8
Fotogalerie

Čínská automobilka Geely odhalila SUV FY11. Stane se základem pro Lotus?

Co by se stalo, kdybyste spojili BMW X4 a přední masku z Lincolnu? Čínská automobilka Geely na to odpověď má.

A je to oficiální. Čínská automobilka Geely vypustila do světa první necenzurované snímky svého křížence SUV a kupé. Interní označení modelu je FY11, což popravdě moc exoticky nezní. Automobilka tímto odhalením zareagovala na uniklé snímky z minulého týdne.

Teď, když už nemusí nic skrývat, si jejich nejnovější výtvor můžeme pořádně prohlédnout. Na autě není vlastně nic nového, funguje podle osvědčeného receptu, podle kterého vaří v Německu BMW X4, X6, Mercedes GLC kupé a GLE kupé. Výrazněji se liší pouze přední maskou, která připomíná poslední koncepty Lincolnu.

FY11 tak ničím nevyčnívá a tiše zapadne mezi své potenciální konkurenty. Nemuselo by ale vůbec jít o špatné auto. Čínský gigant Geely vlastní například Volvo nebo Lotus. Mají tak spoustu dobrých komponentů, které se dají využít. FY11 stojí na modulární platformě CMA z produkce Volvo, na které stojí například model XC40.

Moudrá je i volba motoru. Geely FY11 bude pohánět turbem přeplňovaný motor o objemu 2,0 litru s výkonem 175 kW (238 koní) a točivým momentem 350 N.m. Síla se bude přenášet na přední kola, na přání ale bude i čtyřkolka. O převodovce nebyla řeč, očekáváme ale 7stupňový automat 7DCT z produkce Geely.

Bližší informace prozradí automobilka v blízké budoucnosti. Nové SUV bude nejspíš sjíždět z právě vystavované továrny v hlavním městě Wu-chan. Zde se bude vyrábět také nové SUV Lotus, o kterém jsme vás informovali o víkendu. Nedivili bychom se, kdyby s novým Geely sdílelo technický základ. Všechno tomu totiž nasvědčuje.

Proton

Malajská automobilka Proton byla založena v roce 1983 a dlouho se jednalo o jediného výrobce automobilů v Malajsii. Své vozy prodává i ve Velké Británii, má však velmi malý podíl. 

Proton v roce 1996 koupil britskou značku Lotus.

Proton X70 • Proton SAGA • Proton PERSONA • Proton IRIZ • Proton EXORA • Proton PERDANA

Doporučujeme

Články odjinud