Odbory slibují dalších 15 %: Stát učitelům přilepší i v dalších letech

Platy učitelů

Platy pedagogických pracovníků se s novým rokem zvedly o 15 procent, respektive o 10 procent v základu a dalších 5 procent mohou přidat ředitelé v rámci pohyblivé složky. Odbory požadují na rok 2020 další navýšení taktéž o 15 %, což by mělo přijít na téměř 20 miliard korun. V roce 2021 by mohly mzdy pedagogických pracovníků dosáhnout v průměru 46 tisíc korun. Reálné mzdy učitelů však mohou být ještě vyšší, protože do škatulky pedagogických pracovníků spadají mimo ně i vychovatelé, asistenti, školní psychologové, poradci či trenéři. Zvýšením mezd se snaží předejít odlivu kvalitních učitelů ze školství a také motivovat mladé lidi ke studiu pedagogických fakult.

Mzda jako měřítko kvality

Aby došlo k vyrovnání pohyblivé a základní složky, v příštích letech chce ministerstvo navýšit právě pohyblivou netarifní část. Výsledkem má být dostatečný prostor pro ředitele k oceňování kvalitních pedagogů. Otázkou však zůstává, zda má navyšování vliv na kvalitu vzdělání. Průzkumy říkají, že úroveň českých učitelů, co se kvality týče, je srovnatelná s pedagogy vyspělých států, přesto odbory od zvyšování mezd očekávají kvalitativní růst. Konkrétně předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík zastává názor, že učitel, který dostane více peněz, musí prokázat vysokou míru profesionality a pracovat na sobě, v opačném případě prý na své pozici dlouho nevydrží.

Obecně převládá názor, že stát se dobrým pedagogem a svou práci náležitě vykonávat, za tím stojí obrovské úsilí a práce ve školství zasluhuje po právu ocenit. Aktuální žebříček mezd ale také poukazuje na to, že platy učitelů jsou nadprůměrné ve srovnání s platy horníků nebo zdravotních sester. Je práce učitelů ve srovnání s těmito opravdu tak nedoceněná?

Radek Štěpán

Peníze mě fascinují a zajímají. Něco o nich vím a rád se s vámi o vše podělím.