Hlavní obsah

Kvitová – Bartyová 6:1, 6:4Paráda. Kvitová zničila ve čtvrtfinále soupeřku, slaví i Strýcová s Vondroušovou

Praha
Aktualizováno

Trápení? Zapomeňte. Česká tenistka Petra Kvitová řádí na letošním Australian Open, prvním grandslamovém turnaji sezony, jako uragán. Ve čtvrtfinále to poznala i domácí hvězda Bartyová. Kvitová vyhrála 2:0 na sety – 6:1 a 6:4 – a je v Melbourne mezi čtyřmi nejlepšími. Do semifinále se nečekaně probil také český pár Barbora Strýcová, Markéta Vondroušová, když porazil favorizovanou dvojici Klepacová, Sánchezová po parádním výkonu dvakrát 6:4. Naopak světové jedničky – Krejčíková se Siniakovou – končí.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Semifinále Australian Open je doma. Česká tenistka Petra Kvitová slaví vítězství nad Australankou Ashleigh Bartyovou.

Článek
Fotogalerie

V prvním setu světová šestka na dvorci kralovala a sokyně neměla nárok. Kvitová hned v první hře vzala soupeřce servis a vzápětí brejk potvrdila. Australanka sice poté uhrála vlastní servis, do konce sady už ale opanovala dění na kurtu Kvitová. Získala jej v poměru 6:1 a šokovaní fanoušci nestačili zírat.

Když pak Bartyová vyhrála první game druhé sady, publikum nadšeně aplaudovalo a snažilo se nastartovat Australanku. Snaha fanoušků zafungovala alespoň natolik, že si obě tenistky držely svá podání. Klíčový moment přišel v deváté hře, kdy česká hráčka vzala soupeřce servis a vzápětí duel dopodávala do vítězného konce.

V pozápasovém rozhovoru se přítomným divákům omluvila, že vyřadila jejich naději. "Můžete na ni být pyšní. Je velmi sympatická," dodala Kvitová, kterou za to australské publikum ocenilo vřelým potleskem.

Pokračují i Strýcová s Vondroušovou

Výbornými a pro české fanoušky i odborníky hodně nečekanými výkony, se v Melbourne prezentuje narychlo složený pár Barbora Strýcová, Markéta Vondroušová.

A pohoda české dvojice se přenesla i do úvodu čtvrtfinálového zápasu proti sedmému páru světa Andreja Klepačová, María Sánchezová. České hráčky sebraly hned první servisy jak Slovinky, tak její španělské spoluhráčky, a bleskově se ujaly vedení 3:0.

Pak se však ukázala kvalita slovinsko-španělského páru, který po úvodním šoku vrátil českým rivalkám stejnou mincí a vyrovnal na 3:3.

Divoký první set však pokračoval dalším ztraceným podáním favoritek a Strýcová s Vondroušovou si již šanci na zisk úvodního setu ujít nenechaly. Za 44 minut ho vyhrály 6:4 a šly do vedení 1:0.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

České tenistky Vondroušová a Strýcová jsou na Australian Open v semifinále čtyřhryVideo: sntv

Skvělý výkon pokračoval i ve druhém setu

A rozjeté Češky řádily i ve druhém setu. Poprvé vzaly soupeřkám servis za stavu 2:1 a samy si, i když s obtížemi, podání držely. Skvěle se doplňující český pár své rivalky šokoval i nadále, když jim i podruhé vzal výhodu servisu a šel do nadějného vedení 5:2.

Strýcová v celém zápase trápila favoritky tradičně agresivní celodvorcovou hrou doplněnou přesnými voleji na síti, Vondroušová, které v žebříčku čtyřher patří až 545. pozice, některé zbytečné chyby kompenzovala vítěznými údery od základní čáry.

Foto: Sport.cz

České tenistky Barbora Strýcová a Markéta Vondroušová zažívají na Australian Open hodně radosti. Postoupily už do semifinále čtyřhry.

Naději na zvrat si Klepacová se Sánchezovou vzaly hned vzápětí, kdy prolomily podání Vondroušové a po svém vyhraném servisu snížily na 4:5

Veškeré drama však odmítla Barbora Strýcová, která na svém podání nedovolila soupeřkám ani fiftýn a po jedné hodině a 29 minutách tak mohl slavit šokující postup do semifinále Australian Open český pár.

„Trošku to na mě dolehlo, ale Bára to pak vzala do svých rukou a skvěle zápas dopodávala a nedala jim vůbec šanci," říkala po zápase devatenáctiletá Češka. "Dneska to nebyl asi nejlepší výkon, ale takové zápasy, když se vybojují, jsou skvělé," dodala šťastná Vondroušová.

Strýcová s Vondroušovou budou moci v boji o finále pomstít vyřazení Krejčíkové se Siniakovou, v semifinále je totiž čeká australsko-slovinská dvojice Stosurová, Čang Šuaj.

Siniaková s Krejčíkovou na postup nedosáhly

Krejčíková se Siniakovou vstoupily do zápasu skvěle, když si vzaly hned úvodní podání soupeřek. Psychickou výhodu však nevyužily, o servis i kvůli dvěma dvojchybám přišla Barbora Krejčíková.

Série ztracených servisů pokračovala i ve třetím gamu, jako první si tak výhodu podání udržela až Kateřina Siniaková, která zvýšila vedení na 3:1. Až do stavu 5:4 si tenistky držely servis, pak však o něj podruhé v zápase přišla brněnská rodačka a bylo vyrovnáno. Krejčíková se v této fázi utkání trápila jak na servisu, tak i při volejích.

Do kritické situace se český pár dostal v jedenácté hře, kdy při podání Siniakové musel odvracet čtyři setboly. Pokaždé se mu to díky aktivní hře povedlo a o výsledku prvního setu tak musel rozhodnout tiebreak.

Třiadvacetiletá Krejčíková i nadále prokládala kvalitní údery s lacinými chybami, což dokumentovala jednoduchá smeč do sítě za stavu 3:2 ve zkrácené hře pro australsko-čínský pár. Ten také první sadu nakonec za 55 minut k radosti domácích fanoušků dovedl k vítězství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

České tenistky Krejčíková a Siniaková vypadly na Australian Open ve čtvrtfinále čtyřhryVideo: sntv

I druhý set rozhodl tiebreak

Hned čtyři brejboly musely dvojnásobné grandslamové šampionky z loňského roku odvracet na úvod druhého setu při podání Kateřiny Siniakové, soupeřky naopak v klidu získaly hru na servisu Stosurové.

V dalších čtyřech hrách si oba páry bez větších starostí držely podání, do vážných problémů se český debl dostal opět na servisu Krejčíkové, kdy opět musel odvracet čtyři brejboly. Hra plná parádních výměn skončila vítězně pro světové jedničky, které se tak dostaly do vedení 4:3.

A nevyužitích brejků vzápětí soupeřky českých tenistek litovaly, když čistou hrou přišla o servis devětadvacetiletá přemožitelka Kristýny Plíškové z druhého kola Čang Šuaj.

O šanci vyrovnat na 1:1 na sety však český pár vzápětí přišel, když poprvé neuhrála svůj game na servisu Siniaková. Hned tři setboly si vzápětí vypracovaly české hráčky za stavu 5:4 při podání Stosurové, ani tuto možnost však nevyužily a bývalá světová čtyřka vyrovnala na 5:5.

A bylo ještě hůř. Na servisu se v následujícím gamu nedařilo Barboře Krejčíkové a soupeřky šly do vedení 6:5. Frustrace českého páru byla vidět i v reakcích Kateřiny Siniakové, která na lavičce jen bezmocně kroutila hlavou.

Především díky agresivně hrající rodačce z Hradce Králové český pár utkání znovu zdramatizoval, když vzal servis Čang Šuaj a i o výsledku druhého setu musela rozhodnout zkrácená hra.

I ten však patřil australsko-čínskému páru, který ho ovládl 7:4, celý zápas tak za dvě hodiny a čtyři minuty vyhrál dvakrát 7:6 a je v semifinále.

Postup ve smíšené čtyřhře

Náladu si Barbora Krejčíková mohla spravit o pár hodin později, kdy si spolu s Američanem Ramem zajistila postup do čtvrtfinále smíšené čtyřhry. Česko-americký pár porazil po jedné hodině a 15 minutách polskou dvojici Swiateková/Kubot 6:3, 4:6, 10:5.

Výsledky ostatních zápasů najdete zde >>>

Australian Open
Ženy – čtyřhra, čtvrtfinále:
Stosurová, Čang Šuaj (Austr./Čína) – Krejčíková, Siniaková (1-ČR) – 7:6 (7:2), 7:6 (7:2)
Strýcová, Vondroušová (ČR) – Klepačová, Martínezová (5-Slovin./Šp.) 6:4, 6:4
Smíšená čtyřhra – osmifinále
Krejčíková, Raam (ČR/USA) – Swiateková/Kubot (Pol.) 6:3, 4:6, 10:5
Ženy – dvouhra:
Kvitová (8-ČR) – Bartyová (15-Austr.) 6:1, 6:4

Reklama