Šestnáct procent českých firem využívá průmyslové roboty, hlavně ty větší

Průmyslové roboty v Česku využívá 16 procent firem ve zpracovatelském průmyslu. Mezi velkými podniky nad 250 zaměstnanců je robotizovaných 53 procent společností, ale jen šest procent malých firem, uvedla Kamila Burešová z odboru statistik rozvoje společnosti Českého statistického úřad (ČSÚ).

Největší zastoupení mají roboty mezi automobilkami. Využívá je 43 procent výrobců. V metalurgii nebo gumárenském a plastovém průmyslu mají podíl okolo jedné třetiny.

3D tisk využívaly předloni čtyři procenta firem. Nejčastěji se technologie uplatnila v elektronickém a automobilovém průmyslu. Placené cloudové služby využívá více než čtvrtina tuzemských firem a téměř polovina velkých. Analýze velkých dat se věnuje osm procent firem.

Pouze dvě firmy ze sta neměly loni připojení k internetu. Jedna třetina disponovala 30 Mbit/s a více. Tento podíl se od roku 2015 zdvojnásobil. Připojení nad 100 Mbit/s má 13 procent firem, což je o pět procentních bodů pod evropským průměrem. Více než polovina využívá xDSL připojení.

Podíl společností s webem se zvýšil z 56 procent v roce 2002 na 83 procent loni. To je o šest procentních bodů více, než je evropský průměr. Přes web prodává své produkty a služby 19 procent firem. Sociální sítě využívá 42 procent podniků. Oproti roku 2013 je to téměř trojnásobek.