TOP 5 filmů, které byly v roce 2018 obrovským zklamáním

22.01.2019

Ačkoliv jsme se vloni dočkali velké spousty opravdu fantastických filmových počinů, přesto nebyl rok 2018 tak růžový. Vedle obrovských hitů jako Bohemian Rhapsody nebo nových Avengers totiž vzniklo i několik snímků, které fanoušky naprosto zklamaly. Tyto filmy totiž zkrátka nasadily příliš vysoká očekávání, kterým bohužel nemohly dostát.

5. The Happytime Murders

První políčko dnešního seznamu obsadil snímek, který jsme mimo jiné zařadili i do našeho seznamu největších propadáků loňského roku. Propad směsice loutkového a hraného snímku s názvem The Happytime Murders byl vskutku nečekaný, jelikož jeho premisa byla poměrně originální. Mělo jít o drsný příběh ze života loutek, které znáte ze Sezame otevři se, plný vražd, sexu a drog. Bohužel snímek sklouzl z nadějné komedie do žánru trapných parodií, což se podepsalo i na jeho návštěvnosti.

Vše ale ze začátku vypadalo velmi slibně. Trailer na film byl neskutečně vtipný a zdálo se, že půjde o jedno z nejpříjemnějších filmových překvapení roku. Bohužel se však v traileru objevily všechny povedené vtipy filmu, který byl jinak jen přisprostlou nudou bez nápadu.

Prodeje vstupenek byly opravdu tristní a sečteno a podtrženo, snímku se nedařilo ani na domácím, ani na celosvětovém trhu. The Happytime Murders tak prodělal přes 13 milionů dolarů, což mnozí připisovali tomu, že v dnešní době není zájem o dospěláckou komedii s loutkami. Pokud by vás nějaká taková přesto zajímala, raději se podívejte na Team America: Světovej policajt z dílny tvůrců South Parku Matta Stonea (47) a Treye Parkera (49).

4. Sestra

Pokud jste viděli vcelku zdařilé pokračování hororu V zajetí démonů z roku 2016, pravděpodobně vám bude známá ona děsivá sestra, která terorizovala hrdiny filmu. Nepochybně povedené monstrum si však režisér Corin Hardy (44) oblíbil natolik, že se rozhodl, že o něm natočí svůj vlastní film.

Znalcům série však toto rozhodnutí nebude připadat tak zvláštní, jelikož ona Sestra není prvním monstrem vzešlým ze světa V zajetí démonů, které dostalo svůj vlastní film. Už dvěma sólovými snímky se může chlubit například panenka Annabelle a takzvaný Crooked Man čeká na oznámení data své premiéry. Očekávání pro děsivou Sestru tak byla opravdu vysoká. Výsledek byl však jaksi nijaký.

Přestože film vypadá dobře a herci v něm podávají nadprůměrné výkony, filmu se nedaří nijak rozvíjet příběhy, nastolené v ostatních filmech. Pokud jste navíc odolní vůči takzvaným „jump scares“ (pokusy o vyděšení diváka náhlými, nečekanými a hlasitými scénami, pozn. red.), pak se při sledování Sestry nebudete ani moc bát. A to je u hororového filmu poměrně velký prohřešek.

3. Rudá volavka

Dokážete si představit větší tahák než špionážní film s polonahou Jennifer Lawrence (28) v hlavní roli? Pravděpodobně ano, jelikož se loňská Rudá volavka stala dalším filmovým zklamáním roku 2018. Musíme však uznat, že byl hereččin výkon v roli bývalé ruské primabaleriny, která se dostává do spárů ruské tajné služby, tím nejlepším, co film nabízel.

Bohužel se úspěch filmu většinou nedá utáhnout na jediné roli, a tak možné úspěchy Rudé volavky zhatila překomplikovaná zápletka a několik zbytečně dlouhých a utahaných scén. Pokud vás však více zajímá forma filmů než jejich děj, pak můžeme tohle drama s čistým svědomím doporučit. Snímek o soupeřících zpravodajských agenturách Ruska a USA je totiž po technické stránce velmi zdařilý. Obsahuje totiž spoustu úchvatných záběrů, které jsou rozhodně hodné nějakého toho ocenění. Jinak je však Rudá volavka v podstatě zapomenutelným filmem.

2. Jurský svět: Zánik říše

Na rozdíl od většiny filmů na dnešním seznamu se pokračování Jurského světa stalo naprostým hitem, který v kinech vydělal opravdový balík. To ovšem neznamená, že spoustu fanoušků série o dinosauřím zábavním parku snímek nezklamal. I když se nikdy nemůžete zavděčit všem, zdá se, že si na ten či onen aspekt filmu s podtitulem Zánik říše stěžuje snad každý.

Po čtyřech filmech počínaje Jurským parkem z roku 1993 a konče prvním Jurským světem z roku 2015 byste předpokládali, že už všichni pochopí, že spokojené soužití lidí s dinosaury zkrátka není možné. Přesto se však hrdinové filmu znovu dopustí těch samých chyb, které už připravily o život stovky, ne-li tisíce lidí.

Kromě opakování těch „starých dobrých“ chyb se navíc postavy nového Jurského světa dopouštějí i chyb nových, které odporují základnímu logickému uvažování. Je jasné, že je potřeba nějakým způsobem rozhýbat zápletku, ale film na stupidní rozhodnutí svých hrdinů spoléhá po celou dobu svého více než dvouhodinového trvání. Ty nejlepší záběry snímku jste navíc všechny mohli vidět v trailerech, takže pokud si nad hloupostí lidí v Zániku říše nechcete trhat vlasy, doporučujeme shlédnout jenom propagační materiály.

1. Predátor: Evoluce

Jak se dá zkazit pokračování naprosté béčkové klasiky o vraždícím lovci z vesmíru? Zvlášť, když se režie ujme král béčkových filmů, který má za sebou snímky jako Poslední skaut, Smrtonosná zbraň, Poslední akční hrdina nebo Kiss Kiss Bang Bang? Je to opravdu záhada, ale z rebootu Predátora vznikla nepochopitelná nuda.

Jen těžko byste hledali fanouška příběhů o Predátorovi, který radostí nenadskočil ze židle, když se dozvěděl, že vznikne nový film, kterého se navíc ujme sám Shane Black (57). Bohužel i zde vyhrály nostalgické vzpomínky nad skutečnými kvalitami, a z kategorie béčkových filmů se Predátor: Evoluce posunul v abecedním hodnocení mnohem dál.

Přestože film obsahuje několik zábavných akčních scén a drsňáckých hlášek, od začátku vám je jasné, jak to s hrdiny dopadne. Black si zřejmě chtěl odškrtnout všechna filmová klišé a film vás tak opravdu ničím nepřekvapí. Možná by se měla tahle série skutečně na chvíli uložit k ledu, než někdo přijde se skutečně originálním nápadem. Podle toho, jak dopadly všechny filmové pokusy o navázání na úspěchy původního snímku, si však na tuhle situaci budeme ještě chvíli muset počkat.

(tod)

Fandím
1 fanoušek
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Matt Stone, Shane Black, Jennifer Lawrence

Filmy:
Jurský park, Predátor II, Sezame, otevři se, Team America: Světovej policajt

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Jennifer Lawrence role, Jennifer Lawrence filmy, Jennifer Lawrence tvorba, horory 2018, žebříčky, žebříčky filmů, hororové filmy, žebříčky 2018, žebříčky filmů 2018, nejhorší filmy 2018, horor Sestra, Predátor 2018, Matt Stone flmy, série Predátor, Predátor Evolution hodnocení, film Rudá volavka, Rudá volavka hodnocení
TOPlist