladěný na 515 kW by byl jistě důstojným nástupcem. I když z firmy zaznělo, že elektřinu nemůžou ignorovat, přece jen stěžejní zákazníci se rekrutují v té kategorii, která má raději vůni spáleného benzínu než bzučení autodráhy.

Foto: Ford

Ford Shelby GR-1

Superformance je dokonce už tak daleko, že Ford zapůjčil do firmy originální koncept, aby podle něj nové auto postavili. A snad je to dokonce už tak daleko, že nyní je auto v rámci homologačních listů na stole schvalovacího úřadu a čeká se jen na povolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám