Zvítězí nakonec nad hypotékami jejich alternativy?

Doporučení ČNB jsou neúprosná, a tak banky nabízejí hypoteční úvěr s LTV (tedy poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti) do 80 %, výjimečně do 90 %. Navíc u bank a finančních domů mohou hypotéky v rozmezí 80 – 90 % LTV činit jen 15 % všech sjednaných hypoték. Dále musíme započíst (ne)schopnost splnit ukazatele DSTI (tedy maximální 45% podíl splátky dluhu na čistém měsíčním výdělku). Statistiky ukazují, že tento faktor snižuje číslo potencionálních majitelů hypotečních úvěrů, hlavně ve velkých městech až o 20 %. A k tomu všemu do těchto čísel ještě promlouvá DTI, tedy poměr výše dluhu k ročnímu čistému přijmu žadatele, který nesmí přesáhnout devítinásobek. Získat hypotéku zkrátka není nyní tak jednoduché, jak tomu bývalo v časech minulých.

Klesající možnosti hypotečního úvěru a stoupající chuť bydlet ve vlastním domě či bytě je vodou na mlýn pro hledání různých alternativ k hypotékám. Po ruce jsou různé možnosti – od půjčky od rodičů či širší rodiny, přes stavební spoření, zástavy vícero nemovitostí až po různé úvěry a půjčky.

Jde to i jinak

Také samotné finanční domy vidí v neúspěšných žadatelích o hypotéku potencionální klienty, které nelze nechat „stát na dešti“. Když nelze dosáhnout na hypotéku, nabídnou třeba půjčku, která mnohdy nabízí lepší podmínky než hypotéka. Jeden příklad za všechny: Stavební spořitelna Wüstenrot výrazně snížila sazbu své Půjčky ProBydlení se zajištěním nemovitostí, a to z 4,89 % na 2,89 %. V době 3% hypoték je takováto nabídka lákavá i pro ty, kteří by na hypotéku lehce dosáhli. Samozřejmě, i u této půjčky je nutné splnit nějaké podmínky. Půjčku lze splácet od 6 do 22 let, tedy ani kratší, ani delší dobu. Na oplátku si klient může sám určit, kolik let chce splácet a uzavření smlouvy o stavebním spoření, zpracování a poskytnutí úvěru, vedení úvěrového účtu a mimořádné splátky má bez poplatků.

Zdá se tedy, že nezmění-li se politika možnosti přístupu k hypotečním úvěrům, různých alternativ, půjček, úvěrů apod. vznikne na českém trhu ještě víc. Procento těch, kteří jen tak nedosáhnou na hypotéku, je veliké. A to rády využijí finanční instituce. Nejenom hypoteticky.

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika